https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Odprtje razstave Štefi P. Borko

Kdaj: Torek, 10.03.2015 ob 18:30

Kje: Gornja Radgona, Dom kulture Gornja Radgona

 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave fotografij Štefi P. Borko: Mlade sanje, ki bo v torek, 10. marca 2015, ob 18.30 uri v galeriji Doma kulture Gornja Radgona. Razstava bo na ogled do 7. aprila 2015. V slovenski in planetarni klubski fotografiji avtorji pogosto vodijo gole ali v prozorne tančice odete modelke v zapuščene kmečke domove, stare vile, razpadajoča počitniška naselja iz obdobja socializma, nedokončane hotele, opuščene tovarniške hale. Tako soočajo mlade sanje sedanjosti z umrlimi sanjami preteklosti. Ker naj bi bili posnetki aktov v umirajočih stavbah že sami po sebi umetnost, so na razstavah pogosto sprejeti in nagrajeni, tudi takrat, ko so čustveno prazni ali celo neokusni. Štefi P. Borko je subtilni umetniški čut varno prepeljal preko jalovih klišejev. Še več! Ciklu je dodala svežino, umetniške vzgibe in izvirne pristope. Akt ovije z ovijalko, ki je priplezala v sobano. Pravi slavospev neuničljivemu življenju. Še preden se stavba sesede, jo preraste nova rast. Akt posede na potovalno torbo. Komu ni bilo potrebno zapustiti okolje, v katerem je preživel otroška leta? Pod nedosegljivim oknom na žrtveniku žrtvuje mladenkino mladost. Skozi razbito steklo zre na modelko, ki jo je kakor metuljčico uročila svetloba. Ali se bodo v zunanjem svetu sanje uresničile? Ali se bodo popačile, kot se pači podoba v razbitem ogledalu. Eleganten pasji spremljevalec je dvoumen. Mogoče mladenko veže na stari svet, mogoče je že v novem svetu in je prišla naokoli tako mimogrede. Stara peč sesa toploto. Mlado telo greje železo. Hlad kovinske postelje ugaša oči. V svetlobi za vrati slutimo postavo. Starec je zarisal čarovni ris. Ni ne telo, na misel, ne duh. Ali bo v zunanjem svetu še bedel nad nami? Rafael Podobnik, MF FZS, EFIAP/p

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.