https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ocenjevanje javnih stranišč: Pomurci imamo najboljše in najslabše wc-je v Sloveniji

28.11.2014 ob 13:00  

Sredi novembra je bila v Ljubljani zaključna prireditev Naj javno stranišče, kjer so razglasili rezultate letošnjega ocenjevanja javnih sanitarij v Sloveniji. Ocenjenij je bilo tudi nekaj pomurskih stranišč, med katerimi so nekatera navdušila, druga pa razočarala ocenjevalce.


Društvo za kronično vneto črevesno bolezen je letos že šesto leto zapored pripravilo akcijo Naj javno stranisšče. Akcija je namenjena osveščanju javnosti o pomenu in urejenosti stranišč in javnosti podati informacije o tem, kje v obiskanih občinah, bencinskih črpalkah ob avtocestah, 10 zdravstvenih domovih in 6 trgovskih centrih v Sloveniji imamo možnost dostopa do stranišča. V okviru akcije so ocenili tudi več pomurskih javnih wc-jev.

Javni murskosoboški wc med bolj urejenimi v Sloveniji

Mestna občina Murska Sobota ima javni wc na tržnici. Ta wc je po ocenjevalni kriterijih dosegel skupno oceno 4,43 točk in osvojil 8. mesto med 40 obiskanimi občinami v Sloveniji.  Uporaba tega wc-ja je brezplačna, odprto pa je non stop. V ženskem delu sanitarij sta dve stranišči, v moškem delu pa so ob dveh straniščih še trije pisoarji, eno stranišče pa je namenjeno izključno invalidnim osebam.

Najboljšo oceno za urejenost javnih stranišč je prejela občina Rogaška Slatina, drugo mesto občina Ljubljana, na tretje mesto pa so se uvstile sanitarije občine Koper. Ljutomer (stranišče na Glavnem trgu v podhodu mestne hiše) in Radenci (wc na avtobusni postaji) si z doseženimi 4,14 točkami delita 13. mesto, občina Gornja Radgona z javnimi wc-ji na Trgu svobode pa se nahaja na 21. mestu. Občina Lendava sicer nima javnih sanitarij, za mobilna stranišča pa poskrbijo v času javnih prireditev. Ocenjevalci občini predlagajo, da izgradi vsaj eno javno stranišče.

Obiskali šest stranišč v trgovskih centrih

Ocenjevalci so obiskali tudi šest večjih trgovskih centrov v Sloveniji, in sicer City center Celje, Qlandia Novo mesto, Citypark Ljubljana, BTC City Murska Sobota, Supernova Koper in Europark Maribor, med katerimi je murskosoboški BTC zasedel 4. mesto, najbolje pa se je uvrstil celjski City center.

Zdravstveni dom Murska Sobota prejelo »straniščno metlico« za najslabše urejeno stranišče v zdravstvenih domovih leta 2014

Ocenjevalci so ocenjevali 10 zdravstvenih domov po Sloveniji. Stranišča v Zdravstvenem domu Murska Sobota so po ocenjevalnih kriterijih dosegla skupno oceno 3,39 in si prislužila zadnje, 10. mesto. V murskosoboškem zdravstvenem domu imajo pacienti na voljo stranišča za ženske in stranišča za moške, stranišča, urejenega za invalide, pa ni. Umivalnik je le v predprostoru.

Medtem ko je bil ZD Murska Sobota »nagrajen« s straniščno metlico, pa so se najbolje odrezale sanitarije v ZD Ilirska Bistrica, ZD Škofja Loka in ZD Domžale.

Bencinski servis Petrol Murska Sobota, smer Madžarska nagrajen z nazivom Naj stranišče 2014

Ocenjevali so sanitarije na bencinskih servisih ob avtocestah. Tu se je najbolje odrezalo prav pomursko stranišče, in sicer na Petrolu Murska Sobota, smer Madžarska, ki se je na vrh lestvice povzpel z doseženimi 4,32 točkami. Tudi stranišče na nasprotni strani avtoceste se je dobro odrezalo, saj je doseglo 4,00 točk in s tem med 52 ocenjevanimi wc-ji zasedlo 6. mesto.

Foto: http://issuu.com/drustvokvcb/docs/bilten_najjavnostranisce_2014

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2014 ob 12:39 Lolipop gost

      Vse ok zdaj pa ge majo naj bolj zamazane kupice pa šalice za kavo ...namig Pomaranđa rejsan hudo pa tou poletje je delala ena kelnerca z zelo hudo obliko bolezni rok oz.spokana koža na rokah skoraj krvavo Ne zdržno oz.kje je inšpekcija.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.12.2014 ob 17:17 gost

      Mislim da ste pozabili napisat še ,da imamo najslabšo vlado,in toti najslabši wcji so za njih da se lahko odplaknejo...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.