https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Andrej Kuhar - Prekmurec, ki si je kot prvi Slovenec prislužil Michelinovo zvezdico

13.02.2015 ob 7:00  

Andrej Kuhar, rojen na Petanjcih, je po končani gostinski šoli v Radencih in odsluženi vojaški obveznosti odšel v Nemčijo, kjer se je pozneje odločil tudi ostati.

Delal je v različnih menzah, nato pa najel svojo prvo restavracijo in sprva pripravljal kosila za turiste, ki so prihajali na poceni in obilno hrano. Nato pa se je odločil to spremeniti: restavracijo je preuredil, napisal nove menije in začel kuhati po svoje. Čeprav ga bolj opazimo pri nas šele v zadnjem času, si je že pred tremi desetletj kot prvi Slovenev prislužil s svojo kuharsko umetnostjo in restavracijo v Nemčiji Michelinovo zvezdico, kateri jih je sledilo še več. Prejel je številne nagrade in priznanja, o njem se je veliko pisalo. Leta 2006 se je vrnil v Slovenijo in kuhal v prestižni Vili Bled, v Gourmet restavraciji Promenada v lasti Sava hotelov Bled, zdaj pa kuha v ljubljanskem Maximu, kjer obeduje ljubljanska elita.

V dveh različnih nemških restavracijah ste si prikuhali več zaporednih Michelinovih zvezdic, prvo že pred tremi desetletji. Prebrala sem, da so najprej k vam prihajali na svinjske pečenke in superce, nato pa ste se odločili to opustiti in začeti kuhati kot se »šika« in zatem prejeli Michelinovo zvezdico. Kako vam je to uspelo?

»Po spremembi ponudbe (svinjske pečenke itd.. ) smo izgubili naenkrat skoraj vse goste, ki so bili ljubitelji rustikalne kuhinje. Zamenjava ponudbe, novega stila kuhanja, moderniziranje restavracije, je bil za nas en velik riziko. Verjeli smo v sebe, naše znanje in pogum, kar nas je kmalu nagradilo z obiskom mnogih sladokuscev, posebno iz območja Frankfurta. Iz leta v leto smo bili vse boljši, poznani in imenovani kot »Geheimtip fur Gourmets« Mesta v naši restavraciji so bila tedne v naprej rezervirana. No, to je prišlo do ušes inšpektorjem vodiča Michelina, tako da so nas večkrat anonimno obiskali in testirali. Rezultat obiskov je bila dodelitev prve zvezdice, na kar so sledile naslednje.«

Če bi še enkrat bili otrok in se morali odločiti za poklic, bi bili še vedno kuhar?

»Seveda, bil bi kuhar.«

Po kom ste se zgledovali nekoč in koga v tem poslu občudujete danes?

»Moj vzornik je bil Eckard Witzigmann, kuhar stoletja, katerega še danes cenim. Nova generacija kuharskih mojstrov kot so Nemec Harald Wolfahrt, Francoz Alain Ducasse, brata Roca, Grand Ashatz, Heston Blumenthal so samo eni od mojih asov.«

Kuhali ste za številne pomembne osebnosti, koga bi izpostavili? Se morda spomnite kakšne posebej nenavadne kulinarične želje?

»Od osebnosti bi izpostavil britansko violinistko Vanesso Mae. Od kulinaričnih želja pa ocvrta bikova jajca.«

Kaj menite o prekmurski hrani? Jo znajo prekmurski gostinci dobro pripraviti in gostom ponujati?

»Ponosen sem, da imamo Prekmurci tako dobro hrano, če ravno je včasih še pretežka, ampak zelo okusna, različna in z ljubeznijo pripravljena. Da ne zaostajamo z moderno kulinariko za ostalimi regijami Slovenije, so dokazali Rajhovi in drugi pionirji moderne Prekmurske kuhinje. In če jo znamo dobro ponuditi? Prekmurce izkazuje gostoljubnost, prijazno kalkulirane cene, po mojem prenizke cene za velike porcije.«

Je v Prekmurju kakšna restavracija zaradi katere bi vi turistu, ki se sicer ni imel namena tu ustaviti, vseeno priporočali, da zaradi hrane in ponudbe zavije iz avtoceste in se ustavi?

»Rajh, Lovenjak in zagotovo še nekaj drugih, katere žal ne poznam osebno.«

Molekularna kuhinja, vakuumsko kuhanje, konfiranje v olju..., v čem vidite prihodnost umetnosti kuhanja v prihodnje?

»Zdrava prehrana, ki ni samo trend bodočnosti v sodobni kulinariki, temveč izziv za vsakega, ki se profesionalno ukvarja z najlepšim poklicem na tem svetu.

Se morda spomnite kakšnega menija, ki ste ga prodali po posebej visoki ceni in kaj je obsegal?

»Najdražji menu sem imel priložnost prodati Ruskim poslovnežem v Vili Bled. Cena menija brez pijače je znašala 850 evrov po osebi. Bogato naložene mize (kot jih imajo Rusi radi) so ječale pod težo karibskih rarogov, evropskih jastogov, divjih rombov, španskih šunk Jamón Ibérico, telečjih hrbtov, prepelic, majhnih pečenih odojkov in še drugih kulinaričnih dragocenostih.«

Katera pa je vaša najljubša jed?

»Enolončnice z vrtno zelenjavo.« 

Foto: arhiv Andreja Kuharja, avtor Janez Pukšič

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.