https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na četrti seji MO Murska Sobota potrdili proračun za leto 2015 in denarno pomoč novorojenčkom

Murska Sobota, 18.03.2015 ob 10:10  

Včeraj je potekala četrta seja Mestnega sveta MO Murska Sobota s kar 18 točkami dnevnega reda. Svetniki so med drugim potrdili proračun za leto 2015 in denarno pomoč za novorojence v višini 500 evrov.

 

V drugi obravnavi  proračun MO Murska Sobota potrjen

Svetniki so se tokrat v začetku seje v drugi obravnavi lotili proračuna. Slavko Domjan, vodja oddelka za proračun in finance MO Murska Sobota, je na kratko predstavil bistvene spremembe glede na prvo obravnavo. V predlogu proračuna za drugo obravnavo so skupni prejemki glede na planirane v prvi obravnavi višji za 84.526 EUR. Prva sprememba se nanaša na prejeta sredstva iz državnega proračuna za investicije in jo ocenjujejo na 30 tisoč evrov. Druga sprememba pa se nanaša na stanje sredstev na računih iz preteklih let. Po izdelanem zaključnem računu za leto 2014 znaša stanje  90.756,36 evra, na prvi obravnavi pa je bilo ocenjeno  na 36.230 EUR. Prihodki se glede na prvo obravnavo povečujejo za razliko 54.526 evrov.

Skupni planirani prejemki proračuna MO Murska Sobota za leto 2015 znašajo 18.506.494 evrov.

Predlaganih pet amandamajev

Dva predloga amandmajev na predlog odloka o proračunu za leto 2015 je vložil župan, dr. Aleksander Jevšek. Prvi se nanaša na Hišo sadeži družbe, kateri bodo zvišali sredstva za 4.000 evrov, za isti znesek pa zmanjšali financiranje za Red bull Air Race. Drugi amandma pa se nanaša na povečanje financiranja invalidskega varstva (sofinanciranje nakupa kombija za invalidne osebe) v vrednosti 2.000 evrov, za isti znesek pa bodo zmanjšali financiranje Pomurskega tehnološkega parka. Svetniki so ju kasneje po glasovanju sprejeli.

Dodatne tri amandmaje je vložil Anton Štihec iz Modre liste. Po glasovanju je bil sprejet le drugi, ki se nanaša na  financiranje političnih strank, ki naj bi se izvajalo tako, da 50 odstotkov sredstev  pripada politični stranki  glede na število svetnikov  v svetniški skupini, drugih 50 odstotkov  pa pripada  vsaki svetniški skupini  glede na število svetnikov v svetniški skupini.

Proračun za leto 2015 je bil v drugi obravnavi po številnih razpravah sprejet.

Potrjena denarna pomoč novorojenčkov v višini 500 evrov

Svetniki so soglasno potrdili tudi denarno pomoč za novorojence v občini. Pravico do enkratne denarne pomoči v višini 500 evrov lahko uveljavljajo starši otroka, če ima vsaj eden od staršev in otrok stalno bivališče v občini Murska Sobota. Višina denarne pomoči bo znašala 500 evrov. Določeno je tudi, da je zahtevek potrebno vložiti v roku sedmih mesecev po rojstvu otroka.

O obročnem odplačevanju plačila komunalnega prispevka, stvarnem premoženju in zavodu RIS Dvorec Rakičan

Svetniki so se med drugim seznanili še z načrtom ravnanja s stvarnim premoženjem občine za leto 2015 in ga sprejeli. V prvi obravnavi so potrdili predlog odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah v MO Murska Sobota. V skrajšanem postopku so potrdili predlog odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta za obrtno-transportno cono ob Markišavski cesti v Murski Soboti, kjer želi investitor graditi poslovni objekt.

Svetniki so potrdili tudi predlog, po katerem bodo zavezanci, ki jim je bil komunalni prispevek odmerjen zaradi že obstoječega objekta in se na novo priključujejo na posamezno vrsto komunalne opreme, imeli možnost plačila komunalnega prispevka v več obrokih, v največ šest zaporednih mesečnih obrokih.

Svetniki so se strinjali še s predlogom odloka o preoblikovanju zavoda RIS, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan v javni zavod Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. RIS Dvorec Rakičan želi svojo dejavnost razširiti na področju mladinske in gostinske dejavnosti ter konjereje. Mag. Robert Celec je povedal, da bi s spremembo lahko črpali dodatna sredstva iz raznih evropskih projektov.

Pa tudi o letnem planu športa in storitvi pomoči družini na domu 

Ukvarjali so se tudi z dopolnitvami zazidalnega načrta za t.i. območje »Potrošnik«, se seznanili s trajnostno urbano strategijo za območje občine, potrdili letni program športa v občini za leto 2015 ter podali soglasje k določitvi cene storitve pomoči družini na domu in določitvi subvencioniranja cene. 

Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2015 ob 14:51 eden s (pre)dragin ogrevanjon gost

      ka je pa s toplovodon?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.03.2015 ob 21:28 gost

      jevšek upam, da boš še dolga leta župan, ker si človek na mestu. Štihec tebe je pa lahko sram. Novo vodstvo dela Brez kreganja delajo v dobrobit vseh. Štihec ti pa nikoli več ne boš videl županskega stolčka, ker smo volivci dobro obveščeni.

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.03.2015 ob 21:06 gost

      Jevška si lahko pelaš domov in to čim prej

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.