https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Župan Jevšek imenovan v skupščino regij EU

29.01.2015 ob 9:04  

14 slovenskih lokalnih voditeljev je bilo imenovanih v skupščino regij EU. Med njimi je tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek.


14 lokalnih politikov iz celotne Slovenije je bilo uradno imenovanih v Evropski odbor regij (OR) – politično skupščino lokalnih in regionalnih oblasti EU. Delegacija, ki jo je predlagala slovenska vlada na predlog združenj občin in danes uradno potrdil Evropski svet, bo v naslednjih petih letih v Odboru zastopala interese slovenskih mest in regij v EU.

Slovenska delegacija, sestavljena iz 7 članov in 7 namestnikov, bo del nove, 350-članske skupščine lokalnih in regionalnih politikov OR, ki bo začela nov petletni mandat naslednji mesec. Slovenske člane imenuje slovenska vlada na predlog združenj občin, njihova sestava pa odraža enako zastopanost spolov in geografsko ravnovesje v Sloveniji.

Člani slovenske delegacije so poleg Jevška še Peter Bossman, Jasna Gabrič, Franci Rokavec, Robert Smrdelj, Ivan Žagar (vsi župani) in Andreja Potočnik (članica občinskega sveta). Nadomestni člani so Mojca Čemas Stjepanovič, Branko Ledinek, Gregor Macedoni, Tomaž Rožen, Miran Senčar (vsi župani), Anton Kokalj in Tanja Vindiš (člana občinskega sveta).

Ob začetku novega mandata OR se bodo pridružili regionalnim in lokalnim nacionalnim delegacijam iz vseh držav članic EU. OR je bil ustanovljen leta 1994 po podpisu Maastrichtske pogodbe, kar je evropskim lokalnim in regionalnim vladam omogočilo, da sodelujejo pri odločanju v Evropski uniji. Vseh 350 članov OR mora biti politično izvoljenih v svojih mestih in regijah. Lokalni in regionalni politiki se sestajajo v Bruslju do šestkrat na leto, kjer razpravljajo o političnih prednostnih nalogah in sprejemajo mnenja o zakonodaji EU.

Slovenska delegacija se bo prvič sestala 11. februarja v Bruslju na prvem plenarnem zasedanju v novem mandatu OR, na katerem bodo vsi člani tudi izvolili predsednika in prvega podpredsednika skupščine.

Odbor regij

Odbor regij je skupščina predstavnikov regionalnih in lokalnih oblasti iz vseh 28 držav članic EU. Njegova naloga je regionalne in lokalne oblasti ter skupnosti, ki jih te oblasti zastopajo, vključiti v proces odločanja EU ter jih seznanjati s politikami EU. Evropska komisija, Evropski parlament in Svet se morajo z Odborom posvetovati o političnih področjih, ki vplivajo na regije in mesta. Odbor regij lahko tudi vloži tožbo pri Sodišču Evropske unije, če so bile kršene njegove pravice ali če meni, da zakonodaja EU krši načelo subsidiarnosti ali ne spoštuje regionalnih ali lokalnih pristojnosti.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2015 ob 15:33 afnaš gost

      svoboda narodu v sloveniji in zdrava pamet že napreduje čez slo meje se vidi kak se more delati v evropi prepametni si zemte za zgled kak se pomali daleč pride

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2015 ob 9:18 Vanek gost

      Lokalni voditelj? Kje pa se je doslej izkazal, razen pri praznem besedičenju.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.