https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pred začetkom motoristične sezone: »hitrost sama ni nevarna, nevaren je človek«

Murska Sobota, 02.03.2015 ob 7:30  

Policijska uprava Murska Sobota je pred začetkom motoristične sezone organizirala sestanek s predstavniki motoklubov, kjer so  se pogovarjali o  stanju prometne varnosti voznikov enoslednih vozil za večjo varnost motoristov v prihajajoči motoristični sezoni. Mag. Srečko Šteiner je ob tej priložnosti med drugim spregovoril o »krvavi« statistiki, naraščanju števila motornih koles, ciljih in ukrepih za izboljšanje prometne varnosti ter izspotavil najbolj problematične cestne odseke v Pomurju.


Med leti 2000 in 2014 je na pomurskih avtocestah umrlo 222 oseb

Vozniki enoslednih vozil so poleg pešcev najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu. V preteklih letih so delili letno obdobje na »motoristične sezone«, sedaj pa tega več ne morejo natančno določiti, saj se vozniki enoslednih vozil v cestnem prometu pojavljajo skozi vse leto.

Na cestah v Pomurju je med leti 2000 in 2014 v 209 prometnih nesrečah s smrtnim izidom zgubilo življenje 222 oseb, mnogi pa so ostal večni invalidi. Žrtev je manj v zimskih mesecih, ko so vozne razmere slabše in vozniki previdnejši. S pomladjo pa se razmere na cestah izboljšajo in začne »silovito treskati«.

Število motornih koles v Pomurju iz leta v leto narašča

Ob koncu leta 2005 je bilo v Pomurju registriranih okrog 600 motornih koles, leto dni pozneje že okrog 1.200, ob koncu leta 2007 nekaj več kot 1.600. Iz leta v leto to število narašča. Ob koncu leta 2014 jih je bilo že malo manj kot 3.000. V Pomurju je tdui registriranih največ moto – klubov glede na število prebivalcev, skupaj kar 21.

Med leti 2000 in 2014 na pomurskih cestah umrlo 22 voznikov motornih koles in 12 voznikov koles z motorjem

Med leti 2000 in 2014  je na pomurskih cestah življenje izgubilo 22 voznikov motornih koles in 12 voznikov koles z motorjem. Spodbudno pa je dejstvo, da zadnji dve leti umrlih voznikov motornih koles ni bilo! Statistika potrjuje, da se največ nesreč z udeležbo voznikov motornih koles zgodi ob začetku motoristične sezone in pred koncem sezone (avgust – september). Na začetku motoristi še »niso pripravljeni«, na koncu pa »že vse vedo«. 

Cilji in aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti

V povezavi z zmanjšanjem nesreč izvaja Policija številne aktivnosti skozi vso motoristično sezono. Prvi cilj za leto 2015 je v letu 2015 nič mrtvih voznikov motornih koles in nič mrtvih potnikov na motornem kolesu. Drugi cilj pa je, da se v letu 2015 ne sme hudo telesno poškodovati več kot 8 oseb.    

Namen aktivnosti je povečanje spoštovanja prometnih pravil s strani voznikov motornih koles. S  preventivnimi in represivnimi aktivnostmi policije želijo vplivati na spremembo vedenjskih vzorcev v odnosu do voznikov motornih koles in med njimi samimi. Zmanjšati želijo tudi tveganja vožnje voznikov motornih koles.

Najbolj problematični cestni odseki v Pomurju

Med odseke z največ prometnimi nesrečami voznikov enoslednih motornih vozil (motorno kolo, kolo z

motorjem, moped) v v obdobju 2007 do 2014 spadajo:

-       Križevci-Ljutomer, R1, cesta 230, odsek 1309

-       Murska Sobota-Gederovci, R2, cesta 441, odsek 1298

-       Lenart-Gornja Radgona, R2, cesta 449, odsek 0315

-       Ljutomer-Savci-Ptuj, R3, cesta 713, odsek 4910.

 

Ukrepi in aktivnosti za izboljšanje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil

Izvedli so sestanek s predstavniki MK iz območja Pomurja. Načrtujejo pa še nadzor nad večkratnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov, meritve hitrosti z merilniki hitrosti, kontrolo tehnične brezhibnosti enoslednih motornih vozil, poostrene nadzore v naseljih nad vozniki koles z motorjem, izvajanje aktivnosti ob javnih prireditvah, ki jih organizirajo moto klubi, preverjanje psihofizičnega stanja voznikov motornih koles, preventivne aktivnosti Izkušnja kot nasvet.

Ko je govora o prometnih nesrečah, se na prvo mesto kot vzrok pojavlja neprilagojena hitrost, ampak kot pravi Šteiner »hitrost sama ni nevarna, nevaren je človek«! 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2018 ob 14:15 motorist gost

      Kakše bedastoče - čiglij v Pomurji nemamo prave avtoceste, naj bi na pomurskij avtocestaj mrlo 222 lidij!!! Avtor, podpijši se, ka mo znali što takše hempaste članke pijše! Pa še tou: ge tou tak silovito treska razen ob nevihti?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.