https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Turnišče: V proračunu tudi ureditev dnevnega Centra za starejše

02.03.2015 ob 9:00  

V četrtek je občinski svet Občine Turnišče na četrti redni seji med drugim potrdil in sprejel Predlog proračuna Občine Turnišče za leto 2015, ki se je dal v javno razpravo do 13. marca.  

Po soglasnem sprejetju dnevnega reda in potrditvi zapisnika prejšnje seje, je županja podala pomembnejše teme in dogodke v občini: požarno nevarna sončna elektrarna na osnovni šoli, popravljanje in strokovni pregled javnih igral po vaseh, neustrezna energetska sanacija osnovne šole in vrtca, obvezna izdelava energetskih izkaznic  in podrobnega prostorskega plana za poslovno-industrijsko cono, za kar je potrebna izgradnja daljnovoda Murska Sobota-Lendava.

Problem bencinske črpalke v Turnišču in nujna izvedba ter obnova in širitev dotrajane čistilne naprave. V občini se bodo zamenjale svetilke na javni razsvetljavi, večja oživitev tržnice, redno poročanje dokončanih projektov in realizacija dnevnega Centra za starejše.

Občina si je dovolila najeti pravno službo za pravilnost zapisa listin, letos bo prodala štiri občinska stanovanja, znižala bo električno energijo, Glas občine bo izhajal enkrat letno. Pridobili bodo kopije originalne listine Krojaškega ceha, ki se hrani  v knjižnici v Lendavi in se udeležili podelitve nagrade Zlati kamen ter s tem promovirali občino.

Največ odhodkov za nakup zemljišč in naravnih bogastev

Skupni prihodki Predloga plana Proračuna za leto 2015 znašajo 2.467.657 evrov, skupni odhodki pa 2.815.156 evrov.

Največ investicijskih odhodkov, 356.300 evrov, je planiranih za nakup zemljišč, med njimi tudi za poslovno-industrijsko cono. Za vzdrževanje in obnovo čistilne naprave je predvidenih 300.000 evrov, med večjimi odhodki, 190.000 evrov,  je načrtovanih za ureditev dnevnega Centra za starejše Turnišče.  79.000 evrov je namenjenih za projektno dokumentacijo, 71.800 evrov za ureditev javne komunalne infrastrukture, 65.000 evrov pa za ureditev regionalne ceste Renkovci-Črenšovci.

Zaradi bolniške odsotnosti direktorja Varaša d.o.o. in opravičene odsotnosti direktorice Zavod Koušta se bo Predlog Proračuna za leto 2015 omenjenih potrdil na naslednji seji.

Krčenje finančnih sredstev na vseh področjih

V letošnjem letu je občina šla v krčenje finančnih sredstev, saj je država namenila precej manj finančnih sredstev, kot jih je v preteklem letu. Manj sredstev se je namenilo športnim aktivnostim in kulturnim društvom, krajevni skupnosti, znižali so donacije, ukinili so vse časopise na občini, zmanjšali so tudi dotacijo za Koušto in Varaš, znižali stroške čistil ter poiskali cenejšega ponudnika električne energije. »Vsepovsod znižujemo stroške, zato da lahko po drugi strani gradimo. Po zagonu gospodarstva pa lahko tako povečamo prilive študentom, ki končajo študije, ravno tako povečamo pomoč ob rojstvu otrok,« je dodala županja mag. Vesna Jerala Zver.

Nujen projekt odvodnjavanja meteorne vode, pomisleki glede ureditve Dnevnega centra za starejše

»Zaključujemo projekte, kot je Pomurski vodovod sistem A, zaključen bo konec junija. Upam, da se bo izvršila cesta skozi drugi del Turnišča. Letos se bodo odkupila zemljišča v industrijski coni, ki jih bomo lahko prodali, da bodo podjetniki začeli s poslovanjem pri nas,  za kar ja predvidenih do sto novih delovnih mest. Izvedlo se bo tudi odvodnjavanje,  navozile se bodo poljske poti. V aprilu bo predvidena kolonija arhitektov, želimo obuditi koralno petje med tremi državami,« je povedala županja.

Trenutno je v občini največji problem odvodnjavanja. Projekt v občini bo opravljalo podjetje Varaš, ki je pridobilo deset javnih delavcev, štirje so zaposleni. Vendar so bili svetniki skeptični glede nadzora nad delom, saj je do zdaj bilo veliko nepravilnosti in nestrokovnosti.

Svetniki so se strinjali, da je potrebna nujna posodobitev čistilne naprave, saj je že dotrajana s slabimi analizami. Glede dnevnega Centra za starejše pa so imeli nekateri pomisleke. Večina se jih je strinjala, da je dnevni Center pomemben za občino, da se pridobi eno delovno mesto in da se starostnikom omogoči dostojno ter cenejše življenje, da ostanejo v domačem kraju. Center se bo uredil v centru občine, sprejel pa bo do deset starejših, ki bodo potrebni dnevne oskrbe. Omenjen projekt bo finančno ugoden tudi za občino. »Je kar nekaj starostnikov, za katere občina že leta plačuje vsak mesec od petsto do tisoč evrov za starostnike, ki so v domu starejših, ampak so vitalni,« je razložila županja.

Svetniki so podali tudi problem projekta Industrijske ulice, da so pločniki na napačni strani ceste in bodo po odprtju trgovine predstavljali večjo prometno obremenitev za šolske otroke in ostale pešce.  Mag. Vesna Jerala Zver je razložila, da sta glavna razloga domačiji pri križišču, saj tam ni možna izgradnja pločnika.

Občinski svetniki proti znižanju sejnin

Občinski svet je na seji potrdil tudi Osnutek Odloka o tržnem redu v občini, Osnutek Odloka o javnem glasilu Občine Turnišče, predlog Sklepa o prenosu dela terjatev na izvenbilančno evidenco – Občina Turnišče in Varaš d.o.o., obravnavali pa so tudi problematiko neplačevanja vzgojno-varstvenih storitev otrok Romov v osnovni šoli. Osnutek Predloga sprememb Pravilnika o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov v drugih organov ter o povračilnih stroškov pa so člani občinskega sveta soglasno zavrnili. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2015 ob 9:58 jan jan gost

      društvan te zmanjšuvale tan trbej šparate...sebi pa nej...či trbej varčuvate se naj varčuvle na vseh področjih.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.03.2015 ob 10:26 gost center gost

      Zaj do že v vsakši vesi meli dnevne, pa ovakše centre za stare. Ka drujgo si nika ne vejo zmisliti, pa tak so pametni občinari s svetniki vred. Zakoj si pa neščejo znižati sejnin, se jih trebej razgnati, pa te brezvezne občine ukiniti. Sakši ograček bi že mel svojo občino, te pa nej zaman, ka smo tan ge smo. Slabše nemre biti.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2015 ob 11:20 Viki gost

      Če kdo ve: Kateri podjetnik (podjetje) pa se zanima za investiranje in odprtje do 100 delovnih mest v Turnišču?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.03.2015 ob 12:27 gost-lea gost

      Ni jih in jih še v njenem mandatu ne bo-verjemite. Mogoče se bo še odprlo kakšno prosto delovno mesto za kakšnega svetovalca 2-haha

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.03.2015 ob 13:15 gost

      Uredništvo Pomurca, prosim, da pred oddajo članka preverite slovnične napake, ker je grozno brati tole besedilo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.03.2015 ob 13:47 Slafko gost

      Če koga zanima - Posnetek 4. redne seje Občinskega sveta Občine Turnišče: http://youtu.be/_2IGX3U1eVQ

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.03.2015 ob 14:55 gost pisava gost

      Se popolnoma strinjam z gostom, ki je pisal o slovničnih napakah. Kolikor vem, so bili na Pomurcu že ničkolikokrat opozorjeni, da so nekateri prispevki dejansko neberljivi, s toliko slovničnimi napakami so napisani. Če lahko že vsak s vprašljivo ozobrazbo piše v medije, bi bilo vsaj umestno, da bi priskrbeli lektorja, ker bi imel zelo zelo veliko dela. Očitno pri tem šparajo, pa ne bi smeli, če se imajo za resen medij.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.03.2015 ob 23:47 baksuz gost

      ge je te bencinska črpalka v turnišče? kelko znan samo nafto majo :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.03.2015 ob 17:32 krivičnik gost

      Za vse, ki ne razumejo članka, priporočam ogled štiriurnega video posnetka. Lep pozdrav

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.03.2015 ob 18:50 vodaa gost

      glavno ka pou občine ne plačüvle vode pa njin nišče nikaj nemre...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.