https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Želimo moratorij na fracking in takojšnje ukrepanje!

Lendava, 01.03.2015 ob 7:15  

V nadaljevanju v celoti objavljamo pismo Civilne iniciative Ustavimo fracking v Prekmurju, ki so ga 27. februarja v Lendavi člani izročili ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen.



Spoštovana gospa ministrica!

Zaskrbljeni smo. Za našo prihodnost smo v veliki meri zaskrbljeni tudi zato, ker smo izgubili zaupanje tako v vaše ministrstvo kot v službe, ki iz njega izhajajo (ARSO).

1. Nedopustno je, da uradniki vodijo postopke le po črki zakonov in predpisov, ne pa tudi po vsebini in namenu. Postopki javnih razgrnitev se izvajajo tako, da ostajajo ljudem skriti, kar potrjujejo skromni odzivi državljanov, le-to pa omogoča negativne učinke. Uradniki se ne potrudijo organizirati javne obravnave in interdisciplinarno osvetljevati problem tudi s pomočjo malih ljudi, ki najbolj občutijo posledice ravnanj in odločitev. Pričakujemo vaše takojšnje ukrepanje.

2. Prekmurska zemlja je precej bolj onesnažena od večine slovenskih pokrajin, kar je posledica dolgotrajne doktrine intenzivne pridelave in nekotrnoliranega izkoriščanja vseh njenih potencialov. Ta doktrina je še vedno prisotna in prinaša nove namere ter še bolj sporna ravnanja z naravo.

3. Lokalno prebivalstvo vidi svojo prihodnost v razvoju turizma in kmetijstva, kar utemeljuje z gospodarskim razvojem, ki bi temeljil na dolgoročnem izkoriščanju geotermalne energije. Izkoriščanje plina je, to dobro veste, zgolj kratkoročna dejavnost, ki posledično puastoši pokrajino in uničuje prihodnost prebivalcev. Ker se obe dejavnosti izključujeta, zahtevamo, da se vlada javno opredeli. Mi, prebivalci, smo se že in v imenu potomcev ne odstopamo od svoje odločitve! Od vas, spoštovana ministrica, pričakujemo, da boste seznanili prebivalce Prekmurja z videnjem vlade o nadaljnjem razvoju pokrajine

4. Uprli smo se nameram kapitala, da izkoristi še tisto, kar je od vsega ostalo. Ustavimo fracking v Petišovcih je naziv in cilj naše civilne iniciative, ki bo v tej zahtevi zagotovo vztrajala do konca. Do tistega trenutka torej, ko bo ta sporna metoda zakonsko prepovedana: Na to početje (hidravlično lomljenje lendavskih peščenjakov) je potrebno nemudoma dati moratorij, kar lahko storite samo vi. Če tega ne boste uspeli narediti, bo teža posledic obvisela tudi na vaših ramenih.,

Prepričani smo, da veste, da tovrstno gibanje nastaja tudi v drugih državah. Ponekod je cilj že dosežen in tam lahko državljani malce mirnejše živijo. Pričakujemo torej takojšen sprejem moratorija na fracking, saj se morajo prebivalci in prebivalke regije sami odločati o modelu razvoja, ki ga želijo.

V upanju, da nam zagotovo priskočite na pomoč, vas lepo pozdravljamo.

S spoštovanjem

Člani Civilne iniciative Ustavimo Fracking v Prekmurju

 

Lendava, dne 27. 2. 2015


Na pismo se je ministrica za okolje in prostor nemudoma odzvala, saj ga sprejema. Vendar Majcenova poudarja, da je del pisma zagotovo namenjen tudi ministrstvu za gospodarstvo in da sama ne more ukrepati toliko, kolikor zahtevajo od nje. Pravi, da se bo potrudila kar je v njeni moči, saj "ne moremo žvrtvovati zdravja".


Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.03.2015 ob 12:25 Jebiveter gost

      Hat perse...bokinarod....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.03.2015 ob 12:38 Aleš gost

      Peticija proti frackingu: http://www.pravapeticija.com/ustavimo_fracking_v_sloveniji

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.03.2015 ob 18:13 Stewen gost

      STUPAR - Rajko Stupar, diplomirani igralec, se je odlično vključil v prizadevabjha za uničenje plinskega bogastva na Petišovskem območju. - Potem pa gremo v Benico ---- pogledat, kaj je v betoniranem poševnem jašku, ki naj bi vodil k rudnemu bogastvu.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.