https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

PIŠK MS: Bi Slovenija sprejela vrtce v gozdičku?

Murska Sobota, 23.01.2015 ob 11:00  

V torek, 20.1. 2014 je v Pokrajinski študijski knjižnici v Murski Soboti potekalo predavanje, v katerem sta Sobočanka Lučka Cvetko in njen mož Peter, s katerim živi na Češkem, predstavila neformalno obliko predšolskega izobraževanja, vrtce v gozdu.


Vrtci v gozdu so po svetu že kar utečeni, sprejeti, v Sloveniji pa še dokaj nepoznani. Gre za neformalno obliko, ki jih države drugod formalno tudi ne podpirajo, se pa zaradi velikega zanimanja staršev uveljavljajo vedno bolj, v oblikah društev, ki se ukvarjajo z alternativnim predšolskim izobraževanjem.

Lučka Cvetko, se je z njimi srečala na Češkem, kjer danes živi s svojim možem Petrom in dvema hčerkama, 4-letno Bistro in leto in pol staro Mauro. V kraj Medvedice so se ravno zaradi te oblike predšolske vzgoje preselili.

Plezanje po drevju in pravljice ob ognju

Vrtci so organizirani na prostem, z neposrednim stikom otrok z naravo,kjer potekajo tudi vse aktivnosti, katerih se voditelji lotijo zelo svobodno. Dan preživijo ob sprehodih, gibanju z izredno malo omejevanja, nabiranju zelišč in gob, plezanju po drevesu, spoznavanju naravnih materialov, dela z ognjem, pravljicah, ustvarjanju iz naravnega materiala in podobno. Veliko pozornosti namenijo igranju glasbenih instrumentov, tedensko pa obiskujejo tudi delavnice, gledališča, muzeje in kmetije. Tudi pozimi so vsaj 3 ure na prostem v vsakem vremenu, sicer pa se preselijo v kočo, prav tako v gozdičku.

Namen vrtcev je, da otrok aktivno preživi čas v naravi, na svežem zraku, kjer poleg gibalnih in spoznavnih funkcij pridobiva tudi znanje o preživetju in orientaciji v naravi, zaradi same organizacije pa se krepi sodelovanje in svoboda, izničuje pa tekmovalnost – vse veščine, ki jih je današnja družba zanemarila.

In v Sloveniji?

Češka ima trenutno 115 vrtcev v gozdičkih, prvi pa je nastal že l. 2007. Sama ideja izvira iz Skandinavije (l. 1954), danes pa jih je v Nemčiji že 1000. Zelo so razširjeni tudi v Veliki Britaniji, Švici, Avstriji, Rusiji, ZDA in na Japonskem. Vrtci se financirajo sami, nekaj s pomočjo donacij. Kot sta povedala predavatelja, za svoja otroka plačujeta 110 eur na mesec, 20 eur pa še za hrano.

Med tem ko so vrtci v gozdu po svetu zelo priljubljeni, pri nas ostajajo še skoraj kot neznanka.  Na predavanju je bilo nekaj diskusije o tem, ali bi zakonodaja v Sloveniji podpirala, oziroma sploh sprejela to obliko predšolskega izobraževanja, s tem, ko sta predavatelja mnenja, da je pri nas ogromno možnosti in pogojev za njih, ravno zaradi neokrnjene narave. Priložnosti v samem Pomurju vidita v Markišavcih,  Krogu,  ali nekje na Goričkem.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2015 ob 22:05 Stewen gost

      ZAKAJ PA NE - Ideja o takih vrtcih, ki seveda ne bili poceni (vodovod, elektrika...), ni slaba, a se bojim, da bi bila deca izpostavljena večjim nevarnostim zaradi odpadanja vej, strohnelih debel, neprijaznih živalih, potepuhov in mrčesa. Pa še drugi povejte kaj, seveda dokler še ni prepozno.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2015 ob 21:11 febo gost

      Stewen ......... Na tebe je drejvo spadnolo nej samo vejka fejst se ti pozna rejsan .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2015 ob 11:42 Stewen gost

      FEBO - Vrtci v gozdu: da ali ne? To je vprašanje, na katerega bi bilo treba dati odgovor, ne pa, na koga je (že) padla veja. Sam se sicer ne spominjam, da bi se mi to zgodilo, izogibam se tudi podiranju dreves, kar pa ne pomeni, da v mladih letih ne bi podiral...

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.01.2015 ob 12:02 Stewen gost

      Stewen@ sem še pozabo povedat da imam malega kurca in da sem vedno pri drevji si ga metal na roko.Žau zato sem tudi tak malo mijmo vseko glede vrcev no ker meni tudi je veja redna spadnola na to mojo tikev sato ma malo meče iz tira.LEPO VAS PROSIN DA MI ODPISTIJTE GLEDE TEGA.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.01.2015 ob 20:27 Stewen pr(a)vi gost

      FREBO, FEBO ... Zgornjih vrstic seveda nisem napisal jaz - pravi Stewen - ampak neki Febo. Seveda se ne bom spuščal na njegovo raven, se pa zagotovo ne bi oglasil, ko bi vedel, da se bo pojavil neki Febo, ki očitno to, kar pripisuje drugim, dela sam, pa ne čudi, da je še devičnik (še ni bil intimen z žensko). S Febojem ne bom več "diskutiral"!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.