https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurska javna uslužbenca sta se s svojim delovanjem znašla v nasprotju interesov

12.02.2015 ob 7:00  

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), je v letih 2013 in 2014, obravnavala tudi dva pomurska javna uslužbenca, ki sta se s svojim delovanjem znašla v nasprotju interesov, za kar je predpisana denarna kazen od 400 do 1.200 evrov.


Ugotovljen nepotizem pri  izbiri ravnateljice OŠ Kuzma

Izmed petih kandidatov, ki se je leta 2013 prijavilo na razpis za ravnatelja OŠ Kuzma je bila izbrana Jasminka Krpič. Krpičeva je imela zagotovljeno podporo s strani svoje svakinje in članice sveta OŠ Monike Fartek, ter svojega moža Slavka Krpiča, ki je kot občinski svetnik sodeloval v postopku izdaje pozitivnega mnenja h kandidaturi svoje žene.

KPK je primer začela preiskovati zaradi prijave, ki je članici sveta OŠ Moniki Fartek očital neobjektivnost in pristranskost pri izbiri ravnateljice OŠ Kuzma. KPK je v poročilu ugotovila, da se je Monika Fartek kot uradna oseba bila dolžna izločiti iz postopka izbire ravnatelja šole ali pa vsaj o okoliščinah suma nasprotja interesov obvestiti svojega predstojnika, poroča podcrto.si.

Enako kršitev določil Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije je KPK ugotovila tudi zoper moža kandidatke Slavka Krpiča, saj se bi moral tudi on izločiti iz postopka ali o okoliščinah obvestiti svojega predstojnika, česar pa ni storil.

KPK zaradi kršitve določil zakona, tako Krpiču kot Fartekovi izrekla globo v višini denarne kazni 400 evrov.

Za vsak primer glasoval tudi sam

Franc Knaus, svetnik občine Tišina, je leta 2011 po prenehanju podžupanske funkcije, vložil tožbo na Mariborsko delovno sodišče zoper delodajalca, ker bi mu naj za opravljanje podžupanske funkcije plačevali premalo. Knaus je v tožbenem zahtevku zahteval 28.156 evrov, občina pa je zavzela stališče, da je Knaus prejemal prenizek znesek le med marcem 2006 in julijem 2007, in sicer v višini 5.337 evrov.

Leta 2012 je občinski svet Tišina na seji obravnaval predlog o soglasju k poravnavi med občino Tišina in Francem Knausom, ker je takrat Knaus bil občinski svetnik, je na omenjeni seji tudi sodeloval. Knaus je v času glasovanja ostal v sobi in o primeru tudi glasoval.

KPK je pod drobnogled vzela tudi ta primer in v svojem poročilu ugotovila, da se je Knaus v tej zadevi znašel v okoliščinah nasprotja interesov, saj bi moral po zakonu o nasprotju interesov obvestiti svojega predstojnika in prenehati z delom, ter počakati na odločitev predsedujočega občinskemu svetu. Proti Knausu je bil uveden prekrškovni postopek s strani KPK, v katerem pa ni izdala odločbe, saj zakon takšnega ravnanje ne opredeljuje kot prekršek, na podlagi katerega bi Knausu lahko izrekli denarno kazen.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.02.2015 ob 9:56 gost priča gost

      To je samo kaplja v morje, ka vse delajo razni ravnatelji pa direktorji itd. Nej samo plačati to minimalno kazen, odstopiti bi mogli in jih odpoklicati. Nemajo več kaj delati na vodstvenih položajih in v prvon primeri nej v šolstvi. Kda pa sami izbirajo kandidate pa se bojijo bole izobraženih in boljših od sebe in isto tak delajo ,po poznanstvi in uslugah. SRAMOTA za prekmurske šole goričke pa še posebej..

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.02.2015 ob 16:00 .... gost

        Sramota ka se naprej sirite lazi. 2013/2014 jasminka sploj ne bila ravnateljca ampak v.d. gospa Fariceva. D.... ste mesale te pa ga se zdaj dale. Ocitno ste iz te druge skupine oz. Pisarne. Resnico si leko prestejte v komentare spodaj gost - ob 12:29. Blek....

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.02.2015 ob 10:17 Stewen gost

      KAJ JE NEPOTIZEM - Povzemam po Vikipediji: Navada v peški državi, da so papeži podeljevali visoke cerkvene službe svojim sorodnikom, tudi sinovom, pod pretvezo, da so nečaki, ne glede na njihove sposobnosti. Beseda izhaja iz latinskega izraza "nepos",kar pomni nečak, vnuk. Zdaj se izraz uporablja za splošno favoriziranjre oz. postavljanje sorodnikov in prijateljev na boljšedelovno mesto, povečanje plače in drugih ugodnosti. ---- Pričakujem komentarje!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.02.2015 ob 11:26 gost

      @Stewen: Poiskal si po zgodovinskem izvoru. SSKJ to definira krajše: nepotízem -zma m (ȋ) dajanje dobrih služb, družbenih položajev sorodnikom ♪

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.02.2015 ob 12:16 krt gost

      Slovenija = NEPOTIZEMLAND !!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.02.2015 ob 12:29 gost

      Jasmina Krpič je ravnateljica OŠ Kuzma od šolskega leta 2014/15. Če ne bi bila vmes " kuhinja" župana-ravnatelja in nekaterih Jasmininih nasprotnikov, bi postala ravnateljica že 2013 leta. Kazen bi morali plačati tisti, ki so bili odgovorni za izbor ravnateljice. Na občini odgovorni ljudje, ki so vodili postopek glasovanja, na šoli pa predsednica Sveta zavoda. Načrtno se je prikrivalo. kdo lahko glasuje in kdo ne, člani sveta o tem niso bili seznanjeni. vse se je kuhalo v pisarni bivšega ravnatelja. ZAKAJ? ker so imeli svojega kandidata. Soglasje je dal tudi minister za šolstvo in šport, člani Sveta zavoda pa so na ponovnem sestanku glasovali proti Jasmini( Jasminini podporniki so bili na dopustu in se setanka niso mogli udeležiti.) ŠE ENA FARSA! Zakaj je potekal postopek pravilno pod vodstvom nove predsednice Sveta zavoda. Ni se uklonila stricem in botram iz ozadja. Preberite si komentarje na spletni strani OŠ kuzma: RAVNATELJICA OŠ NE BO JASMINA... sami presodite kaj vse se kuha v naši občini.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.02.2015 ob 12:36 Mofo! gost

      No, volivci na Tišini so Knausa nagradili s ponovno izvolitvijo za svetnika. Torej je takšno ravnanje v občini Tišina celo zaželeno. KPK pa je postala senca same sebe ....

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.02.2015 ob 19:38 Rozamunda gost

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.02.2015 ob 21:01 gost gost

      Gost, ki govori o sramoti naj ne zagovarja milorečeno nečedne posle ravnatelov, svetov zavoda, županov itd. V takših mini občinah, ki so same sebi namen in bi jih bilo treba vse ukiniti, ker samo životarijo in jemljejo denar državi pa se bohotijo lokalni šerifi, ki držijo in obvladujejo vse niti v svojih rokah. Končno obstaja državna služba kot je KPK ki pove naglas in opozarja. Potem pa je vik in krik in nihče nič ni kriv in vse je dobro, ja pa halo , ka ste vsi tumasti, ali se pa delate. Edino prav bi bilo odstopiti in ponoviti volitve. Ja, če pa je tako lepo sedeti na dobro plačanem stolčku in biti glaven pri odločanju, pa čeprav z nepotizmom, poznanstvi, goljufijami ...

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.02.2015 ob 17:30 Tišina od kod lepote tvoje gost

      Da so nekateri radi pomembni je dokazal Knaus, nekdanji član LDS, je našel rešitev v ustanavljanju liste. Lista je kandidirala brez programa, formula za uspeh je preprosta: greš v gostilno plačaš špricer in kupil si glas občana, občine Tišina, Knus je zviti maček, da o občanih, ki se prodajo za špricer ne govorim. Potem se pa čudimo kako slabo nam gre. Dokler se bo na Tišini volil Knaus ne bo drugače ! Pravijo ,da je tudi trenutnemu Županu zlezel v rit.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.02.2015 ob 18:43 občan občine Tišina gost

      V zapisniku15.redne seje OS občine Tišina je sklep štev.217 iz katerega je razvidno,da svetniki niso dali soglasja za izvensodno poravnavo v zadevi Knaus Od 15svetnikov je ZA glas.7,PROTI 8. Kako je potem lahko župan izpeljal to poravnavo? Ja na Tišini je vse nemogoče-mogoče?

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.02.2015 ob 16:43 gost5 gost

      Neverjetno se zdi, da ima nekdo kot je Knaus, sploh kakšne možnosti, da je izvoljen za kakršno koli javno funkcijo kot predstavnik ljudstva oziroma nekoga, ki deluje v interesu ljudi. Namreč kdor Knausa vsaj malo pozna, ve, da gre za hinavca, lažnivca in hijeno, ki dela zgolj za svoj interes in se na vsa načela etike, morale in resnicoljubnosti kratko malo požvižga. Zaradi takšnih stvorov ta svet postaja vedno bolj žalosten kraj .

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.02.2015 ob 16:48 mamba gost

      Se strinjam z zgornjim komentarjem STVOR je nekaj, kar je brez vesti, zato ni človek v pravem pomenu besede-biti človek.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.02.2015 ob 16:53 alfa gost

      Država ge se lejko ide srček (knaus) politika nema prihodnosti, dokler se takših izmečkov za vselej nemo rejšili.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      15.02.2015 ob 16:58 bela gost

      Knaus liže rit vsakomi, za keroga misli ka de lejko kakšen hasek od njega mel. Ka njemi žena ešče stalno na občini vedrij?

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      22.02.2015 ob 17:53 gost

      dobro ka ena pa ista oseba komentera. Srček te je razturo!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      22.02.2015 ob 18:25 gost

      SRČEK-PROSIM TE NE KOMENTEJRAJ-KA ŠE VEKŠI DREK DELAŠ IZ SEBEJ

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      26.02.2015 ob 15:31 Roxy gost

      Šafarič ka te še vedno boli ka te občani, občine Tišine ne marajo? Ka te nejso šteli meti v občinskon sveti? Ka so gor prišli tvoje brezsmiselno gluperanje? Tvoja stranka je pogrnila na celi črti na volitvaj, medtem ko je Srčekova dobila največ glasov v občini Tišina.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      28.02.2015 ob 17:08 gost

      Roxio! Si sklenil en dogovor? Si ga izpolnil? Ti si namreč svoj cilj dosegel.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.