https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Saša Županek, bontonolog: »Zadrega nikoli ne počiva«

23.02.2015 ob 9:00  

Gospodje, če želite posnemati zunanji videz Janeza Bonda, previdno! Zanimivo je opazovati, ko gre par »vokat doga«. Poglede pritegnejo tudi ženske, ki v javnosti prekrižajo noge.

Zadrega nikoli ne počiva

Beseda bonton, ki izhaja iz francoščine in pomeni dober ton, zajema pravila spodobnega vedenja v družbi. Gre za splošne konvencionalne oblike obnašanja, ki veljajo v določenem okolju. Z načinom obnašanja veliko povemo o svojem statusu. Vendar kot pravi bontonolog Saša Županek, zadrega, nerodnost, nevšečnost, zagata ali falinga, podobni izrazi za neprijetno situacijo, nikoli ne počivajo. Pri bontonu ne gre za nekaj tisoč togih pravil. Gre za nasvete in priporočila, ki se s časom spreminjajo in prilagajajo. Od posameznika je odvisno, če jih bo sprejel in upošteval. Cilj so boljši odnosi med ljudmi in medsebojno spoštovanje.

Saša Županek se ukvarja s področji zunanjega videza, bontona in javnega nastopanja. Na to tematiko izvaja razna izobraževanja. Svetuje v raznih podjetjih, političnih strankah, občinskih svetih, pa tudi šolah in še kje. Na resen, manj resen in poučno-šaljiv način. Za veliko stvari si niti ne predstavljamo, koliko povedo o nas. Veliko stvari pa se seveda da tudi z njegovo pomočjo spremeniti in izboljšati.

Z njim smo se pogovarjali o vsakdanjih zadregah, s katerimi se pogosto srečujemo.

Kar Janez Bond sme, naj resen politik ne bi

»Gospe in gospodje, ki se želijo resno iti politike ali posla, bodo od vsega nakita dali največji poudarek ročni uri. V poštev pride samo model s kazalci. Z modeli, kot jih je nosil Janez Bond, jih nihče resen v poslovnem svetu ne bo jemal dovolj resno. Prepogosto se mi zgodi, da mi urejena, samooklicana uspešna direktorica sporoči, koliko je ura šele, ko pogleda na svoj mobilni telefon. Zadnji model, kakopak.«

Bonton nas spremlja na vsakem koraku, tudi če gremo »vokat doga«

»Eden aksiomov splošne omike pravi, da je desna stran častna. Tako tudi na sprehodu moški damo svojo boljšo polovico na desno. Znak spoštovanja. Zanimivo je opazovati, ko gre par »vokat doga«. Štirikrat letno boste opazili, da je gospa na desni in Sultan na levi. Osemstodvanajstkrat bo obratno. Nebesedna govorica dovolj zgovorno pove o lestvici spoštovanja v tej družini.«

Javno nastopanje, ogromno priložnosti za zadrego; pazite kako sedite, še posebej ženske

»Eden od dveh pravilnih načinov sedenja politika ali/in poslovneža v javnosti je križanje kolena čez koleno. Gospe imajo na razpolago dvakrat več možnosti. Za resen »prekršek« šteje, ko gospa sedi kot gospod, s kolenom čez koleno in stopalom v zraku.

V Sloveniji so po lepem sedenju znane Manca Košir, Anja Križnik Tomažin in Katarina Kresal. Po moško je često sedela bivša ameriška zunanja ministrica Kondoliza Rice.«

Prihodnjič nekaj o slovenskih politikih, ki se radi oblečejo v »gorenjsko narodno nošo«, o tem če pravi ded lahko pije v javnosti belo kavo in zakaj beremo ljudem, ki vedo brati.

Foto: sasazupanek.si 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija