https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

170 gasilk zbranih na vseslovenskem posvetu v Murski Soboti

Murska Sobota, 21.11.2014 ob 7:15  

V Murski Soboti se je minuli vikend zbralo okrog 170 gasilk na 26. posvetu predsednic komisij za delo s članicami pri GZ iz celotne Slovenije.


V petek dopoldan so potekale operativne strokovne delavnice, ki so se izvajale na področju gasilskega doma Murska Sobota. Martin Smodiš, pov. CZ v Pomurju, je predaval o delovanju civilne zaščite pri nas, Primož Senčar je predstavil uporabo radijskih zvez, na zunanjem prostoru pa je bilo ob pomoči gasilcev PGD Murska Sobota možno preizkusiti uporabo dihalnega aparata skozi zadimljeni šotor. Poveljnica PGD Rankovci Sandra Cipot s svojo ekipo je zbranim pokazala pravila redovnih vaj in nekaj vozlov.

Na področju gasilskega doma Nemčavci je potekalo predavanje in izvedba tekmovalne vaje po pravilih CTIF, ki jo je pripravila olimpijska sodnica tov. Brigita Čufar s svojo ekipo, v kateri je sodelovala tudi aktualna olimpijska prvakinja Lidija iz PGD Hajdoše.

V hotelu Diana so potekale ostale delavnice. O težavah s hrbtenico je spregovorila gasilka in fizioterapevtka Eva Mlakar, s pomočjo Sabine Pokovec pa so se dotaknili tudi sveta gluhih. Savina Naraks je zbrane poučila o dobrih medsebojnih odnosih, ki so garancija za uspešno delovanje, Pomelaj iz Velike Polane je predstavil izdelovanje izdelkov iz ličja, ljudske pevke iz Žižkov so prikazale izdelavo rož iz krep papirja, odmor pa popestrile s svojim petjem.

Po kosilu je gasilke pozdravila direktorica hotela Diana Olga Belec in jim zaželela uspešno dela do konca posveta, nato pa so sledila krajša predavanja gasilk. Po odmoru so prisluhniti predavanju o sodelovanju med gasilci in Slovensko vojsko na večjih intervencijah, ki ga je izvedel podpolkovnik Venčeslav Lorbek, poveljnik Rodovskega bataljona 72 br. v Murski Soboti. Poveljnika GZS je zamenjal podpoveljnik Zvonko Glažar, ki je udeleženke posveta seznanil s pogledom na delovanje članic.

Pred večerjo so si gasilke ogledale Mursko Soboto, kjer jih je v evangleičanski cerkvi pozdravil Leon Novak, po večerji pa so se srečale še z murskosoboškim županom mag. Aleksandrom Jevškom in poveljnikom civilne zaščite Slovenije Darkom Butom.

Po sobotnem jutranjem razgibanvanju ob prisotnosti fizioterapevtke so gasilke prisluhnile predavanju Martina Ficka o septembrskih poplavah v Pomurju, nato pa je sledil še zadnji krog delavnic. Ob zaključku posveta je vse zbrane predsednica sveta članic Vladka Bučevec seznanila še z nekaterimi spremembami v pravilnikih in jim podala še napotke za lažje delo gasilk.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.