https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Roman Sarjaš – avtor umetniških del, ki sodeluje tudi z znanimi slovenskimi glasbeniki

18.12.2014  

Roman je že kot otrok odkrival svoje prve inštrumente, ki so z leti postajali pravi. Njegov glavni inštrument je klavir, na katerem je napisal že veliko skladb in dosegel veliko število nagrad. Odličen skladatelj in glasbeni producent jemlje navdih za skladbe iz življenja, v začetku drugega leta pa se bo začel izobraževati iz filmske glasbe.   

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot, kdo te je navdušil za glasbo?

Glasbena pot me spremlja že od malega, ko sem odkril prve inštrumente in ugotovil, da ne povzročajo hrupa, ampak dajejo poseben zvok, ki me je takoj očaral. Nato je moja zbirka inštrumentov začela samo rasti, od igračk do pravih inštrumentov (smeh). Prvi, ki me je navdušil za glasbo je bil moj dolgoletni prijatelj Dominique, podpora pa je sledila s strani staršev, brez katerih sigurno ne bil tu, kjer sem zdaj.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločil za te inštrumente?

Moj prvi inštrument in tudi glavni bi lahko rekel, je klavir, saj sem z njim prejel kar nekaj plaket in nagrad. Na njem sem napisal kar nekaj skladb, na njem se je enostavno poigravati s harmonijami in ustvarjati glasbo. Študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani me je kasneje »prisilil« v to, da sem začel igrati več inštrumentov, saj če pišeš glasbo za različne inštrumente, je tudi pomembno, da jih poznaš bolj v globino in veš, kakšne možnosti in lepote nudi vsak od njih.

Glede glasbenih zvrsti – katere so ti najbližje in katerim posvečaš največ časa?

Odvisno od življenjskega obdobja in mojega glasbenega znanja. Prej mi je bila blizu tudi lahkotnejša glasba, medtem ko z leti spoznavam tudi resnejšo glasbo, saj jo zdaj bolj razumem in posledično seveda tudi bolj cenim.

Kdaj in kje si prvič nastopil javno? Kakšni so bili občutki?

Prvič sem javno nastopil že v vrtcu. Potem se moje nastopanje ni nehalo in z leti sem bil že toliko v glasbi, da se zdaj enostavno ne morem in ne nameravam nehati ukvarjati z njo.

Tvoj najboljši nastop?

Veliko jih je bilo. Predvsem so mi tisti nastopi ostali v spominu, pri katerih se je energija mene kot izvajalca in mojih gledalcev kot poslušalcev zlila v eno. Pa naj bo to pop ali klasična glasba.

Roman Sarjaš - Hrepenenje po nedosegljivem

Med drugim si tudi odličen skladatelj in glasbeni producent. Od kod navdih za skladbe?

Življenje mi daje navdih. So svetlejše barve in temnejše. Vedno pa nastane neka slika, ki je potem umetniško delo in je večno. Seveda pa izvajalec, s katerim sodelujem prisloni svoj vrček.

Katero tvoje delo bi izpostavil kot najboljše in najbolj poslušano?

Najboljše ni nujno najbolj poslušano in obratno. Vsako delo je zame pomembno in na nek način najboljše. Seveda pa je tisto delo, ki ga publika sprejme za svoje še toliko boljše. Ravno prejšnji teden sem bil na eni prireditvi, kjer so predvajali mojo glasbo kot glasbeno kuliso. V enem trenutku mi je v zaodrju nek gospod navdušeno dejal: »To je vaša glasba, a ne?« In ker je prepoznal moj slog, moje igranje klavirja, me je seveda pozitivno tudi sam navdušil. In to so trenutki, pri katerih začutim, kaj nekaterim moja glasba pomeni. Seveda ne morem mimo moje glasbe pri gledaliških predstavah Snežna kraljica in Kako je Grinch ukradel božič v režiji Lili Miloševič.

Sodeluješ z različnimi priznanimi glasbeniki. Katerimi?

Moje delo je tako, da sodelujem z različnimi glasbeniki in drugimi ustvarjalci. Predvsem rad sodelujem s tistim, ki imajo podobno energijo kot jaz in podobno razmišljajo tudi na splošno v življenju. S takimi seveda ni problem ustvarjati tudi glasbo. Tu naj izpostavim Tinkaro Kovač in Ferija Lainščka.

S čim se poleg glasbe še ukvarjaš?

Predvsem veliko berem.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki pojejo le doma v sobi in ne upajo stopiti na oder in zapeti?

Življenje je prekratko, da ne bi naredili nekaj, kar si želimo. Strah nam naj ne bo ovira. Najti moramo pot, da udejanjimo stvari, katere nam pomenijo veliko v življenju. To jim naj bo glavno vodilo!

Kakšne načrte si si zadal na glasbenem področju? Se katero izmed njih že uresničuje?

Vedno znova se želim glasbeno izobraževati. Že v začetku naslednjega leta začnem v organizaciji Berklee College of Music izobraževanje iz filmske glasbe, kar mi je bila vedno želja.

Roman Sarjaš - Colors of Life

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.