https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Spletne goljufije tudi v Pomurju: neznanci grozili z nasiljem in objavo golih fotografij

16.01.2015 ob 14:50  

Policisti PU Murska Sobota smo proti koncu leta 2014 obravnavali tri prijave sumov storitve kaznivih dejanj Izsiljevanja po 213. člena KZ-1.

Kaznivo dejanje je bilo storjeno na način, da si je storilec na socialnem omrežju Facebook naredil lažni spletni profil ter pošiljal sporočila žrtvam in sicer, da morajo plačati 50 oz. 100 evrov. Plačilo v določenem znesku je storilec zahteval na način, da naj žrtev na najbližji bencinski črpalki kupi kartico »paysafecard« v določenem znesku in storilcu pošlje »kodo« preko Facebook sporočila.

V kolikor se žrtev nebi držala navodil je storilec grozil žrtvi, da pozna njegove okoliščine oz. da ve kje živi in da bodo prišli na njen dom, kjer bodo vse polomili in razbili. Prav tako je storilec v enem primeru grozil oškodovanki, da bo objavil njene gole fotografije.



Ob omenjenih primerih policisti opozarjamo občane, naj ne nasedajo lažem in grožnjam storilca kaznivih dejanj preko spletnih omrežij, predvsem pa ne plačujejo različne vsote denarja. Policisti naprošamo vse občane, v kolikor so imeli podoben primer izsiljevanja, da se oglasijo na najbližji Policijski postaji oz. da pokličejo na interventno številko policije  113.

Ne nasedajte obljubam preko spleta

Poleg takih primerov pa policisti PU M. Sobota v zadnjem času beležimo tudi nekaj primerov spletnih goljufij, ko storilci kaznivih dejanj obljubljajo dobavo različnih izdelkov po ugodni ceni. Oškodovanci potem preko Western Uniona plačajo blago v različnih zneskih, katerega pa ne prejmejo.

Tudi v takim primerih policisti  občane opozarjamo naj ne nasedajo obljubam in sklepanju poslov. Pri prodaji ali nakupu preko interneta pa bodite pozorni na ponudbe, ki odstopajo od običajnih. V kolikor pa ste že oškodovani  zadevo prijavite na interventno številko policije 113 ali na najbližjo Policijsko postajo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.