https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Jasmina Opec nova predsednica RO SLS Prekmurje

Murska Sobota, 27.02.2015 ob 11:00  

Včeraj je potekalo peto v nizu srečanj s predsedniki in funkcionarji občinskih, mestnih in regionalnih odborov SLS. V 8. volilni enoti v Murski Soboti sta zbrane nagovorila med drugimi tudi predsednik SLS mag. Marko Zidanšek in podpredsednica SLS Jasmina Opec. Spregovorila sta o delu SLS v Pomurju  ter o aktualnih političnih temah. Med drugim sta se dotaknila stališča SLS do Programa za razvoj podeželja 2014–2020 in o njegovih posledicah za naše kmetijstvo.


RO SLS Prekmurje z novo predsednico in podpredsedniki

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek se je v okviru delovnega obiska v Pomurju v četrtek udeležil konstitutivne seje Regionalnega odbora SLS Prekmurje. Na seji je bila  za predsednico RO SLS Prekmurje izvoljena Jasmina Opec, podpredsednica SLS in podžupanja MO Murska Sobota. Podpredsedniki pa so postali Robert Ščap (župan Občine Kobilje), Cvetka Ficko (županja Občine Grad) in Sonja Fartek (občinska svetnica Občine Puconci).

V SLS si želijo dobrega gospodarskega zagona in delovna mesta   

Zidanšek se je v Murski Soboti sestal s predsedniki in funkcionarji občinskih, mestnih in regionalnih odborov SLS iz 8. volilne enote. Poudaril je, da je mreža SLS na lokalni ravni trdna in dobro prepletena. »Veseli smo, da imamo na tem področju dobre volilne rezultate, veliko županov, občinskih in mestnih svetnikov. Prav gotovo je to področje tudi razvojno zelo pomembno za Slovenijo«, je med drugim povedal Zidanšek.

V povezavi z aktualnimi političnimi razmerami pa je povedal: »Želimo si predvsem enega dobrega gospodarskega zagona, zato da ljudem omogočimo delovna mesta. To želimo doseči z nekaterimi spremembami v zakonodaji, zato da državo debirokratiziramo.« Izpostavil je še, da je Slovenija prenormirana, kar ustvarja spone, ki omejujejo gospodarstvo, zato si v SLS želijo gospodarstvo rešiti teh spon.

O Programu razvoja podeželja 2014‒2020 pa Zidanšek pravi, »z organizacijami, ki delujejo na področju kmetijstva, smo ugotovili, da se je pri tem programu zelo hitelo, da se je uporabljalo premalo dialoga … Dokument, ki je nastal, za slovensko kmetijstvo, ki je izredno pomembno, ne predstavlja pravega razvojnega preboja. Prepričani smo, da se je treba hitro usesti za mizo in pripraviti korekcije Programa razvoja podeželja, zato da bomo v okoljskem delu, pa tudi pri kmetijskih spodbudah lahko navdušili čimveč kmetovalcev«.

Več poudarka dati družinskim kmetijam

Jasmina Opec o posledicah Programa razvoja podeželja, ki se nanašajo na pomursko kmetijstvo, pravi, da veliko kmetov opozarja na dejstvo, da so nekatere rešitve v programu v nasprotju s težnjami Evropske unije. Program bi moral po njenem mnenju več poudarka dati družinskim kmetijam, namesto da favorizira večje kmetije. V njem vidi težave v prebirokratiziranosti, s čimer se oddaljujemo od cilja povečanja zaposljivosti na podeželju. Na ta način jo bomo po njenem mnenju le zmanjševali.

Jasmina Opec se strinja z Zidanškom, da je SLS v tem delu Slovenije zelo dobro zastopana. Na zadnjih lokalnih volitvah se je število županov SLS pri nas celo povečalo, kar dokazuje, da jim ljudje zaupajo in da delajo dobro. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija