https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Z industrijsko konopljo do novih delovnih mest

28.12.2010 ob 13:00  

Danes je v klubu Pac potekala novinarska konferenca, na kateri so predavatelji predstavili pridelavo in uporabnost industrijske konoplje, in sicer zaradi predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD). Uvedba industrijske konopje v gospodarstvo bi vzpodbujala pridelavo visoko kakovostnih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, obenem pazagotovila nova delovna mesta.

Zgodovina pridelave konoplje v Sloveniji – prelomno leto 2010

Konoplja je zelo stara rastlina, ki je v človeški zgodovini prisotna že 12. 000 let. V Sloveniji je prva večja setev konoplje  potekala leta 1995, vendar je tej sledila policijska žetev; enaka usoda je čakala setvi na Dolenjskem leta 1996 in 1997. Leta 1998 je prišlo do nove uredbe – potekala je zadružna setev po celi Sloveniji, vendar je po 3-mesečnem policijskem varovanju pridelek propadel, vse pridelovalce pa je čakalo sojenje pri sodniku za prekrške.

V kasnejših letih je prišlo do sprememb – leta 1999 so Uredbo popravili in ni bilo setve konoplje; pomembno je leto 2000, ko je nova Uredba na seznam prepovedanih drog uvrstila konopljo, ki nadomesti oznako cannabis. Leta 2004 so z vstopom v EU uvedli nov predpis in je posledično prihajalo do normalnih setev; letos pa je vlada RS sprejela Zakon o razvojni podpori pomurski regiji, kjer je izpostavila konopljo kot ključni razvojni potencial podeželja.

Uporaba konoplje

O uporabi in pridelavi konoplje so spregovorili Dejan Rengeo, predsednik Interesnega združenja za vodilne industrijske rastline Izvir, Majda Robič, koordinatorka konzorcija za razpis Razvojni centri slovenskega gospodarstva, Karl Raab, predsednik organizacije SüdHanf Kärten za razvoj obnovljivih surovin idr., in pri tem poudarili vzpostavitev konkurenčnosti trga z vpeljavo konoplje v pomursko industrijo.

Konopljo bi lahko uporabljali v mnogih segmentih industrije in gospodarstva; predvideni  bio izdelki in materiali iz industrijske konoplje pa naj bi bili: papir, tekstil, čistila, olja, kozmetika, parfumerija, zdravila, hrana za ljudi in  živali, gradbeni izdelki, tkanine, biomasa, energetski materiali, pohištvo, maziva, plastika, barve, tesnila ipd. »Konoplja je zelo uporabna na mnogih področjih gospodarstva, saj ne potrebuje nobene zunanje energije«, je povedal Karl Raab.

Z industrijo konoplje do novih delovnih mest

Z vpeljavo konoplje bi vzpostavili 73 novih delovnih mest v razvoju materialov in izdelkov iz industrijske konoplje ter 700 novih ali ohranitev starih delovnih mest z uvedbo konoplje v razne pridelovalno-predelovalne panoge.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.