https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Preteklo leto uspešno za murskosoboško bolnišnico

12.03.2015 ob 10:19  

Program dela akutne bolnišnične obravnave v letu 2014 presežen za 2,7 odstotka - Priznana višja utež hospitalne obravnave bolnikov - Izplačilo druge polovice tretje četrtine plačnega nesorazmerja.


V Splošni bolnišnici Murska Sobota so v lanskem letu izpolnili program dela v akutni bolnišnični obravnavi in presegli načrtovani program za 2,7 odstotka, medtem ko je v specialistični ambulantni dejavnosti bil za 2,7 odstotka pod načrtovanim. Kljub temu so fizični podatki v večini dejavnosti presegli realizacijo 2013, kar pomeni, da se je v letu 2014 v bolnišnici delalo več. Po petih letih pogajanj in arbitraž so v soboški bolnišnici dosegli priznanje višje uteži hospitalne obravnave bolnikov v Aneksu 2. Izgradnja novega urgentnega centra je tik pred izdajo uporabnega dovoljenja. Konec januarja je bolnišnica izplačala drugo polovico tretje četrtine plačnega nesorazmerja v osnovnih plačah javnih uslužbencev, v začetku marca pa nadure za preteklo leto.

Poslovno leto 2014 je bilo eno uspešnejših v zadnjem obdobju. Izkaz uspeha kaže, da so v soboški bolnišnici ustvarili 44,4 milijona evrov prihodkov in 43,0 milijona evrov odhodkov. Prihodki so bili višji za 3,28 odstotkov, odhodki pa so bili nižji za 1,76 odstotkov. Ugotovljen je presežek prihodkov nad odhodki v višini 1,4 milijona evrov, predvsem zaradi decembrskega plačila s strani plačnika storitev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v višini okrog 1,2 milijona evrov. Ta znesek izhaja iz priznane višje uteži s strani plačnika. Presežek sredstev je bil v celoti namenjen za pokrivanje kumulativne izgube iz preteklih let, ki je na dan 31. 12. 2014 znašala 2,47 milijona evrov. Likvidnostna situacija se je zaradi povečanja prihodkov iz naslova višjega vrednotenja hospitalnih storitev izboljšala. Dobre rezultate bolnišnice vodstvo pripisuje sistematičnemu delu na področju stroškov, večji produktivnosti in boljši organizaciji dela, za kar je zaslužno vodstvo in vsi zaposleni.

Program dela v letu 2014

V bolnišnici so v lanskem letu realizirali 18.856 SPP-jev (skupine primerljivih primerov) po pogodbi z ZZZS (23.565,9 obteženih primerov). Plan primerov je tako izpolnjen 102,7 odstotno oz. za 465 primerov več, kot je bilo določeno po pogodbi. Povprečna utež v letu 2014 je tako znašala 1,32 in je tako presegla plansko utež za 9 odstotkov. Z aneksom štev. 2 je bolnišnici uspelo doseči višje ovrednotenje hospitalne dejavnosti s priznanim povišanjem uteži iz 1,22 na 1,28, kar vrednostno pomenilo 1,2 milijona evrov več prihodkov. Po dolgoletnih naporih in vlaganju arbitraž za pošteno vrednotenje hospitalne dejavnosti je bolnišnica le uspela doseči, da je plačnik delno priznal višjo utež za 5 odstotkov. Za 4 odstotke so storitve še vedno podcenjene, saj je bila dosežena utež 1,32. Bolnišnica je v zadnji šestih letih opravljala zahtevnejše primere zdravljenja v hospitalni dejavnosti. Povprečna utež vrednotenja v akutni bolnišnični obravnavi se je zaradi tega dvigovala iz leta v leto. Zaradi gospodarske in finančne krize plačnik tega ni priznal oz. je priznal le delno v vsakoletnih končnih obračunih. Iz analiz izhaja, da je bila enaka operacija vrednotena v bolnišnici tudi za 10 odstotkov nižje, kot v primerljivih bolnišnicah.

V okviru specialistične ambulantne dejavnosti so v lanskem letu opravili 173.596 pregledov (po pogodbi z ZZZS 167.888), kar je za 1,8 odstotka več, kot v primerjavi z letom prej. Vse specialistične ambulante so opravile 1.625.818 točk, kar je za 2,5 odstotka več kot predhodno leto. V primerjavi s planom ZZZS program ni bil dosežen v celoti oz. je bil za 2,7 odstotka nižji od načrtovanega.

V letu 2014 so opravili 14.564 raznih operacij, kar je za slaba 2 odstotka več kot leta 2013. V letu 2014 so prav tako opravili 10.778 dializ, kar je za 0,3 odstotka več, kot leto prej. Iz primerjave podatkov plana in realizacije je razvidno, da so bili cilji doseženi oziroma preseženi, razen nekaterih izjem v specialističnih ambulantah. Opravili so tudi za 1,4 milijona evrov preseženega program zdravstvenih storitev, ki ne bo plačan.

Izgradnja novega urgentnega centra

Sama fizična izgradnja urgentnega centra je v zaključni fazi, marca 2015 je načrtovan tehnični pregled. Ponudnika opreme izbira Ministrstvo za zdravje. V soboški bolnišnici glede organizacije čakajo na odločitve glede strokovnih pristojnosti, ki jih bodo določili na Ministrstvu za zdravje. Vsekakor bodo v nov urgentni center že v prvi polovici leta preselili kirurško urgenco, ki je v času gradnje opravljala zdravstvene storitve v drugih, za to prilagojenih, prostorih in internistično urgenco, ki dela v težkih prostorskih pogojih, tako za bolnike, kot tudi za zaposlene. Poleg obeh urgenc bodo v novem centru opravljali dnevno bolnišnično obravnavo za bolnike internističnih strok, v kletne prostore urgentnega centra  pa bodo preselili laboratorij.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2015 ob 18:41 gost gost

      ČESTITKE VSEM V BOLNIŠNICO!! BRAVO! VSAJ NEKDO USPEŠEN, ČE ŽE DRUGIH FIRM VEČ NEGA.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2015 ob 21:35 karči gost

      JA saka čast! Tak dale..

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.