https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Neplačila države ogrožajo gradnjo pomurskega vodovoda, dela ustavljena

18.03.2015 ob 10:00  

Graditelji sistema A in C pomurskega vodovoda ustavljajo dela. Država jim dolguje dobrih šest milijonov evrov.


Država je zaradi suma goljufije pri gradnji, ki pa so ga neodvisne komisije zavrnile kot neutemeljenega, ustavila plačila za že opravljena dela. S plačili država zamuja že dva meseca, zato so so izvajalci, ki niso dobili plačil, delo občutno zmanjšali.

Kot poroča STA, so na ministrstvu za okolje in prostor zaradi suma goljufije pri projektih oskrbe Pomurja s pitno vodo predlagali zaustavitev izplačil do razjasnitve okoliščin. V ta namen so bile na vseh treh sistemih pomurskega vodovoda izvedene izredne kontorle na kraju, upravičenci pa so jim posredovali poročila strokovnih komisij. Na podlagi ugotovitev so 9. marca z ministrstva predlagali sprostitev začasno zaustavljenih izplačil, 17. marca pa so podali dodatne razloge za sprostitev sredstev, saj očitanih kršitev niso mogli potrditi. Občine zdaj čakajo na sredstva, da lahko poravnajo dolgove do izvajalcev, kdaj bo denar na njihovih računih, pa še ni znano.

Roki se nevarno približujejo

Koordinator sistema A Anton Törnar pojasnjuje, da izvajalcem na njihovem delu dolgujejo okoli tri milijone evrov, zato so le ti dela zmanjšali na minimum, saj nimajo lastnih sredstev, ki bi jih založili. Se pa ob tem Törnar sprašuje, zakaj denarja kljub temu, da so bili opravljeni vsi zahtevani ukrepi za odpravo suma nepravilnosti, tako dolgo ni. To lahko namreč po njegovih besedah resno ogrozi izvedbo projekta v predpisanih rokih.

Izvajalci so tudi na sistemu C občino Ljutomer, ki je nosilec projekta, obvestili, da ustavljajo dela, vendar na občini upajo, da se to ne bo zgodilo. Tudi tu čakajo, da jim iz skladov nakažejo več kot 3,7 milijona evrov za že opravljena dela.

Dela nemotena na sistemu B

Težav s plačili pa niso imeli na sistemu B, kjer s plačili večjih težav ni bilo, zato dela tu za zdaj potekajo nemoteno. Tudi tu je neodvisna komisija zavrnila sum nepravilnosti, trenutno pa poteka pridobivanje uporabnih dovoljen, katerih sestavni del je projekt izvedenih del, priloženi pa morajo biti tudi geodetski načrti novega stanja zemljišč po končani gradnji in dokazila o zanesljivosti objekta.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2015 ob 10:53 ms gost

      Zdaj nede DURS ukrepal kak nam navadnim ?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.03.2015 ob 12:28 udba gost

      Nebo ukrepo ker si morejo razdeliti honorarje.Ja nekje pa morajo vzeti denar saj navadnim ljudem ni treba dati denarja se lahko pasejo...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.03.2015 ob 17:25 jože gost

      FURS

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.