https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na OŠ III Murska Sobota učenci ob slovenskem spoznavali tudi zajtrke drugih držav

Murska Sobota, 21.11.2014 ob 12:00  

V Sloveniji obeležujemo letos že tretjič 21. november kot Dan slovenske hrane. Šole in vrtci pa prirejajo na ta dan Tradicionalni slovenski zajtrk. Na OŠ III Murska Sobota so učenci višjih razredov poleg slovenskega spoznavali tudi zajtrke drugih držav sveta ter pripravili in poskusili angleškega.


Učenci so prisluhnili predavanju o pomenu čebel

Na OŠ III Murska Sobota so učenci nižje stopnje najprej prisluhnili predavanju Stanka Kapuna iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, ki je govoril o čebelah samotarkah, razvoju čebel, opraševanju, čebeljih pridelkih in ostalih izdelkih iz medu, satovju, apiterapiji in drugem. Posebej jih je opozoril, da moramo skrbeti za naravno okolje, saj s tem ohranjamo čebele pri življenju, brez njih ni pridelkov, hrane in kisika. Nato pa so učence in tudi učitelje šole pozvali k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku.

Učenci višjih razredov so spoznavali tudi druge zajtrke držav sveta

Učenci so na to temo tudi likovo ustvarjali, pri pouku angleščine pa so se učenci višjih razredov pogovarjali na temo tradicionalnih zajtrkov po svetu ter izdelali plakate. Učenci osmih in devetih razredov so se še praktično preiskusili v pripravi tradicionalnega angleškega zajtrka, ki je obsegal ocvrta jajca, klobase, ocvrto slanino, fižol, kruh in paradižnik, zraven pa so pili  angleški čaj in pomarančni sok, manjkale so edino gobice.

Tradicionalni slovanski zajtrk letos že četrtič

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka po šolah in vrtcih po Soveniji v sklopu Dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe in kakovostne hrane pridelane ali predelene v lokalnem okolju. Poleg tega, da jemo zdravo hrano že v otroštvu, je pomembno, da hrano uživamo sproščeno in v jedi uživamo. Otroci so jedli črni kruh, maslo, med, jabolka in pili mleko.

Izvajanje akcije organizirajo in podpirajo kmetijsko, šolsko in zdravstveno ministrstvo skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, GIZ Mlekarstva Slovenije ter trgovinami Mercator, Tuš in Spar.

Po besedah ministrice dr. Setnikar Cankar je z vidika izobraževanja zgodnje privzgajanje zdravih prehrambenih navad zelo pomembno. Šole in vrtci izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka jemljejo resno in mu namenijo veliko pozornosti. Po besedah ministrice je lani približno 64% šol na dan izvedbe projekta vsebinam o lokalno pridelani ali predelani hrani ter o pomenu zajtrka namenilo od ene do treh šolskih ur, 36% pa od tri šolske ure do celega dne, 85% šol je vsebine projekta vključilo v medpredmetno povezovanje, izvajali so tudi druge dejavnosti, sodelovali  s čebelarji, kmetijsko-gozdarskimi svetovalci, območnimi zavodi za zdravstveno varstvo in mnogimi okalnimi društvi. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2014 ob 12:07 sls gost

      To bi rajši pokazali ;-) očitno ne vupate,ka se pa preveč dela za admina nabere,te pa tak doj zaklenete :-) http://sobotainfo.com/novica/lokalno/tradicionalni-slovenski-zajtrk-za-malcke-vrtcev-sol/95615

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.