https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Odprta vrata murskosoboškega waldorfskega vrtca

Murska Sobota, 01.03.2015 ob 10:00  

Včeraj so v Waldorfskem vrtcu v Murski Soboti pripravili dan odprtih vrat. Obiskovaci so lahko pokukali v njihove prostore in spoznali njihovo delo.


Otroci naj imajo svoje otroštvo

Cilj waldorfske pedagogike je harmoničen razvoj otrokovih fizičnih, duševnih in duhovnih sil. Otroke ščitijo pred pretiranim in prezgodnijm intelektualnim učenjem ter škodljivimi vplivi medijev. Upoštevajo značilnosti otrokovega razvoja in dejstvo, da se v predšolskem obdobju otrok uči s posnemanjem. Vzgojiteljice v vrtcu opravljajo zato smiselno delo, ki ga otroci lahko razumejo in posnemajo.

Maja Aranjoš pravi, da »želimo, da bi otroci imeli čim dalj časa otroštvo, da bi živeli tisto kar so oni, kar oni v tisti starosti potrebujejo, ne pa kar družba pričakuje. Če se ustvarijo eni dobri temelji, je lažje iti skozi življenje. Zaupanje ustvarjajo z ritmom, ki mu sledimo. Včasih nam očitajo, da smo krščanski vrtec ali religiozni, kar ne drži. Waldorfski vrtci so po celem svetu. Upoštevamo tradicijo dežele, kjer se vrtec nahaja.«

Ritem otrokom daje občutek varnosti

Predšolski otroci potrebujejo ponavljanje. V waldorfskih vrtcih živijo v skladu z ritmi narave, sledijo letnim časom in lokalnim praznikom. Pri rajalnih igrah in pravljicah zato sledijo razpoloženju letnega časa. Vsak dan v tednu je določen za eno od umetniških ali praktičnih dejavnosti, kot so risanje z voščenkami, oblikovanje čebeljega voska, slikanje, izdelovanje slik iz nepredelane volne, celo peki kruha ob petkih.

Dan pa izgleda približno takole. Otroci zjutraj pridejo v vrtec in imajo najprej prosto igro. Po jutranjem pozdravu in rajalni igri sledi malica. Po malici je čas za prosto igro in umetniško ali praktično dejavnost, ki je predvidena za tisti dan v tednu. Temu sledi pospravljanje igralnice, prstna igra in čez celo leto igra na prostem. Pred kosilom otroci prisluhnejo pravljici ali si ogledajo lutkovno predstavo, ki jo ponavljajo včasih celo več tednov. Po kosilu je čas za počitek. Po počitku pa sledi popoldanska malica in prosta igra.

Igrače delajo kar sami

Igrače so v waldorfskem vrtcu narejene iz naravnih materialov. So enostavne, da lahko v čim večji meri spodbujajo razvoj domišljije. Večino jih izdelajo kar sami. Za igro uporabljajo veliko naravnih materialov, kose lesa, storže, divji kostanj, kamne, školjke itd. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.03.2015 ob 16:56 gost gost

      Ka tu lekar nesmiš komentirati, samo če vališ, ovači pa nej.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.03.2015 ob 17:25 gost eden gost

      Ge pa jemlejo zaposlene, nikdar nega nikšoga razpisa. Aja, tou je že druga tema. Tak kak vsi drujgi,prinas.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2015 ob 21:16 Stewen gost

      LAURA - Državni vrtci, potem katoliška Laura, zdaj pa še Waldororf...Ko gledam te slike, se mi zdi, da so otroci že v nebesih, medtem ko se v Lauri na to šele pripravljajo, ko molijo.... No, v državnih vrtcih pa nič od tega, a so deca kljub temu srečna. Pa še nekaj: kje vzeti otroke, če se bodo vrtci (stavbe) še širili. Nekoč so se šole, zdaj pa je tako malo di(v)jakov. Seveda: večja nataliteta, a kaj ko se partneji vse bolj ravnajo po vzoru s Kitajskega: en otrok, sicer kazen. So pa tudi mladi pari, ki bi bi lahko vsaj enega kričača priklicali na svet, a ga ne. Take so pred kratkim rimski oča Papa kritizirali, češ da so egoisti (ali nekaj podobnega). Če sem s tem nakladanjem koga spodbudil, da bi/bo kaj "ustvaril", dajte mu ime po meni.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.