https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Unicefove Varne točke: Najprej jih otroci morajo spoznati, šele nato jih bodo v primeru težav (morda) obiskali

Murska sobota, 19.11.2014  

Unicefove Varne točke so javni prostori, kjer so prisotni ljudje, ki otrokom in mladostnikom nudijo pomoč ali le nasvet, ko se ti znajdejo v stiski ali so sami. Ti so usposobljeni za to vrsto pomoči otrokom in se morajo udeležiti posebnega izobraževanja, ki ga organizira Unicef Slovenija. Taki prostori so npr. knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, ponekod celo vulkanizerski servisi, avtohiše in drugi. To so točke, kje se bodo otroci in mladostniki počutili varne in dobili takojšnjo pomoč.


 

V 30 slovenskih krajih že 557 varnih točk

Unicefove varne toče se nahajajo po vsej Sloveniji. V kar 30 slovenskih krajih jih je trenutno skupno 557, njihovo število pa se še povečuje. Največkrat se nahajajo ob šolskih poteh, kjer je opaznega največ medvrstniškega nasilja in nadzor odraslih manjši. V projekt je vključenih okrog 1000 prostovoljcev iz cele Slovenije.

Prepoznamo jih po modri nalepki smejoče hiške

Otroci in odrasli varne točke prepoznajo po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto mesto ob vhodu. Nanje opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki jih vsako leto pripravi UNICEF Slovenija.

Tudi če se otrok izgubi, pozabi ključe ali kaj drugega in ne more do staršev

Najpogosteje se otroci v Varne točke zatečejo po pomoč zaradi medvrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, pozabljenih ali izgubljenih ključev ali telefona, reševanja domačih nalog, ker starši ne pridejo po njih pravočasno k popoldanskim aktivnostim, se morda na poti izgubijo, iz različnih razlogov ne morejo priti domov, vzpostaviti stik s starši ali ne vedo kam se zateči po pomoč.

Včasih so težave celo take, da je potrebna pomoč strokovnih služb

Po podatkih Unicefa Slovenija se je v lanskem letu v Varne točke zateklo 54 otrok, ki so se znašli v resnejših težavah in je bilo potrebno celo posredovanje strokovnih služb. Še pogostejši pa so bili obiski zaradi manjših težav. Od januarja do septembra letos pa je Varne točke obiskalo 100 otrok, v 27 primerih je šlo za resnejše težave in posredovanje strokovnih služb, v vsaj 73 primerih pa je šlo za  manjše težave.

Stiske otrok so različne a vse težke

Razložite otrokom kaj pomenijo Varne točke in jih v primeru težav napotite tja. Tisti, ki so v ta projekt vljučeni, ugotavljajo, da jih pogosto obiščejo starši skupaj z otroci in jim razložijo za kaj gre. Nikoli ne vemo kdaj bodo otroci ali mladostniki potrebovali pomoč. Njihove stiske in težave so lahko precej večje, kot si včasih predstavljamo. Zelo hitro pa pomaga le navaden obliž ali lepa in spodbudna beseda.

V Murski Soboti so Varne točke še novost, na katero se je treba navaditi

Varne točke v Murski Soboti:  

-       Zadruga Biža, Šavel center

-       Zavod korak naprej, Slovenska ulica

-       Vulco servisi, Avto center Horvat, Matija Gubca 13

-       Generali zavarovalnica d.d., Ciril – Metodova ulica 34

V Pomurju se nahaja več Varnih točk še v Cerkvenjaku.

V Zadrugi Biža krepijo zaupanje otrok z obiski in predstavijo pomurskim šolam

V Zadrugi Biža v Šavel centru pravijo, da se otroci sicer pri njih ustavijo, vendar do sedaj še niso prišli zaradi problemov. Je pa za to po besedah Boštjana Bavčarja potreben čas, saj otroci potrebujejo zaupanje, da lahko vzpostavijo stik. V mesecu novembru in decembru bo potekala serija dogodkov pod imenom Jesen Baute Biža z rokodelskimi delavnicami in promocijskimi aktivnostmi članov Zadruge Biža in poslovnih partnerjev. Ob tej priložnosti so jih in še bodo obiskale pomurske osnovne šole. Otrokom pa med drugim predstavijo tudi Varne točke. Na ta način se otrok potem tudi lažje odloči za obisk Varne točke, če potrebuje pomoč. Če je tako točko že obiskal v družbi sošolcev, pravi Bavčar, jo pozna, lažje zaupa, če pa je ne pozna, pa si je morda ne bo uspal obiskati.

V Zavodu korak naprej lahko otroci preživijo čas kreativno

Varno točko je vzpostavil tudi Zavod korak naprej in sicer v trgovini na Slovenski ulici v Murski Soboti. Kot je povedala Lea Cipot tudi njih obiščejo otroci skupaj s starši. Včasih ob pogovoru tudi zaupajo kakšne svoje težave. Za otroke, ki se pri njih ustavijo imajo poseben kotiček, kjer lahko rišejo, delajo naloge, se igrajo ali kreativno preživijo prosti čas. Cipotova pa pogreša na lokalni ravni koordinatorja, ki bi te točke povezoval. Pogosto se tudi zgodi, da v primeru večjih problemov pristojnih sploh ne dobiš, še posebej ne v popoldanskih urah, še pravi Cipotova. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.