https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaskrbljujoči podatki stacionarnega radarja v naselju Spodnja Ščavnica

20.11.2014 ob 9:00  

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti in alkoholom. Policisti PU M. Sobota ugotavljamo, da je vzrok vsake 5 prometne nesreče na naših cestah hitrost.


Na območju Pomurja so postavljeni štirje stacionarni radarji za meritve hitrosti v naseljih in sicer v Hrastje Moti, Gredah, Rankovcih in Spodnji Ščavnici. In prav odsek v naselju Spodnja Ščavnica izstopa v zelo negativnem in skrb vzbujajočem smislu. V obdobju avgust – oktober letošnjega leta je bilo namreč na omenjenem odseku izmerjenih 902 kršitev hitrosti, za katere je predpisana globa in najmanj 3 kazenske točke. Kot primerjava z ostalimi postavljenimi stacionarnimi radarji pa je bilo skupaj v vseh štirih v tem času izmerjenih 1.043 prekoračitev hitrosti.

FOTO: formitas.si

Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti. Žal nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Vozniki z upoštevanjem prometnih predpisov v prometu sodelujete preventivno in s tem ščitite tako sebe kakor tudi druge udeležence na cesti. Namreč, če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 %. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %.

FOTO: teddy81t.blogspot.com


 Poglejmo hitrost premikanja v metrih, ki jih naredimo v sekundi. Z navadno hojo s 5 km/h na sekundo prehodimo 1,38 metrov. Hitrosti v avtomobilu pa so neprimerno višje:

- če vozimo 50 km/h, to pomeni 13,9 m/s.

- če vozimo 60 km/h, to pomeni 16,7 m/s

- če vozimo 90 km/h, to pomeni 25 m/s.

V prometu to pomeni, če na zavoro pritisnemo 1 sekundo kasneje, se bomo ustavili 13,9 metrov po prehodu za pešce in  16,7 metrov po križišču s prednostno cesto.

Zato vozniki, prilagodite hitrost vožnje svojim sposobnostim, razmeram v prometu in vozite znotraj omejitev hitrost. Številke 50, 60 ali 90 na prometnih znakih pomenijo namreč optimalno hitrost in s tem najboljše razmerje med hitrostjo vožnje in varnostjo za vse udeležence v prometu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2014 ob 10:35 gost gost

      a zdaj pa radar v rankovcih dela?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2014 ob 12:11 pištek gost

      V vsaki vasi bi rabili vsaj dva taka radarja, da se bedake vsaj malo nauči reda. V bivalnih conah pa obvezno 30km/h, kot je to v drugih razvitih državah po Evropi.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2014 ob 12:54 gost

      Pistek..takim ko bi se po takih omejitvah vozli okol kot ti pravis..bi mogli izpit pobrat se prej ko se za volan vsedli!! Ce bi se vsi znali vozit tak kak je treba bi lahko ble visje omejitve pa nebi blo tolko nesrec!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2014 ob 14:50 gost

      Pištek, ti zagotovo hodiš vpeš,.. zaradi takih polžov kot si ti pride do nesreč!!!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2014 ob 23:06 hajzl gost

      pištek, ti če se bojiš, da bi te kdo povozo, pa se po kanalizaciji sprehajaj, pa ti nič nebo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.11.2014 ob 11:05 gost gost

      Več radarov pa višje kazni, pa bi narod vozo po pameti, nejkak zdaj ka divđajo kak kamikaze

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.12.2014 ob 22:14 tujec gost

      radar bi trebelo nastavite za frajerja iz gancan ki vozi mercedeza z registersko oznako GO IN HELL !!!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.12.2014 ob 22:29 mišo gost

      ten divjakon bi trbelo fičoje date v roke nej pa mercedeze pa te bi fičojan težile

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.12.2014 ob 18:41 gost

      v vaseh kjer so steze za pesce je bzv 50 km. komot 70 kot imajo v drugih državah.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.