https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Program dela akutne bolnišnične obravnave v letu 2014 presežen za 2,7 odstotka

23.01.2015 ob 7:15  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so v lanskem letu izpolnili program dela v akutni bolnišnični obravnavi oziroma ga presegli za 2,7 odstotka. V specialistični ambulantni dejavnosti žal program dela v celoti ni bil dosežen oziroma za 2,7 odstotka je bil pod načrtovanim.


Kljub temu pa so fizični podatki v večini dejavnosti presegli realizacijo 2014, kar pomeni, da se je v letu 2014 v bolnišnici delalo več. V letošnjem letu so začeli izvajati nove storitve radioloških interventnih posegov na hrbtenici in vstavljanje trajnih srčnih spodbujevalcev. Nadaljuje se izgradnja novega urgentnega centra, ki poteka po načrtu. Konec januarja sledi izplačilo druge polovice tretje četrtine plačnega nesorazmerja v osnovnih plačah javnih uslužbencev v višini 710.000 evrov brez obresti. 

Program dela v letu 2014

V bolnišnici so v lanskem letu realizirali 18.856 SPP-jev (skupine primerljivih primerov) po pogodbi z ZZZS (23.565,9obteženih primerov). Plan primerov je tako izpolnjen 102,7 odstotno oziroma za 465 primerov več, kot je bilo določeno po pogodbi. Povprečna utež v letu 2014 je znašala 1,32 in je tako presegla plansko utež za 9 odstotkov.

V okviru specialistične ambulantne dejavnosti so v lanskem letu opravili 173.596 pregledov (po pogodbi z ZZZS 167.888), kar je za 1,8 odstotka več, kot v primerjavi z letom prej. Vse specialistične ambulante so opravile 1.625.818 točk, kar je za 2,5 odstotka več kot predhodno leto. V primerjavi s planom ZZZS ni bil dosežen v celoti oziroma za 2,7 odstotka manj kot so načrtovali.

V letu 2014 so opravili 14.564 raznih operacij, kar je za slaba 2 odstotka več kot leta 2013. V letu 2014 so prav tako opravili 10.778 dializ, kar je za 0,3 odstotka več, kot leto prej. Iz primerjave podatkov plana in realizacije je razvidno, da so bili cilji doseženi oziroma preseženi, razen nekaterih izjem v specialističnih ambulantah.

Nove storitve v letu 2015

Nukleoliza – izvajanje radioloških interventnih posegov na hrbtenici

Zahteve ortopedskih pacientov se povečujejo, kar v soboški bolnišnici s sedanjimi ortopedi ne morejo pokriti. Zato pacienti iščejo pomoč drugod, kjer pa so čakalne dobe predolge. Zaradi tega so se dogovorili za sodelovanje s strokovnjakom za izvajanje nukleoliz, ki jih le-ta v soboški bolnišnici že izvaja. Nukleoliza je poseg, kjer pod kontrolo rentgena locirajo lezijo na hrbtenici in z vbrizganjem snovi za zmanjšanje mase, ki stiska hrbtenico, dosežejo izboljšanje. Poseg izvajajo v dnevni hospitalizaciji.

Vstavljanje trajnih srčnih spodbujevalcev 

Prizadevanja po dodatni oskrbi kardiovaskularne patologije pacientov, v soboški bolnišnici nadgrajujejo postopke za vzpostavitev možnosti vstavljanja trajnih srčnih vzpodbujevalcev. S priznanim slovenskim strokovnjakom s področja obravnav motenj ritma srca so sklenili sodelovanju, ki bo potekalo v soboški bolnišnici, predvsem v smislu usposabljanja lastnih izvajalcev. Srčne vzpodbujevalce bodo vstavljali soboški zdravniki internisti in jih bodo začeli izvajati po nabavi ustrezne opreme.

Nadaljevanje izgradnje novega urgentnega centra

V februarju 2014 so na območju soboške bolnišnice začeli gradili urgentni center v skupni vrednosti 6,3 milijona evrov. Urgentni center je že zgrajen do 5. gradbene faze. Izvajajo se estrihi v pritličju, montaža dvigal, montaža politravmatskega rentgena in druge opreme, polaganje keramičnih ploščic, slikopleskarska dela ter izvedba spuščenih stropov v nadstropju. Finančna sredstva so zagotovljena iz dela sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj, dela sredstev iz naslova Ministrstva za zdravje in lastnega deleža bolnišnice z najetjem dolgoročnega kredita. Gradnja delno vpliva na opravljanje osnovnega programa dela soboške bolnišnice, saj se del urgentnega centra navezuje na obstoječega v kirurški stavbi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2015 ob 22:25 Profesor gost

      Pozdrav za dr.Koprivico, najboljšega kirurga !

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2015 ob 22:39 MURA gost

      Čestitke bolnišnico!! V Izoli v bolnici menda plače ne bodo dobili cele ta mesec. vsaj bolnica še gre, če že ne ostale firme.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2015 ob 6:28 Del R gost

      Bolnica je javni zavod, tako se ne more smatrati za podjetje. Ok, resan, ka zaposluje dosti ljudi, keri pitanje, če so plačani sorazmerno s svojin učinkon ter na odgovornost, ki jo nosijo. So še pa izkazali s svojimi "kirurškimi podvigi" , tak ,da nvn, če majo gli bleščečo reputacijo daleč naokoli.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.