https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

»Stopnja tveganja revščine je v Pomurski regiji za leto 2013 bila kar 20 odstotna«

Murska Sobota, 19.12.2014 ob 9:47  

V prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti je v četrtek potekal strokovni posvet z naslovom Strokovno delo z ranljivimi skupinami na terenu in zagovorništvo, organiziral pa ga je Mozaik, društvo za socialno vključenost. Namen posveta je bil predstaviti strokovno delo z ranljivimi skupinami na terenu in zagovorništva s strani različnih izvajalcev. Predstavili so tudi povezavo med določenimi skupinami uporabnikov in brezdomstvom, primere dobrih praks, obenem pa je bila to priložnost za izmenjavo izkušenj in vzpodbuditev nadaljnjega medsebojnega sodelovanja.


V Pomurski regiji kar 20 % tveganje za revščino

Udeležence posveta je najprej nagovoril predsednik Društva Mozaik, Alojz Kavaš, ki je povedal, da je na tem področju terenskega dela še vedno premalo, veliko ostaja še neraziskanega. Povedal je tudi, da ni dovolj le misliti in si izposodil besede Malega princa, da je na to področje potrebno gledati s srcem.

V nadaljevanju je socialna delavka Viktorija Grabar predstavila materialno ogroženost, revščino in brezposelnost. Predstavila je tudi materialno prikrajšanost zaradi pomanjkanja finančnih virov in elemente po katerih se določa in pa socialno izključenost. Po statističnih podatkih stopnje tveganja revščine med leti 2008 in 2013 se je med najvišje vrednosti uvrstila prav naša Pomurska regija, leta 2013 s kar 20 odstotna. Osebe z najvišjo stopnjo tveganja revščine so gospodinjska brez delovno aktivnih članov in z vzdrževanimi otroki, enočlanska in enostarševska gospodinjstva, ženske starejše od 64 let in najemniki stanovanj. 

S terenskim delom do izboljšanja življenja posameznikov

Bernarda Žohar Šarotar iz Društva Mozaik je predstavila terensko delo s potencialnimi brezdomnimi osebami in zagovorništvo. Po njenih besedah so brezdomci najhujši primer življenja v revščini in socialne izključenosti. Po evropski klasifikaciji brezdomstvo obsega štiri temeljne kategorije (razširjena  pa 13 kategorij) kot so biti brez strehe in stanovanja ter bivati v negotovih in neprimernih pogojih. Predstavila je njihovo delo na terenu. V Terensko delo s potencialnimi brezdomnimi osebami in zagovorništvo je bilo pri njih lani vključenih 161 uporabnikov, pripravljenih za sodelovanje pa 36 uporabikov o katerih vodijo evidence, kar 17 jih je v preteklosti bivalo v zavetiščih za brezdomce. Predstavila je tudi primer dobre prakse, kjer si je oseba, ki ji je pomagala, uredila življenje na boljše.

Nekateri nimajo niti za osnovno zdravstveno zavarovanje

Jasna Glavač iz Slovenske Filantropije je predstavila svoje delo v Svetovalnici za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja. Gre za pilotski projekt, ki obsega strategijo vzpostavitve svetovalnice, zagovorništvo, povezovanje institucij, nevladnih organizacij, privatnega sektorja in opolnomočenje. Tisti, ki so brez moči, je po besedah Glavačeve veliko in je do njih težko priti, pogosto nimajo telefona, prevoza itd. V Sloveniji je oseb, ki si dva meseca niso bile zmožne plačati obveznega zdravstvenega zavarovanja 5.184, v Pomurju pa 361. Lani so bolnišnici v Rakičanu obravnavali po besedah Glavačeve 231 primerov zdravtvene pomoči, kjer osebe niso imele urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Karitas pomaga ljudem v stiski na različne načine

Med ostalimi udeleženci je Jože Kociper predstavil Škofijsko Karitas, ki obsega 36 župnijskih Karitas, ki na različne načine pomagajo ljudem v stiski. V prostorih bivšega vrtca Laura deluje ljudska kuhinja, ambulanta z zdravnikom za osebe, ki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja, svetovalnica za razne odvisnike, pravna pomoč, terapevt in logoped. Kociper je opozoril tudi delodajalce in podjetnike, da so dolžni zaposlenim redno plačevati prispevke. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2014 ob 12:17 Francpres gost

      Kaj jokate? Volili ste levičarje, pričakovali pa blagostanje, naivneži naivni!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2014 ob 12:38 gost

      Seveda! Te so pa prišli desničari pa so zjebali tou blagostanje v nulo. Levičari so jin pa žakel držali ka nede kakšne zamere.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2014 ob 13:39 smrkci gost

      In kdo je kriv za revščino da je letos za nas navadne smrtnike tako velika 100%, enostavno politiki in babilonska zakonodaja,eh jebiga.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2014 ob 14:21 legiopatrianostra gost

      Ja vsi politiki kere so prisotne na politične scene od leta 1991 naprej so sokrivi za takšno stanje v državi. In enjajte se glupejrate z teme ločevanje na desne pa lejve, ker več kak pol smo si pa lidje dejansko sami krijvi. Namesto ka be se zdrujžile v eno pa zaprle ceste, šli na ulice pa stavile čas v toj države se raje štukamo prejk foruma kere so bilij boukše partizane ale pa domobrance. Nan je lekar resno usojeno ka do konca propadnemo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2014 ob 15:00 gost bemol gost

      Francpres je budala. Naj si prečita ka pišejo drugim šteri še kaj mislijo s svojo glavo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.12.2014 ob 10:36 prekmurje zbudi se gost

      Najbolj pervezna izjava je vedno ko slišim -DA SMO VSI KRIVI-. To je isto kot s povprečno plačo ali cenami in drugimi povprečji, kajti povprečje je največja laž. Nikjer in nikoli nemrejo biti vsi enako krivi. Ve se , da je leva opcija bila na oblasti večino časa po letu devedeset, zato je ona največji krivec za to polomijo v gospodarstvu, posebno še ker je večina menegerjev (90%) prihaja iz njenih vrst in so si pošteno napolnili kufre in žepe predno so potopili marsikatero fabriko. Da ne omenjam da levica ves ta čas kontrolira sodtvo, javne zavode , večino medijev, skoraj vse pore naše družbe. In potem pride nekdo in hoče krivdo zreletivizirat in reče VSI SMO KRIVI. Zdaj lahko vidimo kako je s prodajo državnega premoženja. 20let je levica gonila mantro kako je državno premoženje svetinja, srebrnina, kako mora ostati v domačih rokah, zdaj pa vidimo kako ta ista leva opcija preko svoje vlade to isto premoženje prodaja na dolgo in široko pa nikome ništa. Mediji pod to levo nomenklaturo so naenkrat tiho kot , če se nebi nič dogajalo in na koncu bomo spet VSI KRIVI- MALO MOGEN!!!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.12.2014 ob 10:57 Davek gost

      Krijve ste tiste keri ste na volitvah zvolili Dejana Davek Židana ! Brez njegovih glasov z Sobote bi ta stranka odišla na smetišče zgodovine, kaman tude glede na svojo zgodovino kak nešče keri je vodo totalitarni režim spada ! Človek je zapravo prašičerejo na panvite, zaj de še pa kmetijstvo v cejli sloveniji ! Zavolo njega de prekmurje dobilo 30% menje pejnez v letu 2014-2020 napram 2007-2014! Što je izjavo ka je vlada AB najboljša vseh časov? Što je podpredsednik vlade AB in MC ? Što je glaven z dvigom davkov in mu na kraj pameti ne pade, da bi kdaj izjavo, da bi bilo potrebno zmanjšati javno porabo! Pa javna poraba niso plače zdravnikov, učiteljic in ostalih zaposlenih v JU! Ja Dejan Davek Židan !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.12.2014 ob 19:46 gost

      Politiki jebi te se rajši umrem kot Kramberger kot pa vas podpiram....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.