https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Bio Experience - okrepiti razvoj ekoloških proizvodov

26.02.2015 ob 7:15  

V prihodnjih dneh se zaključuje projekt Bio Experience – Spodbujanje trajnostnega razvoja podeželja z novo turistično ponudbo integralnega produkta »Bio doživetje«. V ta namen so v Centru BIO Doživetje v Renkovcih organizirali zaključno konferenco projekta.

Bio Experience je čezmejni projekt držav Slovenije in Madžarske, v katerem je sodelovalo pet partnerjev z obeh strani meje, trajal pa je kar tri leta in pol. V tem obdobju so aktivno pospeševali ekološko kmetovanje in vključevanje eko ponudbe v turistično ponudbo programskega območja.

O PROJEKTU BIO EXPERIENCE

Projekt Bio Experience – Spodbujanje trajnostnega razvoja podeželja z novo turistično ponudbo integralnega produkta »Bio Doživetje« – je čezmejni projekt držav Slovenije in Madžarske, ki je nastal kot produkt sodelovanja med petimi projektnimi partnerji z obeh strani meje. Skupna želja prispevati k razvoju območja, kjer živijo in delujejo, jih je združila pri prepoznavanju potreb in potencialov ter spodbudila k razvoju konkretnih rešitev za navedeno območje. Namen projekta Bio Experience je okrepiti razvoj ekoloških proizvodov, jih vključiti v turistično ponudbo obmejnega območja ter s tem spodbujati trajnostni razvoj podeželja.

Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Operativni program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007–2013 v okviru evropskega teritorialnega sodelovanja.Celotna vrednost projekta je 1.217.919,03 EUR, od katerih je ESRR sredstev 983.469,57 EUR, ostali del pa sta nacionalni ter lastni prispevek.

Projekt je bil delno pred-financiran s sredstvi Slovenskega regionalno razvojnega sklada iz Ribnice, in sicer v višini 98.042,48 EUR.

Projekt se je izvajal v obdobju od 1. septembra 2011 do 28. februarja 2015 in je tako trajal kar 3 leta in 6 mesecev. Potekal je na čezmejnem projektnem območju, ki zajema Pomurje in Podravje na slovenski strani ter županiji Vas in Zala na madžarski strani. Projektni partnerji pa so Razvojna agencija Sinergija, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Ekološki center Svit Pomurje, Celodin Zalai Alapítvány in Natúrpark Nonprofit Kft..

Projekt je usmerjen k dolgoročnim rezultatom oz. trajnemu zagotavljanju turistične ponudbe in regionalnega razvoja. Ima regionalni razvojni in socialni značaj. V projekt so namreč vključili tudi deprivilegirane ciljne skupine prebivalstva (prebivalci na podeželju, mladi, društva) ter temu prilagodili vsebine in način izvajanja. V obdobju trajanja projekta so na obeh straneh meje izvedli naslednje glavne aktivnosti:  

- preko 700 ur različnih usposabljanj za obstoječe in potencialne ekološke proizvajalce in gostince o ekološki pridelavi in predelavi ter o uporabi ekoloških izdelkov v gostinski ponudbi,

- 56 delavnic za različne ciljne skupine, poleg tega pa so izvedli še številne dogodke na šolah o ekološkem kmetovanju, ekoloških proizvodih in eko turistični ponudbi,

- vzpostavili čezmejno turistično pot »Bio doživetje« – tematska pot, ki povezuje različne ekološke ponudnike na obeh straneh meje, bogati turistično ponudbo ter prispeva k razvoju območja ob slovensko-madžarski meji,

- oblikovali 13 novih bio turističnih paketov v čezmejni regiji, ki temeljijo na dolgoletni tradiciji, naravnih danostih regije in raznovrstni kulinariki,

- izvedli 13 strokovnih ekskurzij oz. ogledov dobrih praks,

- posneli 30 TV kuharskih oddaj v madžarskem in slovenskem jeziku z recepti, ki so značilni za čezmejno območje, ki so izdane tudi na DVD-ju,

- izdali e-kuharsko knjigo »Dobro in domače« na DVD-ju,

- izdali kuharsko knjigo z madžarskimi recepti v tiskani obliki,

- pripravili tržno strategijo, dvojezični dokument, ki na podlagi skupne raziskave čezmejnega področja, analize obstoječega stanja in smernic ekološkega razvoja oblikuje strategijo trženja in promocije integralnega turističnega produkta »Bio doživetje,

- izvedli tri bilateralne posvete na temo ekološkega kmetovanja in trženja,

- oblikovali pilotne pakete bio prehrane,

- pripravili promocijske pakete z ekološkimi izdelki (marmelade, sokovi, čaji, moke, kaše, zdrobi, bučna semena, testenine in ostalo),

- vzpostavili spletni portal projekta www.bioexperience.eu,

- izvajali promocijo projekta na različnih dogodkih (sejmi, tržnice, lokalna praznovanja),

- izdali raznovrsten promocijski in informativni material: zloženka o turistični poti »Bio doživetje«, info zloženka o ekološkem kmetijstvu in ekoloških pridelovalcih, vsakoletni stenski in žepni koledarji, brošura o projektu, brošura o predpisanih postopkih in oznakah za ekološko certificiranje,

- izvedli 8 enodnevnih ogledov za ciljne skupine z namenom spoznavanja in promoviranja turistične poti Bio Doživetje,

- izdelali študijo izvedljivosti in 2 poslovna načrta za izbrane projektne ideje,

- vzpostavili dva Bio učna centra, enega v Sloveniji in enega na Madžarskem, ki sta namenjena teoretičnim in praktičnim predstavitvam, delavnicam ter raznim srečanjem.

Center Bio Doživetje

Center Bio Doživetje se nahaja v Renkovcih v občini Turnišče, poleg učilnice pa so tam urejeni tudi prostori za skladiščenje in logistiko izdelkov ekoloških kmetovalcev ter demonstracijska kuhinja za  predstavitev značilnosti in prednosti ekoloških izdelkov, različne načine priprave hrane iz ekoloških sestavin ter pravilne uporabe take hrane v vsakdanjem življenju. V okviru Bio učnega in demonstracijskega centra v kraju Szalapa na Madžarskem pa je vzpostavljen tudi analitični bio laboratorij za brezplačne analize in meritve izdelkov ekoloških pridelovalcev.

Rezultati projekta se bodo odražali v povečanju števila ekoloških kmetovalcev, povečanju gostinskih ponudnikov ekološke hrane, večji turistični ponudbi z razvojem integralnega turističnega produkta »Bio doživetje«, v večji ozaveščenosti ljudi o zdravi prehrani in njeni uporabi v vsakdanjem življenju ter v povečanju števila vrtcev in šol s programom ekološke hrane. Z novo turistično ponudbo integralnega produkta »Bio doživetje« želijo dodati svoj doprinos k spodbujanju trajnostnega razvoja podeželja in regij programskega območja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.