https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Zaradi letošnjih ujm občina Lendava znižuje strošek uporabe stavbnega zemljišča

Lendava, 12.12.2014 ob 13:00  

Na drugi redni seji se je občinski svet Občine Lendava seznanil s sanacijo po poplavah, s pobudo in predlogi vladi za sanacijo podjetja Nafta, določili pa so tudi novo ceno nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.


Fizične osebe z nižjim stroškom za uporabo stavbnega zemljišča

Občinski svet je na svoji drugi redni seji odločal tudi o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišče v občini Lendava za prihodnje leto. Vrednost točke za fizične osebe se bo v primerjavi z letošnjim letom znižala za 5 odstotkov in bo v letu 2015 znašala 0,000467115. Vrednost točke za pravne osebe bo ostala nepremenjena in bo znašala 0,0004917.

Kot je pojasnil župan mag. Anton Balažek, se jim zdi smiselno in pravično zaradi obsežnih naravnih nesreč, ki so jih pestile v tem letu, nekoliko znižati vrednost točke za fizične osebe. Medtem pa bo za pravne osebe, ki imajo svoje premoženje večinoma bolj zavarovano, poleg tega pa podjetja zahtevajo plačilo za delavce gasilce, ki so zaradi pomoči ob poplavah izostali z dela, vrednost točke ostala nespremenjena. V občinski proračun se bo iz tega naslova v prihodnjem letu steklo približno 22 tisočakov manj kot v tem letu.

Prometnice, ki povezujejo sosednje države, naj bi bile državna last

Občinski svet se je seznanil s pobudo za prekategorizacijo  občinskih cest, ki so v funkciji mednarodnih prometnih povezav, in sicer sta takšni cesta na območju Hotize, ki je povezava s Hrvaško, ter cesta na območju Genterovcev, ki predstavlja povezavo z Madžarsko.  Kot menijo na občini, bi morale biti ceste, ki so v funkciji mednarodnih povezav, kategorizirane kot državne ceste. Na tak način so urejene tudi ceste na drugih straneh meje in imajo višji standard kot naše ceste, ki so v občinski lasti. Občina si bo prizadevala, da tudi omenjene prometne povezave na naši strani meje postanejo državna last in da skrb nad njimi prevzame država.

Da od Nafte ne bi ostalo samo staro železo

Lendavski svetniki so se seznanili z predlogi oziroma izhodišči namenjenimi Vladi RS, ki jih je občina pripravila za sanacijo podjetja Nafta Lendava. Kot pojasnjujejo na občini, lokalna skupnost predlaga, da se pospešijo aktivnosti pri sanaciji nastalih razmer, s tem da naj vlada določi strateški pomen Petišovskega polja in Industrijske cone Lendava, ki bi predstavljali platformo za usklajene aktivnosti vseh akterjev, s čimer bi se izognili parcialnim pristopom. Ob tem predlagajo vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva pri izvajanju koncesije za črpanje plina, vzpostavitev industrijskega komunalnega podjetja, komunalno opremljanje širše lokacije, zagon zaustavljenih dejavnosti in zagotavljanje novih vlaganj.

Kot so se strinjali zbrani na seji, je nujnega pomena, da se stečaj Nafte izpelje kolikor hitro lahko in da se lahko pristopi k iskanju novih rešitev za revitalizacijo te industrije. Ob tem se je Mihael Kasaš zavzel za prepoved izvajanja frackinga, Jožef Gerenčer pa je opozoril na pommbnost tega, da se Nafta Petrochem ne bi prodajala po delih.

Sanacija po poplavah bo dolgotrajna in draga

Občinski svet se je seznanil tudi z informacijo o sanaciji posledic letošnjih ujm. Kot je pojasnil Tibor Hebar, so s sanacijo nekaterih mest že pričeli, sanacijska dela se bodo ob primernem vremenu izvajala do konca tega leta.  Stroški dosedanjih ukrepov, ki so jih izvedli ob sanaciji, bremenili pa bodo občinski proračun, so znašali skoraj 490 tisoč evrov, kot je pojasnil župan, pa pričakujejo, da se bodo še podvojili. Sanacija in prihodnja vlaganja so ocenjena na nekaj milijonov evrov, pri izvedbi pa jih bo mogla podpreti tudi država.

Mandati in imenovanja

Občinski svet je  potrdil mandat Đaninu Kutnjaku, ki je prevzel mesto člana občinskega sveta mag. Antona Balažka, ki mu je mandat člana občinskega sveta prenehal ob izvolitvi za župana.

Na seji je bil izvoljen tudi sedemčlanski nadzorni odbor, svetniki pa so potrdili tudi komisijo za romsko skupnost, ki bo delovala v zasedbi Lidija Dolenčić, Silvija Horvat in Regina Olah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.