https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

CSD Murska Sobota: število odločb o pravicah iz javnih sredstev narašča

Murska Sobota, 25.03.2015 ob 7:00  

V torek je CSD Murska Sobota pripravil novinarsko konferenco na kateri sta direktorica mag. Nataša Meolic in namestnica direktorice Danijela Cug predstavili spremembe in dopolnitve Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, delo v preteklem letu in načrte za letošnje leto.

 

Lani so izdali več odločb o pravicah iz javnih sredstev kot leto dni prej

V lanskem letu je prišlo do nekaterih sprememb in dopolnitev Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, Zakona o socialno varstvenih prejemkih in Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki jih je povzela Danijela Cug. Prve spremembe so začele veljati že 1. januarja, druge pa 1. septembra 2014.

V letu 2014 so na CSD Murska Sobota izdali več odločb o vseh pravicah iz javnih sredstev kot v letu 2013. Izjema sta le pravici do subvencije malice in kosila, kar je posledica spremenjene zakonodaje (določi se na osnovi že določene pravice do otroškega dodatka oziroma državne štipendije). To utemeljujejo s stanjem v regiji, kjer je vse večja brezposelnost in nižji dohodki.

 

Tudi zaposlenim in upokojencem dohodki ne zadoščajo več za preživetje

Vlagatelji za socialno pomoč niso le brezposelni ampak tudi zaposleni in upokojenci, ki več ne zmorejo poravnati vseh obveznosti in jim dohodki ne zadoščajo za preživetje. Med drugim jim pomagajo z enkratnimi denarnimi pomočmi, ki pa so omejene na le dvakrat letno in v obliki t.i. funkcionale. V letu 2014 so zabeležili porast odločanj o izredni denarni socialni pomoči, kar je povezano s stečaji podjetij in vse večjo stisko ljudi.

Za zmanjšanje materialnih stisk in preprečevanje revščine so med drugim na podlagi pogodb z občinami izdali odločbe o občinskih denarnih pomočeh. V letu 2014 so izdali 1.280 tovrstnih odločb o  občinskih denarnih pomočeh (leta 2013 pa 827), le zaradi stečaja Aha Mure kar 451.

Lani obravnavali kar 16 deložacij

Pomagali so tudi družinam in s pomočjo donatorjev omogočili 60 otrokom počitnice na taborih, 100 otrok se je udeležilo enodnevnega kopanja, razdelili so 170 paketov šolskih potrebščin, 300 božičnih daril itd.

Srečujejo se tudi z deložacijami, v letu 2014 so jih obravnavali kar 16. Kar 130 uporabnikov so  lani napotili na brezplačni obrok v Lazarjev dom, v njihovo brezplačno zdravstveno ambulanto pa 15 uporabnikov.

 

Narašča nasilje v družini in namestitev otrok in mladostnikov v Krizne center za mlade

Na področju nasilja v družini so se na državni ravni naloge za preprečevanje tega problema povečale za 24 odstotkov, na CSD Murska Sobota pa beležijo upad nalog za preprečevanje nasilja. Leta 2014 so jih obravnavali 53, leta 2013 pa 85 nalog.

Na državni ravni se povečuje namestitev otrok in mladostnikov v Krizne centre za mlade in sicer za 40 odstotkov. V Murski Soboti so lani zabeležili za 311 več bivalnih dni kot v letu 2013. Otroci in mladostniki, ki se znajdejo v Kriznem centru za mlade, ostanejo tudi več kot 21 bivalnih dni.

Povečala se je tudi obravnava skrbništva za poseben primer za odrasle, kar utemeljujejo z daljšo življenjsko dobo in pojavom bolezni.

Načrti za letošnje leto

Še naprej se bodo posvečali vsem ranljivim skupinam, otrokom in mladostnikom, družinam, starejšim in drugim. Revščina se pri nas na žalost le še povečuje, zato želijo za uporabnike iskati rešitve oziroma oblike pomoči, s katerimi jih redno seznanjajo (humanitarne in druge). Veliko pozornosti posvečajo preventivi na področju duševnega zdravja in na področju nasilja. Ažurirali bodo Zbornik pluralne mreže socialno varstvenih programov, kjer so zbrane informacije o razpoložljivih oblikah pomoči za uporabnike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2015 ob 9:27 ms gost

      .To je žalostno ka trbej iti v vrsto kak v vojski za jesti v Lazarov dom .Sramota pa je ka potrdila za šenki gesti dobijo takši ka jim ne pripada in nejso rejveži .Za Šavel centrom parkejrajo drage avtoje in idejo na CSD z polami za enkratno pomoč .Če so lidje lačni in nemajo iz česa živeti niso krijvi sami ampak lopovi ka so vse pozapravili in pokradnoli .Za koj nišče ne preganja Volka ka je zapravo Pomurko in MIP za koj je vse tiho z Murinimi takrat glavnimi ka so se menjavali kak lače in še in še Žalostno kama so pripelali državo še bole žalostno je ka nes den vlada lakota

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.