https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svetniki SDS prepričani, da so bili zavedeni, občani pa opeharjeni

18.02.2015 ob 11:00  

V pismu javnosti MO SDS Murska Sobota pojasnjuje svoje prepričanje, da so bili na zadnji seji mestnega sveta zavedeni glede pojasnil o dvigu cene oskrbe s pitno vodo in o oblikovanju cene odvajanja komunalne odpadne vode.


Pismo objavljamo v celoti:

»Svetniki MOMS  so na zadnji redni seji podprli dvig cene vodarine in omrežnine, obe za več kot 24% ter cene odvajanja komunalne in padavinske vode za 12,55%.  Svetniki SDS  liste so odločno glasovali proti. V MO SDS Murska Sobota smo prepričani, da sta vodstvi JP Komunala d.o.o. in JP Vodovod d.o.o.  s spretno napisanima elaboratoma o oblikovanju cene storitev javne službe oskrbe s pitno vodo in o oblikovanju cene storitev javne službe odvajanja komunalne odpadne vode, na seji zavedla večino svetnikov, verjetno tudi  vodstvo občine, da je za dvig cene »kriv«  prejeti dopis Ministrstva za Kmetijstvo in okolje o napačnem načinu zaračunavanja storitev gospodinjstvom v večstanovanjskih objektih – blokih, kriva pa naj bi bila tudi predvidena manjša poraba vode gospodinjstev in gospodarstva glede na plan 2014 in kar nekaj preurejenih priključkov večjih dimenzij. Dvig cen so zagovarjali v izogib izgubi, ki naj bi nastala ob »načrtovani« letošnji manjši porabi vode. V že omenjenem elaboratu spretno prikažejo razkorak med predračunsko in obračunsko ceno in ga utemeljujejo z vhodnimi podatki porabe vode nekaj čez 1,5 milijona m3, katera pa ni bila dosežena že vse od leta 2008 naprej. JP Vodovod d.o.o., ki sicer nima niti enega zaposlenega, bi tako na račun dviga cen vodarine in omrežnine prihodke dodatno povečalo za kar 227.393,00 EUR, večina denarnih sredstev pa bi se itak prelila na račun Komunale, ki za svojo »sestrsko« firmo izvaja vsa dela!

V MO SDS Murska Sobota smo zato prepričani, da je sprejeti sklep o povišanju cen vodarine, omrežnine in odvajanja komunalne odpadne vode povsem neupravičen in na škodo končnih porabnikov, torej nas občanov in občank MO Murska Sobota. Zato  javno sprašujemo, kakšni vzgibi so vodili odgovorne Komunale in Vodovoda, da so z zavajanjem prepričali koalicijske svetnike,  da so pritrdili njihovi zahtevi po dvigu cen. Hkrati podobno vprašanje naslavljamo na vodstvo MO MS z županom Aleksandrom Jevškom na čelu, ali so vedeli za spletko ali so del te spletke, čeprav je še pred volitvami Aleksander Jevšek zatrjeval, kako bo kot župan poskrbel za prijaznejšo in Sobočancem cenejšo javno infrastrukturo.

V OO SDS Murska Sobota bomo v naslednjih dneh pripravili tiskovno konferenco, na kateri bomo z dejstvi razgalili naklep vodstev JP Komunala in JP Vodovod, da na plečih končnih porabnikov povečajo svoj dobiček.

MO SDS Murska Sobota«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2015 ob 11:21 gost

      Kja šele bo, ko bo začel obratovati Pomurskli vodovod v vsej svoji veličini? Pa se ne bomo imeli komu (pri)tožiti. Sistem je nastavljen tako, da občine ne bodo imele nobenega vpliva na oblikovanje cen. Jok in stok, okoli položnic bo postal še glasnejši.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2015 ob 11:37 BMX gost

      Točno tako kot je napisano zgoraj. Se podpišem. V Murski Soboti je cena vode relativno ugodna zaradi števila priključkov. S pomurskim vododovodom se bo omrežje bistveno bolj povečalo kot pa število priključkov. Večje omrežje = večji stroški za vzdrževanje cena pa enaka za vse občine.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2015 ob 18:51 xmb gost

        kak ti je nej jasno , se more biti pod kontrolo in se kaserati , kelko pa so realni stroški to pa je drugo pitanje , to de nekaj takšnoga kak čistilna v soboti , par lejt je bila gotova te pa so ve najšli ka je premalo gnoja , razen v ništernih praznih glavaj !!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.02.2015 ob 14:05 * gost

      Meni pa nejde neka v račun. Kak lejko v bouti košta 1 liter vodej skoraj 1 evro, 1 liter iz pipe pa 1000 krat menje?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.02.2015 ob 14:45 gost

      gost-* - resno? Ti zdrava pamet ne dela? V bouti košta telko zato ka to more nešče črpati, puniti v steklo ali PET (flaše tudi koštajo) in razvoziti po trgovinaj; pri ton pa še mastno zaslužiti (vključno z trgovci). Samo "premium" voda ali dobra blagovna znamka lejko odavle za 1 L po 1€. Ostalo košta po 0,5 €; pri ton majo trgovci sigurno 60% maržo; nekaj tudi distributeri; embažala in stroški proizvodnje. Te pa si zračunaj kelko dejansko da polnilnica za 1 L vode. Mislin ka z pripravo na punjenje ne košta več kak 0,1 € / L.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.02.2015 ob 15:17 * gost

      Pitan resno. Voda iz pipe prijde po vodovode pa črpati jo tude trbej. Razlika je samo v ton ka jo eni črpajo flaše eni pa v vodovod. Se pravi ka če kujpiš vodou v plastičnon glaže te največ zaslujži trgovec? Tisti ka pa črpa pa pumpa v vodovod ali v glaže pa dosta menje?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.02.2015 ob 18:47 Resnica o R. Celec gost

      Istina je hitro skočila v spodnjo rubriko na naslovni strani, laži pa 2 kedna držiš v zgornji rubrike kao"najboljše brani članki" Celec verjami si znajo ka si, pa što si nej trbej to tvojo primitivnost kazati.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.02.2015 ob 19:37 gost

      Svetniki sds sprozite zahtevek naj se ze rpenkrat razisce kje je 250000 eur ki ga je komunala dal nk muri o5. Kje je ta denar? Cudi me da ste glede tega problema vsi tako nezainteresirani. Kam je izginil ta denar, kdo ga je pospravil.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.02.2015 ob 7:32 gost

      ETI V ŽEPKE GA MAN

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.02.2015 ob 9:53 gost

      @ gost - * Ve pa kaj ti je nej jasno. Stroški črpanja (in posledično vzdrežvanja) so dosti manjši kak pa če še puniš to v kante (idi na drugo stran Mure pitat leko košta en stroj ta puniti). Pa tu še maš MATERIALNE stroške (preforme za plastiko, zamaške, steklenice). In ka vodo spraviš iz črpališča v kanto ponucaš ogromno elektrike, delovne vode, različnih plinov. Ka ne gučimo o delovnoj sili. Te se pa še komaj zača: stroški transporta in distribucije po trgovinaj. Tij maš pri vodovodi samo črpanje in pripelanje vode do gospodinjstva. Kda maš infrastrukturo nemaš nekšnih tekočih materialnih stroškov. Tudi lidij pogosto nemaš zaposlenij zaradi toga. Sploh pa nemaš stroškov distribucije in marž! ZATO JE VODA IZ PIPE CENEJŠA. Me zanima če si ne bi napravo WC na štrbunk če bi voda iz pipe koštala talko kak voda iz trgovine. In voda je javna dobrina / torej od vseh nas skupaj. Zato se načeloma z zagotavljanjom vode kak javne storitve ne ustvarja dobiček, ampak naj bi se voda zaračunavala glih telk ka se pokrijejo stroški in ka se ne ustvarja izguba.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.02.2015 ob 12:43 gost

      Se enkrat njbolj pomemno kje je dnar od komunale ka ga je dla nd muri nikog n zanijmlje. Zanimivo da je vsen vseeno kje je 250.000 eur. Zato se pa kradne na vse strani.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.02.2015 ob 13:17 * gost

      gost - zadnjič san bil na pici pri rojali in je večer verjetno počila cejv ka je bilo vse mokro na cesti. Pa so prišli delavci in pod reflektorami kopali z bagron. Kda smo šli sta dva delavca v grabi menjavala cejv. Vseedno nešče more te cevi pregledavati pa zamenjavati. Edino če so trajne. Pa ta zamenjava sigurno nej koštala 2 evra. ( bager, delavci, asfaltejranje). Glij zatou se pijtan kak je te lejko cena vode 0,5 evrov za 1000 litrof vode.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.