https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Investicije v kmetijstvu so nujno potrebne za razvoj kmetijstva

11.12.2014 ob 11:15  

Društvo prijateljev agrarne ekonomike (DPAE) je v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, UM ter RIS Dvorec Rakičan v petek, 5. 12. 2014 v RIS Dvorec Rakičan pripravilo že tretjo leto po vrsti okroglo mizo o aktualni tematiki v kmetijstvu. Naslov okrogle mize je Društvo prijateljev agrarne ekonomike v letu 2014 namenilo »INVESTICIJAM V KMETIJSTVU«. 


Na okrogli mizi so sodelovali Gorazd Gruntar (MKGP), mag. Vlado Hunjadi (Združenje pridelovalcev sladkorne pese Slovenije), Damjan Jerič (KGZS – Zavod Murska Sobota), izr. prof. dr. Karmen Pažek (Katedra za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja na FKBV). Moderator okrogle mize je bil red. prof. dr. Črtomir Rozman (FKBV, UM).

Na začetku okrogle mize je vse prisotne najprej pozdravil mag. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan ter doktorand in predsednik DPAE Silvo Pozderec, ki je v nadalje me drugim povedal, da so za uspešen razvoj, bodisi na kmetijskem gospodarstvu, bodisi v kmetijskem podjetništvu investicije v kmetijstvu nujno potrebne.

Mag. Vlado Hunjadi je predstavil prednosti nove tovarne sladkorja, ki se načrtuje in pojasnil zakaj se sladkorna pesa mora vrniti nazaj na slovenska polja. Sledila je še predstavitev analize ankete o pridelavi sladkorne pese v Sloveniji do leta 2017, ki je  pokazala, da je kar 57 % vseh anketiranih izrazilo željo po ponovni pridelavi sladkorne pese v Sloveniji.

Damjan Jerič iz KGZ – Zavod Murska Sobota je govoril o obstoječih stanjih na kmetijah, potrebah po investicijah na kmetijah in pridobivanju javnih sredstev za investicije. Zaključil je, da so v času investicij kmetije najbolj ranljive in da je nujno potrebno dobro načrtovanje pred izvedbo investicije.

Predstavnik MKGP, sekretar Gorazd Gruntar je uvodoma predstavil pravne podlage nove kmetijske politike PRP 2014-2020. V nadalje je sledila podrobna predstavitev vseh ukrepov in pod-ukrepov, ki si bodo sledili v novem programske obdobju PRP 2014-2020 in na katere se bodo lahko posamezni vlagatelji oz. pridelovalci prijavili v novem programskem obdobju. Na koncu je pojasnil, da je bilo v preteklem programskem obdobju največ odobrenih vlog iz Podravske regije ter največ odobrenih sredstev prav iz Pomurske regije.

Izr. prof. dr. Karmen Pažek iz katedre za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja na FKBV je govorila o CBA analizi in realnih opcijah v kmetijstvu. Povedala je, da je investicijsko odločanje eden najpomembnejših procesov, ki teče v poslovanju podjetja, saj ima dolgoročne posledice, ki bistveno vplivajo na razvoj podjetja, zato mora biti dobro premišljeno in v čim večji meri upoštevati vse dejavnike, pomembne za odločitev.

Ob kuncu okrogle mize je bila uradno razglašena zmagovalna fotografija 1. Fotografskega natečaja DPAE, ki je potekal v poletnih mesecih 2014. Nagrado za najboljšo fotografijo je prejel Kristjan Malačič s fotografijo »Smrdokavra«. Sledila je še uradna predstavitev že tretjega po vrsti LETNEGA BILTENA DPAE 2014, ki vsebuje zanimive strokovne članke članov DPAE s področja agrarne ekonomike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.