https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hitro rastoča Facebook skupina Murska Sobota gnes: Bojan Kos o zgodbah Sobote

Murska Sobota, 03.03.2015 ob 10:00  

Sredi januarja je Sobočanec Bojan Kos ustanovil na Facebooku skupino Murska Sobota gnes. Do danes ima ta že 1.150 članov, da ne govorimo  o številu objavljenih slik Murske Sobote tako in drugače, pa spominov na glasbo, pojavili so se celo stari prekmurski vici. O idejo o nastanku skupine in Murski Soboti nasploh smo se pogovarjali z Bojanom Kosom.

»Vsak ima kakšno fotografijo, v predalu ali jo je ravno posnel, tu jo lahko da gor«

»Najprej sem želel, da dam gor kakšno fotografijo v zvezi s Soboto, jaz, pa še kdo mogoče. Zelo rad fotografiram in kdaj kakšno fotografijo tudi objavim. Bilo je nekaj na internetu o Murski Soboti. Ker je bila reklama za enega političnega kandidata v času volitev, se več ne objavlja kaj dosti. Drugega pa o Murski Soboti, kjer bi lahko kaj sami sooblikovali ni bilo«, pravi o ideji in nastanku skupine Murska Sobota gnes ustanovitelj Bojan Kos. In nadaljuje, da «ni bilo nekih večjih ciljev. Se je pa zelo hitro prijelo. Fajn se mi zdi, da se objavljajo tudi stare fotke, pa Sobota iz vseh koncev. Nekaterih še niti sam nisem videl«. O čem pripoveduje fotografije pa pravi, da so to »zgodbe o Soboti in njeni predelih, ne le fotografije stavb. Tudi kako je bilo nekoč, kako so živeli ljudje, kaj so delali.  Nekateri imajo doma zelo veliko tega«. Prva objavljena fotografija je bila fotografija štampiljke 90 let Murske republike, ki jo najdemo na enem izmed vokalov v centru mesta. Kot ugotavljava, gre za simbolično fotografijo, ki jo imamo nekje shranjeno številni. Število članov spletne skupine zelo hitro narašča. »Če bo šlo, bo šlo, če ne pa pač ne, sem si mislil. Se je pa zelo razvilo. Hitreje kot sem si mislil«, je ob ustanovitvi razmišljal Kos.

Ne le fotografije, oživeli so tudi spomini na nekdanje pesmi, pa stari prekmurski vici...

Zelo hitro ugotovimo, da člani ne nalagajo le fotografij. Nekateri se spominjajo starih pesmi, ki so se v mestu pele ali pa so z njo povezane. »Jaz sem hotel le nakazati, da niso Sobota le fotografije. So tudi druge stvari povezane s Soboto: poezija, kultura, slikarstvo... Če samo nametavaš slike, se to lahko hitro naveličaš. Ljudje objavljajo tudi stare prekmurske vice iz starih časopisov.« Vendar pravi, da upa, da se bodo kaj več vključili tudi slikarji, pesniki in drugi umetniki.

Pogosto prepotujemo cel svet, svojega praga pa ne poznamo

Pogovarjala sva se tudi o tem, da eni hodijo po celem svetu, svoj domači kraj pa ne poznajo oziroma mislijo da ga, v resnici pa ga ne. Ko pa se ga odpravijo ponovno raziskovat, odkrivajo, da je najlepše doma... »To je živa istina. Skupina na facebooku Moja Sobota gnes lahko veliko pripomore k temu, da ljudje gledajo na mesto drugače. Vidiš Soboto s takšnih kotov, kot jih sicer ne bi. Po Soboti se sprehajamo po nekih določenih in ustaljenih poteh in ulicah«, pove Kos. 

V sodobnem svetu se ljudje odvajamo od druženja

Bojan pravi, da potrebujemo v mestu več druženja. Pogovarjala sva se v enem izmed lokalov na soboški tržnici, kjer je po njegovem mnenju druženja in življenja v mestu še največ in kamor najraje zahaja. »Dogajanje v centru, to potrebujemo. Sicer pa je druženja med ljudmi vse manj. Ljudje se ne družimo več dosti. Tudi zaradi protikadilskega zakona. Zakoni so postali zelo neživljenjski. V petek, razen tam kjer se zbira mladina, vidiš kelnarje same v lokalih. Uničilo se je družabno življenje. Ljudje se odvajajo od družabnega življenja. Tudi na kulturnih prireditvah jih več ni veliko. Nekoč je bilo več piknikov, pa tombol. To bi bilo treba spodbuditi. Sobota je prazna. Decembra je v Ljubljani vse osvetljeno, pa muzika, vse živo se dogaja. Non stop je živ-žav. Pri nas pa ko prideš na ulice šok: prazno in tišina. Najraje bi se usedel na avtobus in šel v Ljubljano decembra in bil tam cel mesec«, pravi o dogajanju v Murski Soboti Bojan.

Pojavljajo se ideje o razstavi, srečanju itd

Začeli so ga klicati številni posamezniki, ki predlagajo različne ideje, od razstav, pa do srečanja in še kaj. Ljudem je ideja všeč in jo želijo nadgrajevati in tudi sami kaj prispevati. O tem Bojan pravi, da »raznorazne ideje se pojavljajo, bomo videli kaj se bo izcimilo....«

Bojan Kos je že od nekdaj ljubitelj fotografije

Bojan se že od nekdaj ljubiteljsko ukvarja s fotografijo. Že v osnovni šoli je kot pravi kupil v takratnem Domu tehnike za 27 dinarjev prvo bareto. Pravi, da je moral sicer vse še ročno nastavljati a je delala izjemne fotografij

Pri soustvarjanju lahko sodelujete tudi vi

Skupina je zelo hitro postala ena izmed aktivnejših in zelo hitro rastočih pri nas. V mesecu in pol je pridobila 1.150 članov, dnevno ima ogromno objav, da komentarjev sploh ne omenjamo. Svoj kamenček v zgodbo o našem in vašem mestu lahko prispevate vsi: s fotografijami, novejšimi, starejšimi, spomini na dogodke iz preteklosti, časopisnimi članki, glasbo, skratka vsem kar vas spominja na Soboto. Bojan ob tem še opomni, da so vsi člani skupine enakopravni oblikovalci zgodbe o Soboti ali Murske Sobote gnes. 

Foto: Pomurec.com, facebook profil Murska Sobota gnes  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.03.2015 ob 11:05 pohvalno gost

      https://www.youtube.com/watch?v=gNDZne_Wi2A

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.03.2015 ob 12:02 gost

      pravilno je MURSKA SOBOTA GNES nej pa moja sobota gnes

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.03.2015 ob 12:10 Stewen gost

      POHVALA - Pravkar sem si ogledal.Traja 32 minut. Ni mi žal časa. V redu zadeva!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.03.2015 ob 15:06 M.S. GNES gost

      Stewen,se strinjam z tabo ;-)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.03.2015 ob 19:23 sobočanka gost

      Vse pohvale in čestitke temu gospodu . Vsi zavedni sobočanci bomo pomagali po svojih močeh, projekt se naj razvija dalje, ker je dobro zastavljen. Ja kdo pa bo, če ne meščani samoiniciativno?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.03.2015 ob 18:32 +5 gost

      https://www.youtube.com/watch?v=gNDZne_Wi2A

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.03.2015 ob 16:29 evana gost

      Joj, kako rada bi živela v Murski Soboti, tako lepo je tam, samo ni upanja, ker nimam denarja, žal! Gledam in spremljam vse, lp.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.03.2015 ob 17:09 Stewen gost

      ZA RAZJOKAT - Ko sem prebral zgornje vrstice Evane,bi se (cmera kot sem) skoraj razjokal. Skoda ker ni zapisala kaj več o sebi, recimo,ali se je iz MS izselila kot mladenka, ali morda ni domačinka, ampak "tujka", ki se navdušuje nad lepoto MS,seveda,če odštejemo gradjo podvoza; je morda iz kake duge slovanske dežele in tako naprej. Upam,da se bo Evana (Ivanka?) oglasila in morda navedla tudi svojo elektronsko pošto. Potem pa ji bo prav gotovo odpisal tudi župan.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.04.2015 ob 11:44 Danilo gost

      Ja, stara Sobota, Bojana poznam iz osnovne šole.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.12.2019 ob 12:39 Martina1965 gost

      Zmotil me napis od murske republike, te namreč nikoli ni bilo! To trdijo le nepoznavalci zgodovine in nasilni Murini navijači. Treba pogledati v arhive v treh madžarskih mestih in tedaj z gotovostjo nekaj razlagati. Potem, ko bi taki šli v te zgodovinske arhive, če bi seveda vedeli kje to je in nasploh bi morali vzeti s sabo tolmača in se še pogovarjati z še živečimi madžari. To pa je tam kamor se ta nekdanji zločinec nad prekmurskim prebivalstvom- zatekel. Prekmurska republika je bila samo v njegovem besednjaku. Nihče si niti ne predstavlja kako zvit je bil ta kateri bi naj ustanovil mursko republiko. Preberite RDEČE PREKMURJE 1919. Podate lahko tudi kritiko, vendar vedite, da so to zanesljivi viri in da ustanavljanje murske republike nikoli ni bilo!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.02.2022 ob 21:31 Pec gost

      https://www.dodogovor.org/shownews.aspx?newsid=31856

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.02.2022 ob 21:36 Pec gost

      Zgornji link je za ms zgodovino. 1980/1981 je na gimnaziji MS v eni od učilnic nastopal "Duo zlatni zubi" Marko Brecelj in Feo Volarič. Marko si je vmes z fajercajgom zakuril lase. Slava mu!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.