https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Mladi Pomurci – prijatelji, ki jim ponarodele ter stare ljudske pesmi niso tuje

5.3.2015  

Ansambel MLADI Pomurci so začeli svojo glasbeno pot decembra 2013, ko se je fantom pridružila pevka in bas kitaristka. Mladi glasbeniki prepevajo slovensko narodnozabavno glasbo in domače slovenske ljudske pesmi, tem pa dodajo tudi znane dalmatinske in tuje pesmi. Na nastopih velikokrat zapojejo brez instrumentov, letos pa bodo organizirali tudi svoj lasten koncert.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj in kako se je začela vaša skupna glasbena pot?

Zibelka našega ansambla sega v leto 2013 in sicer decembra, ko smo se nam je pridružila naša pevka in bas kitaristka Tamara. Od takrat tudi ime Mladi Pomurci. Skupina je leto pred tem delovala pod imenom Pomurski dečki, ampak le kot vokalna skupina. Ker pa nas je zanimal ne le vokalni spekter glasbe temveč povezava le-tega z instrumenti, smo našim vokalom dodali še instrumente.

Kdo ste člani ansambla MLADI Pomurci?

Sam začetek je bila ideja po skupnem večglasnem prepevanju in igranju, misel našega ustanovitelja in vodje Davida Duha. Po naključju je pri uri športne vzgoje srečal današnjega harmonikarja in tenorista Iztoka Dolamiča iz Cvena, s katerim sta uro športa spremenila v uro petja. Izmenjale so se seveda ideje in želje, nakar sta ugotovila da hrepenita po istem cilju.
Minila sta dva meseca, ko jima  profesor glasbe na gimnaziji povedal, da je v razredu spoznal dijaka, ki lepo poje in da bi nama lahko priskočil na pomoč. Tako se nama je pridružil basist Mitja Kolarič iz Srednje Bistrice.
Pridružilo se jim je še nekaj članov, ki pa so izgubili upanje in odšli iz skupine. Manjkal nam je še le prvi tenorist, ki pa ga ni bilo lahko najti. Čez približno pol leta je David končno ugotovil, da njegova sestra Tamara ne zna peti le pod tušem, zato ji je predlagal idejo. Kot vsaka mlajša sestrica seveda ni sprejela bratove ideje, zato je ideja prešla v ukaz in tako je nastala zasedba, ki nastopa zdaj že dve leti.

Mladi Pomurci - kako ste se odločili za to ime?

Najhuje kar lahko doleti skupino je, da si mora sama izbrati ime. Ime Mladi Pomurci je nastalo tako, da vam že v imenu povemo od  kod prihajamo in našo starost. Pridevnik pa nam nažalost vedno ne bo naklonjen.

Kaj je tista vaša posebnost po kateri menite, da vas ljudje prepoznajo?

Naš največji »adut« po katerem nas ljudje prepoznajo, je verjetno naše petje. Številni, ki nas poznajo sploh ne vedo, da smo pravzaprav vokalno – instrumentalna zasedba, saj velikokrat nastopamo kar brez instrumentov, se pravi samo vokalno (a capella). Med drugim se poslušalcem vtisnemo v spomin tudi zaradi naše starosti. Verjamem, da smo ena redkih mladih glasbenih skupin v Pomurju, ki prepeva domače slovenske ljudske pesmi.

Kakšno zvrst preigravate in od kod navdih?

Naš repertoar igranja je zelo raznovrsten. Večinoma izvajamo slovensko narodnozabavno glasbo in ljudske pesmi naših babic in dedkov, le-tem pa za popestritev dodamo še kakšne znane dalmatinske oz. tuje pesmi. Navdih za izvajanje te zvrsti smo nekateri dobili že v otroštvu od prepevanja starih staršev, medtem, ko smo se drugi člani s to zvrstjo spoznali, mogoče malo kasneje, preko mnogoštevilnih ansamblov oz. skupin na narodnozabavni sceni (sploh v zadnjih letih).

Kdo so vaši vzorniki?

Naše vzornike je težko definirati, kajti vsak  od nas od nekoga pobere le »špico«, ki jo kasneje v ansamblu dodamo in morda malo priredimo po svoje. Kakšnega perspektivnega vzornika pa nimamo.

Igrate predvsem priredbe. Kaj pa avtorske pesmi?

Tako je, igramo predvsem znane slovenske in ponarodele pesmi ter stare ljudske pesmi. Nekaj malega se najde tudi za ljubitelje hrvaške glasbe; še posebej radi zapojemo dalmatinske pesmi. Avtorskega komada še zaenkrat nimamo. Upamo, da se nam ideja za pesem porodi čimprej.

Vaš prvi koncert? Kje se je zgodil in kakšni so bili občutki?

Koncerta še nismo izvedli. Načrtujemo pa prvega v jesenskem času – septembra ali oktobra - ostalo pa naj zaenkrat ostane skrivnost. (smeh)

Se vam je na koncertih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Pravzaprav se nam je res na enem koncertu zgodilo nekaj zanimivega.(smeh) Mladi Pomurci po navadi vokalnim izvedbam dodamo še koreografijo, ki pa smo jo izvedli tudi na tem zanimivem nastopu. In sicer, pevajoč na stopnicah za pevskih zbor, smo  naredili velik poskok, nakar se je naš vodja David nenadoma znašel sredi razbite stopnice, saj le-ta ni zmogla prenesti njegove celotne teže z dodatno  pomočjo udarnega poskoka. To je bil kar velik šov, saj se je publika, skupaj z ostalimi člani ansambla, vsaj nasmejala do solz. Smo pa seveda takoj po nastopu sklenili kompromis, da od tedaj naprej naš David na špilih dobi najmanjšo porcijo hrane, he he. (smeh)

Kakšen je vaš recept za uspešno glasbeno skupino?

Glasbena skupina je lahko uspešna le, če se člani skupine med seboj dobro razumejo. Zelo je pomembno, da so člani skupine tudi v privatnem življenju dobri prijatelji. Seveda pa vsi vemo, da je pot do uspeha vedno le veliko trdega dela in požrtvovalnosti. Vsaka dobra glasbena skupina mora imeti, nekega vodjo, ki ima v skupini glavno besedo, bodisi je to eden od članov ansambla, bodisi je to nekdo drug, seveda nekdo, ki je za to primeren. V skupini je pomembno, da mnenje vsakega posameznika šteje, prav tako je pomembno, da delo ansambla predvsem vaje potekajo po nekem redu, ki si ga člani skupine sami določijo in se tega potem vsi držijo. Poleg vsega tega pa je pomembno tudi, da ima glasbena skupina neke cilje, ki jih želi v prihodnosti doseči, kajti skupina brez ciljev ne bo nikoli uspešna skupina.

Kaj pa cilji za prihodnost? Vas bomo kmalu spet videli na kakšnem odru v Pomurju?

Naši cilji za prihodnost so, da bi bili prepoznavni tudi širše po Sloveniji, ne samo v naši regiji. Letos smo se tudi prvič prijavili na festival narodnozabavne glasbe, ki bo potekal aprila, v prihodnosti, verjetno že letos, se bomo prijavili še na več takih festivalov. Za enkrat pa nas najbolj teži, da še nimamo avtorske skladbe, delamo na tem, da bi se to spremenilo in glede na to, da je leto še dolgo, ne dvomimo, da bomo že letos posneli kakšno svojo skladbo. Potem lahko kasneje razmišljamo tudi o kakih nastopih v tujini. Letos bomo organizirali tudi svoj, lasten koncert in skušali povabiti, čimveč zanimivih gostov, da bo to res enkraten dogodek. Za letos imamo pogojenih tudi že kar nekaj veselic, tako v Prekmurju kot tudi v Prlekiji. Tak večji dogodek kjer bomo nastopili v bližnji prihodnosti, je že tradicionalna Štrkova noč, ki bo potekala 20. marca v dvorani Šic v Ljutomeru. Torej bo letošnje leto za nas zelo pestro in naporno, ampak glede na to, da imamo jasno zastavljene cilje, mislim da tudi uspešno.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. katika
      06.03.2015 ob 20:06 katika

      Kje pa lahko dobimo kakšen kontakt od te skupine? E-mail, ali telefonsko? Hvala

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.