https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ob praznikih najpogosteje na Hrvaško ali v prestolnice

30.12.2010 ob 10:45  

V potovalnih agencijah so v preteklih dneh imeli veliko dela, saj se je veliko ljudi odpravljalo na božično-novoletni dopust. Tudi Pomurci niso ostali doma in kot ugotavljajo v agencijah, se število dopustov kljub finančnim razmeram ne zmanjšuje.

O tem, kam se odpravijo Pomurci v božično-novoletnih praznikih, smo povprašali na Turistični agenciji Relax in na Potovalnem servisu Kompas. Medtem ko na Relaxu ugotavljajo, da se največ Pomurcev odloča za dopust na Hrvaškem, kjer letos preko njih potujejo v Zadar ali v Crikvenico, aktualna destinacija so tudi Bečiči v Črni Gori. Potovanja pa trajajo v povprečju tri ali štiri dni, nekaj pa jih potuje tudi za sedem dni na Djerbo (Tunizija). Na Kompasu je največ povpraševanj za mehiške zgodbe, Amsterdam, London, Pariz, Salzburg, Rim, Madrid, Ohridsko jezero, Rimini in Beograd. Potovanja v evropske prestolnice trajajo povprečno od dva do štiri dni, ostalo pa od šest do deset dni.

Foto: www.sxc.hu

Smučanje zaradi višjih cen ni tako aktualno

Aleksandra Horvat, referentka prodaje v Relaxu, meni, da je smučanje zelo priljubljeno med dopustniki. Le-ti se včasih odločajo za Slovenijo, včasih pa tudi za Francijo, Italijo ali Avstrijo. Marina Totić, svetovalka na Kompasu, ob tem dodaja, da je smučanje sicer priljubljeno, vendar se za to raje odločajo v začetku decembra ali po novem letu, saj takrat imajo odlične akcije za otvoritev smučarske sezone, medtem ko so novoletni termini tudi do petdeset odstotkov dražji.

Foto: www.sxc.hu

Starejši v zdravilišča, mladi v prestolnice zabave

Medtem ko mladina potuje predvsem zaradi zabave in se odločajo predvsem za Sarajevo in Beograd, se starejši bolj odločajo za zdravilišča in evropske prestolnice. Horvatova iz Relaxa sicer ugotavlja, da se pri njih več starejših odpravi na dopust, saj imajo več časa in tudi denarja kot mladi, medtem ko Totićeva na Kompasu meni, da je sorazmerje med starostjo nekje na polovici – odpravljajo se oboji v enaki meri, razlika je destinaciji, ki pri mladih traja dlje časa. Upada števila rezervacij glede na trenutne finančne razmere tako na Relaxu kot tudi na Kompasu ne opažajo, morda število dopustnikov v tem času celo tudi narašča, saj se ljudje odločajo za novoletne pakete in iščejo cenejše variante.

V toplejših krajih nekaj povprečnega, v Evropi odlična zabava

O tem, kateri kraj je najboljša izbira za pričakovanje novega leta, Horvatova iz Relaxa pravi: »Določeni kraji na Hrvaškem, kot so na primer Umag, Novigrad ali Crikvenica so krasni za novo leto.« Totićeva iz Kompasa pa ob tem dodaja, da je to predvsem odvisno od posameznika, kaj pričakuje od novoletnega praznovanja: »Kot primer lahko vzamemo na eni strani arabski svet, ki ponuja fantastične hotele, medtem ko je pri njih novoletna večerja in zabava identična klasičnim večerjam, torej nekaj povprečnega, in na drugi strani Evropo, kjer so novoletne zabave na vrhuncu.«

Foto: www.sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.