https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ženske v politiki: bo tudi Slovenija v letu 2017 dobila prvo predsednico državo?

17.01.2015 ob 9:30  

Republika Hrvaška je to nedeljo, 11. januarja, izvolila prvo predsednico države, Kolindo Grabar Kitarović. Vse več je žensk, ki zasedajo vodilna ali prva reprezentativna mesta držav. Bo Republiki Hrvaški sledila tudi naša Slovenija?


Naj spomnimo, da smo tudi Slovenke in Slovenci marca 2013 dobili prvo žensko predstavnico politike, premierko Alenko Bratušek. Številni so se strinjali, da je to, za državo v tranziciji, prelomno in predvsem simbolno leto, ko se bodo ženske začele povzpenjati na lestvico najvplivnejših.

Republika Hrvaška, z izvolitvijo prve ženske predsednice države, Evropi kaže primer, da se ženske lahko povzpnejo tako daleč, kolikor želijo. Predsednica RH Kolinda Grabar Kitarović je s Slovenijo že sodelovala kot tedanja ministrica za zunanje zadeve (pri nas je v tistih časih ministrstvo za zunanje zadeve zastopal Dimitrij Rupel). Se obetajo boljši časi za ženske tudi v Sloveniji?

V slovenskem Državnem zboru svojo poslansko mesto zaseda kar 34 žensk – slednje predstavlja 37,7 odstotkov vseh poslank in poslancev v DZ RS. Slovenska vlada pa ima v letošnjem mandatu sedem ministric, kar predstavlja zavidljivih 43,75 odstotkov vseh ministric in ministrov v Vladi RS.

Statistike kažejo, da je vse več žensk, ki predstavljajo državo bodisi kot predsednice ali premierke, tudi med najvplivnejšimi na svetu. Predsednice imajo številne države, poleg naše sosede Hrvaške tudi Latvija (Dalia Grybauskaite), Čile (Michelle Bachelet), Brazilija (Dilma Rousseff), Kostarika (Laura Chinchilla), Argentina (Christina Fernandez de Kirchner), Malavi (Joyce Banda), Liberija (Ellen Johnson Sirleaf) in Južna Koreja (Park Geun Hje).

Kako stoji Pomurje? Slovenske občine so v tem mandatu dobile kar 16 županj, od tega pomurske občine tri v Gradu, Turnišču in Ljutomeru. Občino Grad vodi Cvetka Ficko, občino Turnišče Vesna Jerala Zver in občino Ljutomer Olga Karba. Zaenkrat pa imamo v pomurskih občinah tudi dve podžupanji, to sta Jasmina Opec, podžupanja mestne občine Murska Sobota in Jasmina Denša, podžupanja občine Turnišče.

Samo Pomurje dokazuje Sloveniji, da ženske znamo zastopati vodilne položaje in biti sposobne. Bomo mogoče leta 2017 dobili prvo žensko predsednico države?

 

 

 

    Fotogalerija