https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poslanci podprli istospolne poroke

04.03.2015 ob 14:10  

Poslanke in poslanci DZ so včeraj po skoraj sedmih urah razprave sprejeli novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Istospolni pari so tako dobili pravico do sklenitve zakonske zveze ter pravice in dolžnosti, ki iz tega izhajajo. Največ kritik je bila deležna pravica do posvojitve otrok. Pred DZ je hkrati potekal protestni shod z naslovom Dan ljubezni. Voditelji Za otroke gre! pa že napovedujejo zbiranje podpisov za referendum.

 

Istospolna partnerska skupnost izenačena z zakonsko zvezo

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih registrirano istospolno partnersko skupnost kot poroča STA izenačuje v vseh elementih z zakonsko zvezo. Ta je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb ne glede na njun spol. Istospolni partnerski skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice kot jih ima zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola. Najbolj krizirana tako v parlamentarni razpravi kot v delu civilne družbe je bila možnost posvojitve otrok.

51 poslancev za, 28 proti

DZ je z 51 glasovi poslank in poslancev za in 28 glasovi proti sprejel novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Za zakon so glasovali prisotni poslanci ZL, SD in ZaAB ter velika večina poslancev SMC. Proti zakonu so bili v SDS in Nsi. V DeSUS pa so bili neenotnih stališč.

Vlada predlogu ni nasprotovala. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob tem povedala, da predlog zakona nikomur ničesar ne jemlje ampak gre le za širjenje pravic. S tem naj bi le sledili ugotovitvam ustavnega sodišča, po katerih pravne posledice skupnosti dveh oseb ne temeljijo na spolni usmerjenosti.

Shod pred DZ z nasprotovanjem noveli, se nam obeta celo referendum?

Pred DZ je medtem potekal shod z naslovom Dan ljubezni, ki naj bi ga spremljalo nekaj čez tisoč ljudi in izrazilo nasprotovanje noveli. Voditelji koalicije Za otroke gre!, ki so shod pripravili, so napovedali zbiranje podpisov za referendum. Na drugi strani se je pred DZ zbralo tudi okrog 10 podpornikov novele.

Foto: arhiv pomurec.com, sxc.hu