https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Nova knjiga Ane Novak pripoveduje o življenju v Bakovcih nekoč

Bakovci  

V soboto so v Bakovcih predstavili novo knjigo avtorice Ane Novak z naslovom Anini spomini. Večetnično kulturno, izobraževalno, turistično in športno društvo Bakovci je ob tem pripravilo kulturni program z glasbo in skečem, avtorica pa je deklamirala svojo pesem Kak je inda bilau. Prisotne je pozdravila predsednica DU Murska Sobota Angela Novak, kjer Ana Novak sodeluje pri literarni sekciji. Novo knjigo pa je predstavila Cvetka Vereš.


Spomini na preteklost, kako so nekoč živeli v Bakovci

Knjiga Anini spomini je napisana po mesecih in humorno. Za vsak mesec je avtorica Ana Novak domiselno opisala opravila, kaj se je takrat dogajalo, kako so to počeli. Veliko govori o ljudeh, navadah in običajih. Spominja pa se tudi praznovanja določenih svetnikov in pa praznovanja v vaški kapeli na Sveto Ano. Vključeni so tudi zanimivi stari pregovori, pa vraže, »cumpranje in merarge«, ki jih omenja Ana. Na zanimiv način spoznamo kako so se ljudje včasih spoznavali in stopali v zakonski zvezo, kako so romali… Knjigo ima za Bakovce tudi določeno zgodovinsko vrednost, saj opisuje običaje, navade, nekatere besede, ki se več ne uporabljajo in izginjajo v pozabo. S trem se ohranjata identiteta in kultura kraja, mlajše generacije pa bodo na ta način spoznale, kako se je v njihovem kraju nekoč živelo in kaj so počeli.  Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da je knjiga napisana v prekmurščini.

Cilj društva Večetnično kulturno, izobraževalno, turistično in športno društvo Bakovci je, da bi začeto nadaljevali. Zato so starejše izzvali in pozvali k podobnim zapisom.

Ana Novak piše tudi pesmi

Ana Novak se je rodila 3. maja 1942 v Bakovcih v kmečki družini. Osnovno šolo je končala z odličnim uspehom. V Bakovcih si je ustvarila družino. Želja po ustvarjanju je bila prisotna v njej ves čas. Ko je le uitegnila, je svoje misli doživetja zapisovala. Leta 2010 ji je uspelo izdati knjigo z naslovom Pletenica. Leto dni pozneje pa je izdala še zbirko pesmi z naslovom Ko srce govori, se pesem rodi. Ana aktivno sodeluje pri Literarni sekciji Društva upokojencev Murska Sobota, kjer vsako leto doda nekaj svojih pesmi v zbornik Shojene poti. Rada tudi sodeluje na literarnih natečajih drugih društev. Več njenih pesmi je bilo tudi uglasbenih.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija