https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Iz starega računalnika so naredili nekaj cvetočega, zelenega in rastočega

Murska Sobota, 28.02.2015 ob 10:00  

Vam stari neuporaben in odslužen računalniški komplet predstavlja navlako in odpadek? Povsem enostavno vam lahko služi za zeleno zasaditev. Kako – preverite v MIKKu! Iz tipkovnice bo v prostorih murskosoboškega MIKKa pognala kreša, iz monitorja mini agrum ali kakšno drugo avtohtono sadno drevesce, iz miška jagoda, ohišje pa bo služilo ureditvi gredice za kalčke ali kakšno drugo zelenjavo.


Zavrženi vsakdanji predmeti dobivajo novo vsebino

Instalacija, ki so se je v sklopu permakulturne delavnice lotili v murskosoboškem MIKKu nosi naslov GGC – Geeks Green Corner. Kar se sliši zapleteno, deluje v praksi precej bolj enotavno in še bolj zanimivo. Z inštalacijo opozarjajo na problem kopičenja smeti v sodobnem svetu in odpirajo možnosti za alternativne (urbane in skupnostne) načine prehranske samooskrbe. Simbolno najbolje spada ravno v multimedijski center, kjer je razstavljena.

V sklopu delavnice so pripravili lončke za vzgojo rastlin za MIKKov permakulturni vrtiček. V ta namen se da uporabiti odpadne plastenke, diskete, pa tudi škatle za jajca z jajčnimi lupinami, rolice wc papirja itd. Posejali so semena rastlin, ki bodo spomladi romale na vrt. Lončke si lahko ogledate na policah v MIKKovem klubskem prostoru. 

Smeti lahko ozelenimo

Samuel Friškič iz Združenja za očitne stvari pravi, da umetniška inštalacija v MIKKu združuje permakulturo, računalniško umetnost in ekologijo. Zaradi hitrega razvoja računalništva tehnologija hitro zastareva, zato nastaja veliko smeti, s katerimi ne vemo kam. Po drugi strani pa zaradi umika v virtualni svet izgubljamo stik z naravo, vse manj hrane pridelamo sami. Iz starega računalnika so tako naredili nekaj cvetočega, zelenega in rastočega. Namesto da bi pristal na smetišču kot klasični odpad, so ga le malce predelali in  dosegli, da bo celoten računalniški komplet ponovno uporaben. »Monitor bo postal velika posoda za rože, vanj bomo posadili kakšen agrum, ki ga lahko uporabimo za osvežilni napitek. K limoni paše v  naslednjem ohišju vzgojena meta, da bo napitek še bolj osvežilen. Tipkovnica bo postala gojišče kreše. Kreša se lepo natrga in popestri namazani kruh. Ponovno lahko podobno uporabimo tudi miško« pravi Friškič.  Imajo pa tudi ideje o inštalacijah še širše, kot npr. »naravna računalniška mizica v obliki nekih bal na katerih bi lahko rasel krompir«, še nadaljuje Friškič. 

 Foto: pomurec.com, mikk.si

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2015 ob 12:56 Ludvik gost

      Travaši

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2015 ob 17:05 gost

      Ti si celi travaš! Pa si zmisli kaj bokšoga! Pa mo te mi po tebi dol sr.li. Ideja je odlična, bar se neka zanimivoga dogaja v toj Soboti. Najbolkše je doma pred tv in kompjuteron ležati pa drujge kritizejrati! Fuj vas boj take osebke

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.