https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Madžara imela kar 40 ponarejenih bankovcev za 50 evrov

Murska Sobota, 05.12.2014 ob 9:00  

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so prejšnji petek, 28. novembra, ob 2.30 uri na pomurski avtocesti  odvzeli prostost 34-letnemu državljanu in 33-letni državljanki Madžarske, zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja ponarejanje denarja po 1. in 2. odstavku 243. člena KZ-1B.

Državljana Madžarske sta uporabljala kombinirano vozilo madžarskih registrskih številk, s katerim sta nameravala potovati preko Slovenije v Italijo. Ob postopku z delavci Dars-a sta plačala izrečeno kazen zaradi vožnje z neveljavno vinjeto, s štirimi bankovci za 50 evrov, od katerih so bili trije ponarejeni. Pri nadaljnjem policijskem postopku je državljanka Madžarske izročila še 37 ponarejenih bankovcev za 50 evrov z osmimi različnimi serijskimi številkami. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da sta osumljena nameravala vse ponarejene bankovce unovčiti oziroma zamenjati na območju Slovenije ali Italije.



Osumljena sta bila privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v M. Soboti, ki je na predlog Okrožnega državnega tožilstva zoper oba odredil pripor. Z zbiranjem obvestil o možnih že izvršenih kaznivih dejanjih obeh osumljenih državljanov Madžarske policisti in kriminalisti še nadaljujejo. Ob tem primeru ponovno velja opozorilo, da naj so osebe, katere dnevno poslujejo z gotovino, pozorne na sumljive oziroma ponarejene bankovce različnih evrskih apoenov.

Kaj storiti, če sumite, da je bankovec ponarejen?

Če s poskusom OTIP-PREGLED-NAGIB ugotovite oziroma sumite, da bankovec ni pristen, je možno, da je ponarejen in ga zato ne sprejmite. Če pa ste bankovec, ki se vam zdi sumljiv, že sprejeli, takoj obvestite policijo. Prav tako se lahko prepričate, ali je bankovec pristen ali ne tako, da ga odnesete v najbližjo banko. Vse banke imajo posebno opremo, s katero lahko preverijo, ali je bankovec pristen. Skušajte si zapomniti, kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto  zelo koristne pri iskanju ponarejevalcev. Če bankovec, za katerega sumite, da je ponarejen, vrnete v obtok, storite kaznivo dejanje. Zato bodite pozorni, ponarejeni bankovci so popolnoma brez vrednosti. Če sprejmete ponaredek, vam škoda ne bo povrnjena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.12.2014 ob 20:45 gost

      Zbiram,dobro ponarejen denar...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.