https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zavod PIP v lanskem letu v Pomurju zagotovil 932 brezplačnih pravnih nasvetov

15.01.2015 ob 7:00  

V okviru pisarne Zavoda PIP v Murski Soboti je v letu 2014 brezplačni pravni nasvet pridobilo 932 ljudi.


Vprašanja občanov so posegala na vsa pravna področja, najštevilčnejši pa so bili primeri s področja delovnega, stvarnega, obligacijskega in dednega prava. Podobno kot v preteklih letih predstavlja pisarna brezplačne pravne pomoči Zavoda PIP zadnji izhod v sili za tiste občane, ki si sicer pravnih storitev ne morejo privoščiti.

Zavod PIP izvaja svoje poslanstvo v pomurski regiji že vse od leta 2006. Brez dvoma se je v tem času uveljavil kot eden izmed osnovnih stebrov pravne varnosti. Potrebe po brezplačni pravni pomoči so posebej izrazite že vse od leta 2009, ko je svoj pečat v regiji pustila še vedno trajajoča gospodarska in finančna kriza. Vse več je tudi primerov, ki terjajo obsežnejšo obravnavo. Poudarjajo, da so ponosni, da so v tem obdobju pomagali več tisoč ljudem in to kljub stalno negotovemu financiranju. V letu 2014, so v namen zagotavljanja brezplačne pravne pomoči, s strani 16. pomurskih občin, skupaj prejeli dobrih 14 tisoč EUR.

V leto 2015 vstopajo v želji, da bi k sofinanciranju pisarne brezplačne pravne pomoči pritegnili še ostale pomurske občine. Menijo, da si regijski center za brezplačno pravno pomoč zasluži široko podporo pomurskih občin, saj zagotovljena storitev več kot opraviči zneske, ki jih občine namenjajo. »Naši pravniki so pogosto soočeni s pretresljivimi zgodbami, ki ne morejo nikogar pustiti ravnodušnega. Kljub izraziti finančni podhranjenosti, ljudem dejansko pomagamo reševati težave. Dejstvo je, da se moramo o sofinanciranju pogovarjati s kar 27. občinami, pri čemer na eni strani naletimo na izrazito razumevanje, spet na drugi strani pa na popolno ignoranco. Naša storitev predstavlja socialni korektiv, prav tako veliko pravnih primerov, ki bi sicer prerasli v dolgotrajne pravne spore, rešimo že z našim posredovanjem, kar storitvi daje velik preventivni značaj,« je izpostavil direktor Zavoda PIP Matevž Kmetec. 

Zavod PIP bo v letošnjem letu sledil potrebam občank in občanov in dodatno zagotavljal tudi pripravo različnih izvensodnih pravnih pisanj, po katerih so občani v preteklosti v največji meri povpraševali. Prav tako bodo v delo vključevali študente prava, ki bodo imeli priložnost, da pod nadzorom njihovih pravnikov, pridobivajo prepotrebne praktične izkušnje.

V letu 2014 so pisarno brezplačne pravne pomoči v okviru Zavoda PIP podprle občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci in Tišina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.