https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Za pokojnino bomo letos delali štiri mesece dlje kot lani

05.01.2015 ob 10:00  

Po pokojninski reformi, ki je pričela veljati leta 2013, se starost za upokojitev v letošnjem letu zvišuje za štiri mesece.


Ženske se tako lahko upokojijo pri starosti 58 let in osem mesecev ter 39 leti pokojninske dobe, moški pa se bodo lahko upokojili pri starosti 59 let in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa.

Ženske se sicer lahko upokojijo tudi, če imajo najmanj 20 let pokojninske dobe, vendar morajo biti v tem primeru letos stare 62 let in šest mesecev (glede na preteklo leto je to šest mesecev več). Če imajo ženske vsaj 15 let zavarovalne dobe, se lahko prav tako upokojijo, vendar morajo biti pri tem letos stare 64 let in šest mesecev (pol leta več kot lani).

Tudi moški se lahko sicer upokojijo tudi, če imajo 20 let pokojninske dobe, pri čemer pa morajo biti letos stari 64 let in šest mesecev (pol leta več kot lani), v kolikor pa se želijo upokojiti pri zgolj 15 letih zavarovalne dobe, pa morajo biti stari 65 let.

Foto: www.sxc.hu

Rednih uskladitev pokojnin letos ne bo

Zaradi zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015 rednih uskladitev pokojnin v letošnjem letu ne bo. Možna pa je izredna uskladitev, saj je izpolnjen pogoj pozitivne gospodarske rasti bruto domačega proizvoda, poroča STA. Zadnja uskladitev pokojnin je bila februarja 2013 in je znašala 0,1 odstotka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2015 ob 10:53 piko gost

      Naj samo višajo.. vej ovi v pisarnaj delajo lejko do 80 leta. Njin je tak dobro ka celi život masne pejneze vlečejo! neven kak de en delavec fizično lejko vzdržal?

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.01.2015 ob 15:29 penzija gost

      Delo do groba. Itak je treba dvigniti mejo visoko, ker zmanjkuje denarja za penzije. Razni udbovci so šli v pokoj pri 40 ali še manj sedaj vlečejo hude pemzije. Milijoni za borčevske penzije. Zato pa zmanjka za poštene ljudi. Predlani so iz JS na silo upokojevali ljudi stare 50 let. Zato sedaj manjka denarja in se bo meja še zviševala. Slovenistan banana republik.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.01.2015 ob 19:17 umiranje gost

        umiranje na obroke , nekdaj so bili bolj humani - brez varuha človekovih pravic in sindikatov , obesili so te ali pa ti odsekali glavo !

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.