https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Soboški harmonikarski orkester – svojevrsten zvok evergreenov, narodnozabavnih in drugih skladb

15.1.2015  

Orkester je svoje prve takte odigral konec leta 2003, leto pozneje pa so začeli nastopati na različnih prireditvah. Na začetku so harmonikam dodali bas in bobne, pozneje pa še pihala in tolkala. Igrajo priredbe različnih zvrsti, v načrtu pa imajo v orkester vključiti tudi pevca.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj se je začela vaša skupna glasbena pot?

Soboški harmonikarski orkester je prve skupne takte odigral v novembru leta 2003. Povabil (vodja orkestra Matej Zavec) sem nekaj mojih bivših učencev harmonike, vključili smo basista in bobnarja in začeli počasi z vajami. Prvi nastopi so mi ostali v bledem spominu, z aktivnejšim delom pa smo začeli leto pozneje. Zvrstili so se prvi nastopi v okoliških termah in na različnih prireditvah v Pomurju. 

Kdo ste člani orkestra? Kako ste še našli med sabo?

Od samega začetka so v orkestru igrali predvsem moji učenci harmonike, ki so formalno izobraževanje na glasbeni šoli že zaključili in so imeli željo sodelovati v večji zasedbi. Pozneje so se orkestru pridružili tudi harmonikarji, ki jih pred tem nisem poznal. Zasedba je postajala vedno večja, igrali smo vedno težji in bolj zanimiv program. Leta 2005 smo skupaj s Triom harmonik SLO A3 ustanovili Društvo harmonikarjev Murska Sobota, v okviru katerega delujemo še danes.

So v vaš orkester vključeni poleg harmonik še kakšni drugi inštrumenti?

Na začetku smo harmonikam dodali bas in bobne. Po nekaj nastopih sem začel z iskanjem možnosti po obogatitvi zvoka. Večina harmonikarskih orkestrov je dodajala elektronske klaviature, meni osebno so bližje pihala. Tako smo dodali flavte, klarinete in poleg bobnarja še dodatna tolkala. Rezultat tega je svojevrsten zvok, po katerem je orkester postal prepoznaven.  V orkestru trenutno igrajo: Vid Ščavničar, Alen Pivar, Nikolaj Zver, Matjaž Balažic, Domen Baša, Žan Kramberger, Timotej Petrijan, Gregor Zrim, Aleksander Cifer, Gregor Cigüt in Dejan Prasl (harmonika), Sandra Gjerek in Mihaela Zver (flavta), Sašo Zver in Jure Rogina (klarinet), Jernej Vitez (bas), Primož Zavec in Denis Dimitrić (tolkala).

Kakšne zvrsti izvajate?

Orkester je v začetku igral tako originalne skladbe za harmonikarski orkester, kakor tudi priredbe različnih zvrsti. Po obogatitvi zasedbe v večji meri vključujemo priredbe, ker originalnih skladb za tovrstno zasedbo praktično ni. Pri izboru zvrsti in skladb se oziram predvsem na možnost kvalitetne interpretacije glede na zasedbo. V zadnjem času se aranžiranja lotim kar sam, saj je priredb za harmonikarski orkester z dodanimi pihali in tolkali zelo malo. Pri izboru zvrsti iščem »prazen prostor pod soncem«, torej skladbe, ki niso pogosto izvajane, a so zanimive tako za izvajalca, kakor tudi za publiko. V repertoarju imamo priredbe evergreenov, nekaj irske glasbe, ne moremo brez argentinskega tanga, v zadnjem obdobju se lotevamo tudi svojevrstnih izvedb narodnozabavne glasbe.  

SOBOŠKI HARMONIKASI ORKESTER MIX

Kaj pa avtorski komadi?

Na avtorske skladbe za našo zasedbo še čakamo. Zaenkrat še nobeden od članov ni posegel na področje komponiranja. Mogoče pa navdušimo katerega od skladateljev, ki nas bodo slišali na prihodnjih nastopih.

Se udeležujete tudi kakšnih tekmovanj?  Kako potekajo priprave?

V preteklosti smo se udeležili dveh večjih tekmovanj v Pulju na Hrvaškem in v italijanskem Trstu, kjer smo obakrat prejeli drugo nagrado. Priprave na tekmovanje prilagajamo dejavnostim vseh članov. V glavnem so to študenti ali dijaki, ki imajo študijske obveznosti, zato vadimo ob sobotah. Nekateri v tem trenutku že zaključujejo študije, tako da imamo v zasedbi že kakšnega inženirja ali bodočega zdravnika, arhitekta,. Seveda nekaj članov študira tudi glasbo. Zasedba je zanimiva po pestrosti instrumentov in izobrazbeni strukturi. Nekateri člani se razvijajo že kar v profesionalce, drugi igrajo ljubiteljsko. Povezuje nas predvsem želja po igranju in druženju.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Vas bomo lahko kmalu spet videli na odru v Pomurju?

Orkester je po dveletnem premoru začel poleti zopet aktivneje delovati. Za nami je krasen nastop na Soboških dnevih, ki je bil dobra spodbuda za nadaljnje delo. Gotovo bomo nastopali vedno pogosteje, saj naše društvo letos praznuje deseto obletnico delovanja. V okviru praznovanja se bo zvrstilo več koncertov. V načrtu imamo tudi udeležbo na katerem od največjih tekmovanj v tujini, trenutno poteka obogatitev repertoarja, saj želimo vključiti še kakšnega pevca. V bližnji prihodnosti pa vse bralce lepo povabim na naš koncert, ki bo 22. januarja 2015 ob 19:00 uri v Gledališču Park v Murski Soboti. Obeta se resnično lep večer, ki ga bodo popestrili naši gosti, Kvintet Aeternum in Poskočni muzikanti.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.