https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tuji novoletni običaji in hrana

01.01.2011 ob 11:00  

Novo leto je tu in vsi ga nismo doživeli v domačem kraju, ampak ste se odpravili na tuje, kjer vas lahko presenetijo s svojimi novoletnimi običaji. Popotnica Mateja Mažgan, ki ima za sabo že veliko obiskanih dežel vam je opisala, kako poteka praznovanje novega leta v nekaterih deželah.

Kako izgleda novo leto pri naših sosedih ali drugje v Evropi, smo morda nekateri že imeli priložnost doživeti. Toda kako je glede tega v čezmorskih deželah? Mateja Mazgan je popotnica, ki ima za sabo že veliko obiskanih dežel, med katerimi so na primer Aljaska, Kuba, Tajska, Filipini, Japonska in druge. Preberite, kako poteka praznovanje novega leta v nekaterih deželah.

Mateja Mazgan

Kuba: glede na to, da je na Kubi 85% ljudi rimskokatoliške vere in samo 15% pripada ostalim veram, poteka praznovanje novega leta podobno kot pri nas. Ljudje se zberejo na ulicah ali doma v krogu bližnjih. Ob ritmu salse, znanega koktajla Mojito in tradicionalne kubanske hrane (sladki krompir, pečene banane, pogosto tudi morska hrana, črni fižol, piščančje meso in svinjina) se poveselijo na še bolj sproščen način kot mi. Kubanci veljajo za precej odprt narod, tako da brez zadržkov igrajo, pojejo ter plešejo na ulicah.

Kuba


Florida, Minnesota, Aljaska: ljudje se zberejo v družinskih krogih na večerjah (na Aljaski najpogosteje ob lososu, na Floridi prevladuje tropska hrana – sadje, ribe, v Minnesoti pa tradicionalna hrana, pogosto goveji steaki). Na Floridi in v Minnesoti se ljudje zberejo na ulicah ob raznih ognjemetih, koncertih ter drugih prireditvah, na Aljaski pa ne, saj so temperature v tem času okoli -40°C, najnižje kar so zmerili pa so bile -75°C.

Aljaska

Kanada: družina se zbere ob večerji, najpogosteje ob dimljeni ribi ali mesu. Na ulice se podajo v toplejših predelih, manj na severu, kjer temperature dosežejo tudi -50°C ali manj.

Tajska, Šri Lanka: ima veliko različnih ver, zato se lahko novo leto praznuje kar večkrat. Budistično praznovanje novega leta se na vsakem koncu sveta odvija drugače, razlikuje se celo datum. Verska tradicija se je namreč pomešala z lokalnimi kulturnimi navadami.
Na Šri Lanki praznujejo budistično in hinduistično novo leto 13. in 14. aprila. V določenih krajih to poteka celo več dni, saj je to za njih zelo pomemben dogodek. Spremljajo ga mnogi rituali, npr. spiritualno očiščenje družine – pred svoje domove obesijo oljne svetilke. V nekaterih krajih ženske v pozdrav novemu letu igrajo na bobne, otroci pa svojim staršem poklanjajo razne oreščke v znak hvaležnosti.

Šri Lanka

Kitajska: družine se zberejo doma, si pripravijo obilno večerjo in se obdarujejo, značilna je rdeča barva. Kitajci na rdeče svitke papirja napišejo dobre želje in jih potem izobesijo. To je navada, ki izvira iz legende o zverini z imenom Nian, kar v kitajščini pomeni novo leto. Rdeča barva naj ne bi odganjala samo zverine Nian, ampak vse zlobne duhove in nesrečo. Tako so ulice in domovi polni rdečih lampijončkov, na podbojih so izobešene dobre želje napisane na rdeč papir, ognjemetom pa kar ni konca. Da bi pregnali nesrečo, ob glasnem bobnanju uprizarjajo tudi zmajeve ali levje plese. Poleg vseh dobrot ne smejo manjkati niti riba niti kitajski žlikrofi.

Kitajska

Foto: www.sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.