https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 najbolj ganljivih božičnih zgodb

25.12.2010  

Božič je čas, ko se družine bolj povežejo. Vsekakor pa noben božič ne mine brez dobre božične zgodbe, pa naj bo to v knjižni ali filmski obliki. Na današnjem seznamu objavljamo 10 priljubljenih božičnih zgodb. 

10. Božičkove dogodivščine 

Zgodba, ki jo je napisal avtor znamenitega Čarovnika iz Oza, L Frank Baum, govori o tem, da je Božiček bil nekoč  čisto navadni deček, ki so ga v gozdu našle vile in ga sprejele k sebi. Tako je Božiček odraščal skupaj z vilami, škrati in drugimi čarobnimi bitji in se tako odločil, da bo njegov življenjski cilj osrečevati otroke z obdarovanjem in izdelovanjem igrač. 

9. Božič v velikem gozdu

Spet gre za starejšo božično zgodbo, ki je bila cenjena med mnogimi generacijami bralcev. Govori o mali deklici z imenom Laura Ingalls, ki živi z mamo, očetom, sestrama in psom Jackom. Zgodba, ki jo je napisala Laura Ingalls Wilder, opisuje družinsko ljubezen ter priprave na mraz in sneg. Na koncu družini uspe najti dovolj drv in vsi skupaj so srečni v božičnem vzdušju. 

8. Otrokov božič v Walesu 

Je zgodba enega izmed pomembnejših angleških piscev 20. stoletja, Dylana Thomasa. Zgodba opisuje božično dogajanje iz otrokovega zornega kota; pripoveduje o obdarovanju, otroški radosti, novozapadlem snegu ... 

7. Da, Virginia, Božiček obstaja

»Ali Božiček obstaja?« je bilo vprašanje osemletne deklice uredniku revije New York Sun. Virginia, ki je pisala pismo na uredništvo, je začela dvomiti o obstoju Božička, ker so ji prijatelji povedali, da ne obstaja. Urednik časopisa Francis Church ji je odgovil takole: »Da, Virginia, Božiček obstaja.« Mnogo ljudi je bilo ob branju tega ganjenih, izdaja pa je bila ena izmed najbolj branih.

6. Darilo treh kraljev

Gre za zelo ganljivo zgodbo O Henry-ja, ki govori o mladem paru, ki finančno ne stoji najbolje. Della in Jim si ne moreta privoščiti dragih božičnih daril, zato oba storita zelo veliko žrtev, da bi drug drugega osrečila. Ker Della nima drugega, proda svoje lase in mlademu možu kupi zlato verigo za žepno uro. Jim pa medtem proda svojo uro, ki je bila že dolga leta del družinske dediščine in Delli kupi zlate lasnice. Vrh zgodbe je v tem, da sta oba zastonj storila tako veliki žrtvi, saj darili ne moreta uporabiti; vendar sta simbolično prejela »darilo treh kraljev« ─ večno ljubezen. 

5. Božičkova pisma 

Gre za zbirko pisem, ki jih je prvotno za svoje otroke napisal in ilustriral J. R. R. Tolkien. V pismih Božiček piše o svojih doživetjih, o škratih in drugih čarobnih bitjih, ki mu pomagajo pro razfdeljevanju daril, medtem pa se dogajajo različne zgode in nezgode, ki pa se na koncu srečno razpletejo.

4. Božič na ulici 

Zgodba avtorice Miss Read pripoveduje o tem, kako se v kraj Fairracre preseli neka družina, ki pa je sosedi, sestri Waters, nočeta sprejeti. Toda obe družini zajeme božični duh, ki čarobno vpliva na dogajanje v obeh domovih. Hkrati se dogaja tudi druga zgodba, kjer sta vključena deček sirota in »božična miška«, ki na božični večer iščeta zavetje pred snežnim viharjem. S pomočjo božičnega duha se obe zgodbi srečno končata, saj miška in deček najdeta zavetišče, družini pa se spravita.

3. Krojač iz Gloucersterja 

Gre za mladinsko delo avtorice Beatrix Potter in so jo v preteklosti starši brali otrokom na božični večer pred spanjem. Zgodba govori o tem, kako je na božični večer kročaj močno zbolel in tako ni mogel dokončati njujnega dela. Bil je zelo razočaran, toda, ko se je naslednji dan vrnil v svojo delavnico, je videl, da je vse delo že opravljeno. Vse sta sešili miški, ki ju je krojač rešil pred mačko. 

2. Hrestač 

Vsem dobro znano zgodbo Hrestač  je leta 1816 napisal E. T. A. Hoffmann. Hrestač, najljubša igrača mlade Marie Stahlbaum, na božični večer oživi in jo odpelje v čarobni svet, kjer Hrestač premaga strašnega mišjega kralja. Po zgodbi so začeli uprizarjati tudi baletno predstavo, ki je danes ena izmed Tchaikovskyjevih najbolj priljubljenih.  

1. Deklica z vžigalicami

Zelo ganljiva božična zgodba, ki jo je napisal H. C. Andersen govori o deklici, ki je prodajala vžigalice. Ker na božični večer ni prodala nobene škatlice, jo je bilo strah iti domov. Tavala je po mrzlem snegu in se grela z vžigalicami, ki jih je imela pri sebi. Ko je ugasnila zadnja vžigalica, je deklica zmrznila, še pred tem pa je videla zvezdni utrinek in pokojno babico, ki je bila edina prijazna do nje. Ko so deklico našli zmrznjeno v snegu, je imela na obrazu zadovoljen nasmešek.

VIR: www.listverse.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.