https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Opazovanje delnega Sončevega mrka v Murski Soboti

Murska Sobota, 20.03.2015 ob 12:45  

Gimnazija Murska Sobota in AD Kmica sta danes organizirala javno opazovanje delnega Sončevega mrka pred Gimnazijo Murska Sobota. Sončnev mrk velja za zelo redek naravni pojav, ki pa je zato toliko bolj spektakuaren.

 

Sončev mrk nastopi, ko »Luna počasi z vzhodne strani zakriva Sonce oziroma se Luna, Zemlja in Sonce poravnajo, tako da je Luna med Zemljo in Soncem. Čeprav je Sonce 400-krat večje od Lune, pa je le ta 400-krat oddaljena od Sonca in sta videti približno iste velikosti, ko ju pogledamo s površja«. (Sanela Sukič, 1. B Gimnazija Murska Sobota).  

Večinoma so mrki delni. »Ker se razdalja med Zemljo in Soncem ter Luno malenkostno spreminjajo, je Luna na nebu včasih videti malenkostno manjša od Sonca. Če se to zgodi, ko Luna prečka Sonce, takrat se vidi le kolobar Sončevega diska in govorimo o kolobarjastem Sončnem mrku.« Tako je o pojavu zapisala Sanela Sukič iz 1. B Gimnazija Murska Sobota na razstavnem panoju, s katerim so obiskovalcem dodatno razložili ta pojav.    

Začetek delnega Sončevega mrka je bil v Murski Soboti ob 09.34 uri, maksimalna faza ob 10.43 uri, končal pa se je ob 11.55 uri. Zadnji popolni sončni mrk je bil pri nas viden 11.8.1999, naslednji pa bo šele leta 2081. Delnih je bilo več, naslednji pri nas vidni pa bo 10.6.2021.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.