https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V porabski vasi Verica dobili optično omrežje

Verica, 09.12.2014 ob 7:00  

V sklopu projekta Kulturno in medijsko sodelovanje obmejnega prostora med Rabo in Muro II. (akronim Mura Raba TV II) je včeraj še ena od porabskih vasi dobila „povezavo v svet“. Slovesnosti ob otvoritvi optičnega omrežja se je udeležil tudi minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc.

 

 

V Kulturnem domu na Verici v Porabju je včeraj potekala otvoritev optičnega omrežja, ki so jo poleg ministra s svojo prisotnostjo pospremili še številni gostje, med njimi dr. Imre Deák, državni podsekretar za narodnostne in civilne odnose na Ministrstvu za človeške vire, László Majthényi, predsednik Skupščine Železne županije, Ksenija Škrilec, veleposlanica RS v Budimpešti, Dušan Snoj, generalni konzul RS v Monoštru, Martin Ropoš, predsednik Državne slovenske samouprave, Erika Köleš Kiss, zagovornica porabskih Slovencev, Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, župana vasi Gornji Senik in Verica-Ritkarovci, predstavniki projektnih partnerjev in drugi. Uvodoma je prisotne nagovoril vodja projekta, Simon Balažic, ki je predstavil potek, cilje in rezultate projekta, potek gradnje optičnega omrežja pa je predstavil direktor TV Monošter, István Dékány. Prisotni so izrazili zadovoljstvo z rezultati in pridobitvami projekta. Ob koncu slovesnosti so simbolično vključili televizijo, preizkusili telefonsko linijo in testirali hitrost internetne linije.

 

Omrežje je priklopljeno na že obstoječe omrežje v Porabju (Monošter-Gornji Senik) in je povezano z visoko zmogljivo brezžično povezavo med Gornjim Senikom in Verico. Od začetka do konca del je minilo eno leto. V skupni dolžini so položili 7.270 m kablov in uredili 40 priklopov.

 

Projekt Kulturno in medijsko sodelovanje obmejnega prostora med Rabo in Muro II se izvaja v okviru operativnega programa Slovenija-Madžarska 2007-2013. Na slovenski strani sta v projekt vključena HI-Fi Videostudio d.o.o. (Televizija AS) kot vodilni partner projekta in Javni zavod Krajinski park Goričko, na madžarski strani pa Szentgotthárd Városi Televízió és Kábelüzemeltető Nonprofit Kft (TV Monošter) in Zveza Slovencev na Madžarskem/ Magyarországi Szlovének Szövetsége. Skupna vrednost projekta je 721.848,48 €. Projekt se delno financira s sredstvi Evropskega sklada, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v višini 583.342,82 €. Nacionalno sofinanciranje znaša 102.413,22 €, preostali delež v višini 36.052,44 € prispevajo projektni partnerji. Projekt Mura Raba Tv II traja 3 leta.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.