https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danes bo v Ljutomeru ugledni strokovnjak predstavil civilizacijo in kulturo Majev

20.02.2015 ob 10:00  

Danes bo v Ljutomeru ugledni strokovnjak predstavil civilizacijo in kulturo Majev.

 

Danes, 20. februarja 2015 ob 18. uri, bo v dvorani Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer Lions klub Ljutomer pripravil nadvse zanimivo predstavitev svetovno znanega arheologa, dr. Ivana Šprajca na temo: »Maji – zanimivo ljudstvo  stare Amerike«.

Dr. Ivan Šprajc je predstojnik Inštituta za antropološke in prostorske študije na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU v Ljubljani. Kot arheolog, arheoastronom in predan akademik, je s srcem vedno tudi v mehiškem tropskem gozdu. Veliko pozornost svetovne javnosti je vzbudil leta 2013, ko je z ekipo raziskovalcev našel majevsko mesto Chactún iz zadnjih stoletij prvega tisočletja našega štetja. O odkritju so tedaj obveščali največji svetovni mediji. Lani, 2014 je bila odprava pod vodstvom dr. Šprajca na terenu v mehiški džungli od konca marca do zgodnjega junija in bila spet uspešna. Na jugovzhodu države Campeche na polotoku Jukatan je našla ostanke dveh majevskih mest. Najdišči so odkrili na neobljudenem in zaradi vegetacije zelo težko dostopnem predelu.

Velik del svoje kariere je dr. Šprajc posvetil raziskovanju civilizacije in kulture Majev. Na predstavitvi, kjer je vstop prost, ga bodo obiskovalci lahko povprašali o njegovih izkušnjah ob brskanju za majevskimi ostanki po mehiški džungli, o vzrokih za nastanek in zaton te starodavne ameriške civilizacije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.