https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ljutomer prihaja povsem nov izobraževalni program – smer film

Ljutomer  

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je dalo zeleno luč novi izobraževalni smeri v Ljutomeru – filmski smeri. Prvi dijaki filmske smeri bodo v šolske klopi sedli že jeseni.


GFML si že dlje časa prizadeva za uvedbo novega izobraževalnega programa umetniške smeri. Po dveh zavrnitvah pristojnega ministrstva za uvedbo umetniške gimnazije dramskogledališke smeri so na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podprli idejo za uvedbo umetniške gimnazije – filmska smer. Gre za povsem novo smer umetniške gimnazije, zaradi česar je potrebno predhodno izpolniti vse zakonske in formalne zadeve, da bo program zaživel kot samostojni izobraževalni program. Zato bo GFML dijakom, ki se bodo v prvi letnik vpisali jeseni 2015, ponudila prilagojeno izvedbo gimnazijskega programa, filmske smeri, v okviru že obstoječega izobraževalnega programa.

V bodoče se bo ta smer razvila v samostojno smer umetniške gimnazije in ljutomerska gimnazija bo s tem prva srednja šola v Sloveniji, ki bo ponujala tovrstno izobraževanje. Nov izobraževalni program bo temeljil tako na filmski igri kot filmski produkciji. Dijaki bodo pridobili širok spekter znanj in veščin, ki jih bodo lahko uporabili pri nadaljnjem študiju oziroma poklicu.

»Tradicija in dosedanje delo na gimnaziji sta bila tista argumenta, ki sta prepričala ministrstvo. Ljutomer je mesto prvega slovenskega filmskega zapisa, je Grossmannovo mesto, mesto, kjer se vsako leto zgodi najodmevnejši filmski festival na Slovenskem. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je že do sedaj skozi različne projekte, izbirne vsebine in učni program med dijaki spodbujala umetniško in medijsko ustvarjanje. Dokaz za to so številni dosežki in izdelki naših dijakov ter zaposlenih, ki si jih lahko ogledate na multimedijskem centru www.gfm-media.si, ki deluje v sklopu šolske spletne strani www.gfml.si. Ljutomer s tem mladim iz severovzhodne Slovenije ponuja nov, inovativen in prilagojen program, ki upošteva potrebe in interese mladih 21. stoletja«, je ob podani zeleni luči s strani pristojnega ministrstva za uvedbo novega programa dejal ravnatelj GFML, Zvonko Kustec.

Mladim bodo novo izobraževalno smer v Ljutomeru predstavili na informativnih dnevih, ki bosta v petek, 13. in v soboto, 14. februarja 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.02.2015 ob 10:51 student123 gost

      Ka je pa to skup skujo nešče? Beri med vrsticami: navadna gimnazija z obšolkimi dejavnostmi povezanimi z filmon in nej nobena umetniška gimnazija in tudi kot takša še vsaj par lejt nede ;) Nej nas farbati, prosin ... Glavno ka de on pa kasero mastno za "fotokopije" ...

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.02.2015 ob 12:54 gost gost

      Bla, bla,telko ka de pa lejko svoje zaposluvo. V penzijo nejde?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.02.2015 ob 13:31 pištek gost

      Kumaj san se enjo smiđati. Najprvo jin ne dajo toga, ka so ščeli dramsko gledališko smer. Te jin pa dajo smer film. Tak kak da deca fehtajo čokolado te pa jin daš dva cukra ka dajo mer. Se tej šoule bi trbelo zaprejti ka nika drüjgo kak nekšne družboslovce producejrajo, ka nikdar nega haska z njih. Večina potlen odijde na FDV ka tan do trestoga leta lüft bremzajo pa si đajca škrablejo. Če ma šteri kakšnoga strijca v javnoj upravi te še ma srečo ka mo negi najdejo nekšno pisarno ka tan dale greje stol pa se špila z računalnikon. Naj se ednouk začnejo deca fčiti za nekše poklice ka do v živlenji nekaj znali napravite. Mogouče pa se šteri s Štajara ka de šo f to šoulo že vide v Hollywoodi. Pa se moren smiđate.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.02.2015 ob 13:57 panchovilla gost

      Lejko se smegejte GFML kelko se ščejte moran priznati ka so dobri glumci. Točilli so skuze kakšna krivica se jin godi kak ministrstvo nema posluha, kak so zapostavleni ka že najmenje desejt lejt štartajo na tej program pa nika, te sta bila dva kedna mrka, te pa jin je uspelo. Dosta glumcov jin želen na njihovoj poti.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.02.2015 ob 16:05 stop gost

      Ni čudo, če je šolstvo tam kje je, če si vsak norec na selu lahko izmišlja nove in nove programe, pa naj so še tak glupi. Potem pa nikoli ni dovolj učiteljev, normativov takih in drugačnih in seveda denarja za šolnike.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.02.2015 ob 22:36 športnica gost

      Jaz pa v tem ne vidim nič slabega. To filmsko smer primerjam s športnim oddelkom na Soboški gimnaziji. Dva kolega sta hodila na Soboško gimnazijo športni oddelek. Eden je treniral nogomet, drugi košarko. Čeravno sta imela oba zelo slabe ocene, sta bila oba srečna, ker sta se ukvarjala s tem, kar ju je veselilo. Sigurno, da se bo našlo kar nekaj takih, ki bi se radi v življenju ukvarjali s filmom, medijo, gledališčem ... in ti bodo po moje tudi uživali. Pa še pred faksom se lahko izkažejo in ustvarijo poznanstva. Kateri misli iti študirat kaj v zvezi s tem, bo že imel prednost.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2015 ob 11:24 student123 gost

        definitvno, ampak problem je, ka športni oddelek je javno veljaven in ima tomi primerno prilagojene urnike in pravila V konkretnon primeri p ase gre za rahlo zavajanje, saj to ne bo umetniška gimnazija z prilagoditvami programa in podobnimi zadevami ampak bo v goli osnovi še vedno splošna gimnazija, brez vseh dobrih stvari, ki jih prinesejo specializirnai oddelki gimnazij ... :)

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2015 ob 14:08 gost

        Saj športna gimnazija je v osnovi tudi še vedno splošna gimnazija. Imaš temeljne predmete (MAT, SLO, jezik ...), ki so obvezni, da potem lahko narediš maturo. Imaš pa predmete, ki so zamenjani (npr. namesto fizike imaš šport) in niso obvezni na naturi. Torej je športna gimnazija specializirana za šport, v osnovi pa je še vedno splošna gimnazija, sicer se ji ne bi reklo športna gimnazija. Npr. en izmed kolegov je šel študirat na Fakulteto za šport. Je bilo obvezno, da ima narejeno maturo. Isto bo v Ljutomeru. Isto bodo temeljni predmeti, da lahko narediš maturo, določeni predmeti pa bodo specializirani za področje filma. Logično. To glede "brez vseh dobrih stvari" pa me žalosti. Tipičnen slovenski pesimizem: vse, kar je novo, je zanič. Namesto, da bi bili ponosni, da bomo imeli imeli v Pomurju prvo šolo v Sloveniji, ki bo imela tak program. O dobrih stvareh in slabih stvareh filmske smeri bomo debatirali drugo leto istega časa, ko bomo sodili na podlagi dejstev, ne pa na podlagi črnogledih predvidevanj. Tak kot bomo danes iz srca navijali in pozdravljali Tino, tak bi morali navijati in pozdravljati tudi znanje in umetnost!

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.