https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Kako pripravimo naravne barve za pirhe?

10.4.2020  

Še razmišljate o tem, kako boste letos pobarvali pirhe? Čeprav je morda barvanje pirhov s kupljenimi barvami enostavneje, zakaj jih ne bi letos poskusili obarvati povsem naravno s pomočjo rastlin, ter z nekaterimi drugimi živili?


Kako dobimo posamezno barvo?

Modra barva: kompot iz borovnic ali zamrznjene borovnice; listi rdečega zelja.

Rjava barva: v vodo namočite dobro poznano barvilo – olupke čebule, močna prava kava, instant kava, orehove lupine, črni čaj.

Oranžna barva: korenje, čili v prahu, rdeča paprika, manjša količina olupkov rjave čebule.

Zlata barva: nekaj žličk kurkume.

Zelena barva: V vodi kuhamo špinačo, zeleni čaj, regrat in koprivo. Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo in precedimo skozi gazo in v tej tekočini namočimo jajca.

Zeleno-rumena barva: kuhani olupki rumeno obarvanega jabolka sorte zlati delišes.

Svetlo vijolična barva: majhna količina soka temnega grozdja ali sok črnega ribeza, cvetovi vijolic z malo limoninega soka.

Roza barva: rdeča pesa, brusnice ali brusnični sok, maline, sok vložene rdeče pese ali šipkov čaj.

Rdeča barva: teran, velika količina olupkov rdeče čebule, češnjev ali višnjev sok oziroma vložene višnje, sok granatnega jabolka, maline.

Rumena barva: limonini ali pomarančni olupki, listi korenja, semena zelena, kumina, kamilični čaj, zeleni čaj.

Navodila za barvanje pirhov:

Pirhe lahko obarvate na dva načina.

Vroče barvanje: snovi za barvanje dodate takrat, ko jajca kuhate. Tako se bodo barve najbolje in najhitreje prijele.

Postopek: Najprej jajca položite v kozico (eno poleg drugega, ne eno vrh drugega). Dolijte hladno vodo, da so jajca lepo prekrita. Dodajte žličko kisa in naravno barvilo, če je jajc veliko, naj ga bo več, ravno tako pa tudi, če želite intenzivnejše barve. Ko voda z jajci zavre, zmanjšajte plin in na rahlem ognju kuhajte 15 minut. Če ste zadovoljni z barvo, jajca odstranite. Če pa želite intenzivnejše barve, jajca začasno odstranite in vodo z barvilom precedite. Jajca in obarvano vodo dajte nazaj v kozico ter postavite v hladilnik. Pustite stati preko noči, poročajo na portalu marmelina.si.

Hladno barvanje: jajce barvate potem, ko so že kuhane. Ta postopek je dolgotrajnejši in barve običajno ne primejo tako močno. Jajca prelijte s hladno vodo, dodajte živilo z barvilom, žličko kisa in pustite stati v hladilniku, dokler barva ne prime. Dalj časa kot bodo jajca stala, bolj opazna bo barva.

Jajca, obarvana z naravnimi barvili bodo imela mat videz. Če želite, da se svetijo, jih lahko podrgnete z nekaj kapljicami olja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2020 ob 19:36 ham, ham gost

      in na koncu jih popapamo, samo brez lupin, pod lupono so pa samo bela in rumenjak. Tako da ni borovnic, ne kurkume, ne umazanih rok in ne popackanih sten.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2020 ob 20:05 Lendavski nadvojvoda gost

      Babe,kak se pa jajca barvaju,ka več nič ne vejte?

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.04.2020 ob 14:28 Bojana gost

      Letos smo tudi mi uporabili naravne barve. Najlepši pirhi so bili tisti, kuhani v čebulnih olupkih. Uporabili smo tudi ognjič, borovnice in kamilice, kler smo dodali malo kisa. Pirhi so bili sicer svetlejši, kljub temu pa lep kontrast temnejšim rjavim.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.