https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Tehnološkem parku o start-upih

Murska Sobota, 12.03.2015 ob 12:30  

V sredo je v Tehnološkem parku potekal Roadshow Murska Sobota. Dogodek je odlična priložnost za  posameznike, ekipe in podjetja z inovativnimi idejami in potencialom globalne rasti. Predstavili so možnosti za pridobitev denarnih sredstev za zagon in razvoj podjetja, razložili zakaj sodelovati v tekmovanju Start:up Slovenija ter kje in kako pridobiti potrebno znanje in izkušnje za hitrejši podjetniški razvoj.

 

Vitke in agilne metode izgradnje produkta

Najprej je Marjetka Jakob, vodja projektov Tehnološkega parka, predstavila vitke in agilne metode izgradnje produkta, ki zagotavljajo hiter napredek in neposredno povratno informacijo iz trga. Način gradnje podjetij se je v zadnjih letih precej spremenil. Zaradi zasičenosti trga, informacijskega in tehnološkega napredka, hitrih sprememb ter vse bolj zahtevnih kupcev, se zagon podjetij spreminja. Ob tem je navedla podatek, da sicer kar devet od deset start-upov propade, ker se osredotočajo na klasične načine in planirajo dolgoročno. Problem je pomanjkanje kupcev in razvoj produkta. Kar dve tretjini jih drastično spremeni svoj prvotni poslovni načrt. Potrebno je najprej preveriti kaj kupci želijo in to vključiti v izvedbo produkta. Prej pa je bilo obratno. Danes je pomembna hitrost, sprotno učenje in osredotočenost na produkt. Načrt je potrebno postopoma testirati in glede na odzive kupcev produkt preoblikovati.

Tekmovanje Start:up Slovenija in programi Slovenskega podjetniškega sklada za startupe v letu 2015

Urban Lapajne iz Iniciative Start:up Slovenija je nato predstavil tekmovanje Start:up Slovenija. Udeleženci so spoznali pogoje  in pred-selekcijski postopek za sodelovanje ter javne podpore za start-upe v 2015. S tekmovanjem že 8. leto zapored odkrivajo najobetavnejša start-up podjetja, ki jih strokovno in medijsko podprejo ter povežejo z investitorji oziroma potencialnimi poslovnimi partnerji.

Predstavil je tudi tudi programe Slovenskega podjetniškega sklada za startupe v letu 2015. To so  produkti P2, SK75 ter SK200 za pridobitev zagonske spodbude v višini 54.000 evrov (P2), konvertibilnega posojila v višini 75.000 evrov (SK75) ali javne lastniške investicije v višini 200.000 evrov (SK200). Sodelovanje v tekmovanju Start:up Slovenija je pogoj za prijavo na razpis za zagonsko spodbudo P2 Slovenskega podjetniška sklada. 

Marko Mesarič z izkušnjami iz prve roke

Svojo izkušnjo s črpanjem teh sredstev je predstavil iz prve roke Marko Mesarič iz podjetja Modri planet, ki je primer uspešnega podjetja. Spregovoril je o korakih napredka, učenju, bolečih in zmagoslavnih izkušnjah ter javni podpori pri razvoju njegovega podjetja.

Udeleženci so razpravljali v povezavi s svojimi poslovnimi idejami ter težavami in dilemami povezanimi s črpanjem sredstev iz omenjenega sklada.

Dogodek je organizirala Iniciativa Start:up Slovenija v sodelovanju s Pomurskim tehnološkim parkom. Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.