https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Cestno podjetje Murska Sobota: Na sneg smo pripravljeni

05.02.2015 ob 12:20  

Prve snežinke že naletavajo, danes in jutri pa se nam tudi v Pomurju obeta večja količina snega. Preverili smo, kako je na sneg pripravljena murskosoboška zimska služba.


Kot nam je pojasnil vodja vzdrževanja cest Janez Kučan, je Cestno podjetje Murska Sobota v celoti pripravljeno na pluženje in posipavanje pred napovedanim obilnejšim sneženjem: »Imamo zadostne količine posipnih materialov in smo obstoječim plužnim enotam še dodatno vključili mehanizacijo za pomoč pri pluženju in morebitnih snežnih zametih.«

Na snežne razmere se sicer v murskosoboškem cestnem podjetju pripravljajo že pred samim pričetkom zime, v mesecu oktobru in novembru, s tem, da pripravijo potrebno mehanizacijo in napolnijo skladišča posipnih materialov: »Glede na napovedi pa se pred vsakim sneženjem še dodatno pripravljamo z morebitno dodatno mehanizacijo in se kadrovsko okrepimo.«

Plužit, ko se nabere 4-5 cm snega

»Akcija posipavanja se začne takoj, ko se začne sneg oprijemati vozišča in sicer z posipom, da se prepreči nastanek snežne deske. Ceste začnemo plužiti, ko se nabere 4 do 5 cm snega oziroma po potrebi glede na napoved. Vsekakor pa po Pravilniku o rednem vzdrževanju cest, ki predvideva, da na cestah II. prioritete ne sme biti več kot 10 cm snega, ceste III. prioritete pa več kot 15 cm. V izredno močnem sneženju obstaja tudi možnost zapore cest, dokler se ta ne očisti. Glede na napovedi so količine snega nekako enakomerno porazdeljene glede na čas.«

Kdaj pa lahko pričakujemo okrepljeno delo zimske službe v Pomurju glede na napovedi o sneženju?

Po zadnjih napovedih, naj bi na našem področju čez dan rahlo snežilo. Padavine naj bi se okrepile v noči na petek in naj bi bile najbolj intenzivne v petek zjutraj. »Takrat tudi lahko pričakujete okrepljeno delo zimske službe. Na teren bomo poslali vse razpoložljive ekipe. Snežilo naj bi še cel petek,« pojasnjuje Kučan.

Zimska služba odlaša s čiščenjem?

Ob vsakem snegu pa se pojavljajo tudi očitki voznikov, da zimske službe odlašajo s čiščenjem cest in čakajo, da se nabere več snega. Na to v murskosoboškem cestnem prometu odgovarjajo: »Kot že omenjeno pravilnik določa, da na cestah ne sme biti več kot 10 cm oz. 15 cm snega, kar je prevozno z zimsko opremo. Torej to ne pomeni, da se čaka ta debelina, ampak začnemo z pluženjem pri približno 5 cm snega oz. manj, v kolikor padavine prenehajo. Odločitev o tem sprejema glavni dežurni.«

Prednost imajo glavne povezovalne ceste med večjimi kraji

»Po planu zimske službe obstajajo prednostni razredi pluženja in posipavanje. Prioriteta je večja na cestah kjer je PLDP večji od 4000, torej so to glavne povezovalne ceste med večjimi kraji. Glede na zadostno razpoložljivo mehanizacijo pa začnemo istočasno plužiti vse ceste. Seveda pa traja da iz enega konca ceste pridemo na drugi, in na žalost ne morem vsepovsod biti istočasno,« pojasnjuje in obžaluje Kučan.

Očistiti morajo 1400 km cest

Cestno podjetje Murska Sobota, opravlja zimsko služb državnih cest na celotnem področju Pomurja in dela območja Maribora (Lenart, Pesnica). Opravljajo tudi zimsko službo za nekatere občine v Pomurju in na Štajerskem. Skupna dolžina teh cest (državnih in lokalnih) znaša cca. 1400 km cest.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2015 ob 9:23 smrkci gost

      Ka du asvalt plužili.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.