https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Spominska plošča v počastitev kraljevega notarja Laubhaimerja v Lendavi

Lendava, 13.03.2015 ob 7:00  

Včeraj sta v Knjižnici Lendava Notarska zbornica Slovenije in Madžarska notarska zbornica  odkrili spominsko ploščo dolnjelendavskemu kraljevemu notarju dr. Oszkárju Laubhaimerju (1852–1918). Ob odkritju spominske plošče so spregovorili župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek, predsednica Notarske zbornice Slovenije Marjana Tičar Bešter in predsednik Madžarske notarske zbornice, dr. Ádám Tóth.

»To je poseben dogodek za Lendavo, saj je za Lendavčane meščanstvo poseben pomen. Kajti življenje meščanstva je bilo v Lendavi tisto, kar je prineslo  znanje in razvoj ter pustilo močan pečat,« je povedal župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek.Je zelo vesel in počaščen, da je do tega dogodka prišlo, da se je izvedel ta projekt, in se vsem sodelujočim zahvalil.

Oszkár Laubhaimer je kot kraljevi notar služboval v Dolnji Lendavi od leta 1885 do svoje smrti, leta 1918. Delovanje notarja v Lendavi sovpada s tedanjim gospodarskim in kulturnim razvojem Lendave in okolice. Bil je dejaven na mnogih področjih v mestu, bil je tudi ustanovitelj in član novih društev. »V Lendavi je vzpostavil srednje veliko notarsko pisarno, znamenite so njegove okrašene listine, ki jih je izdajal tudi v slovenskem jeziku,« je dodala predsednica Notarske zbornice Slovenije.Natančnosti in vrednote, ki so pomembne za notarski poklic, je prenesel tudi v zasebno življenje in v središču Lendave zgradil meščansko vilo, ki je imela stanovanjske in uradne prostore. »Nekdanja vila Oszkárja Laubhaimerja in k njem pripadajoč nekdanji notariat sodita med izjemne primerke arhitekture. Zgrajena je bila v prvem desetletju dvajsetega stoletja v slogu secesije in je bila že takrat najbolj prestižna daleč naokoli. Sedaj se v teh prostorih nahaja mestna knjižnica,« je še dodala Marjana Tičar Bešter.

Ob odkritju spominske plošče so se spomnili osebnosti, ki je bila s svojim življenjem in delom zgled. Oszkár Laubhaimer je bil oče, mož, ponosen meščan in zgleden notar, ki je izdajal notarske listine za Slovence, Hrvate in Madžare, je še ob koncu dodal  predsednik Madžarske notarske zbornice dr. Ádám Tóth.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2015 ob 12:53 gost pal gost

      Ja Lendava je nekoč prosperirala, dokler so jo nej uničili šovinisti, pa zna se šteri.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2015 ob 20:20 Stewen gost

      PLOŠČA NA PLOŠČO - Pročelje nekdanje OŠ II Lendava - blizu cerkve sv. Katalene - je že na veliko "poploščeno", zato je verjetno zdaj na udaru druga stavba, nekdanja vojašnica. O kraljevem notarju vem samo to, kar sem zgoraj prebral, slutim pa, da je z veseljem izdajal listine, za kar je dobival lepe denarce.In zdaj je dobil še ploščo!. - Bo tudi sedanja notarka deležna moralnega priznanja za plačano delo po notarski tarifi? Sicer pa, stari Lendavčani, pozor: imate ime in priimek koga, ki bi si še zaslužil ploščo?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.03.2015 ob 17:39 Diko gost

      Odločil sem se, da bom notar. Ampak hočem ploščo še za življenja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.